Kirsi Piha // October 21 2015

Hallinta halvaannuttaa, johtaminen kasvattaa

Maailmassa on salakavalasti tapahtunut kommunikaatiovallankumous.

Kommunikatiivisessa maailmassa kommunikaatiovalta on usein painavinta valtaa. Digitaalinen maailma, jossa me olemme anastaneet kommunikaatiovallan edellyttää erilaisessa rytmissä toimimista kuin aikaisemmin. Rytmin muutos ja kommunikaatiovallan siirtyminen muuttavat vääjäämättä yritysten toimintaedellytyksiä, organisaatioiden legitimiteettiä ja toimintalogiikkaa sekä kokonaisuudessaan organisaatioiden olemusta ja kykyä menestyä.

Maailman muutoksen nopeutta on vaikea hahmottaa muutoksen keskellä ja siksi moni hitaasti toimiva yritys ei vielä ole tajunnut sitä. Yksi niistä on Volkswagen.

Folkkari päästi ja sen jälkeen vielä töpeksi. Mutta me keskitymme silti helposti väärään asiaan kritisoidessamme sitä. Ja kyllä. Olen samaa mieltä, että tuo kokosivun mainos, jossa tönköllä paikallisella kielellä yritettiin selitellä ja samalla vältettiin anteeksi pyytämistä oli tökerö. Mutta itse asiassa asenne sen takana on vielä tökerömpi. Jos resursseja ei viitsitä käyttää edes pahassa kriisitilanteessa sen vertaa, että kommunikoidaan taitavasti, on ongelma syvemmällä. Jos organisaatio on niin hierarkkinen ja niin ylhäältä alas toimiva kone, ettei paikallisella tekemisellä ole enää mitään arvoa tai tilaa, sillä on isompia ongelmia. Sen tapa toimia perustuu maailmaan, jota ei enää ole, hallintaan.

Viestintä on pitkään perustunut maineenhallinnan mantralle. Se on johtanut staattiseen tapaan tarkastella yrityksen mainetta. Usein itse asiassa hullunkuriseen maineettomuuden suojeluun. Maineenhallinnan apostolit kidnappaavat usein ajatustensa vakuudeksi Warren Buffetin lausahduksen:

“It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.”

Tosiasiassa Buffet ei kuitenkaan tarkoita, että mainetta pitää ryhtyä suojelemaan kommunikatiivisin toimenpitein tai pelkäämällä julkista keskustelua, piiloutumalla. Sen sijaan yrityksen tulee keskittyä ytimeen, siihen kuinka se yrityksenä toimii. Buffetin viesti ei ole maineenhallinnan mantraa vaan se korostaa maineen rakentamisen ja sen johtamisen tarvetta. Volkswagenhan törmäsi juuri tähän. Asiat oli tehty ytimeltään väärin. Ja sen jälkeen se törmäsi kommunikointiongelmiin.

Monimutkaisessa maailmassa organisaatio, joka perustuu hallinnalle kuolee. Itse asiassa juuri pyrkimys hallintaan on Nassim Nicholas Talebin mukaan sen suurin riski. Maailma ei ole hallittavissa ja ennustaminenkin onnistuu vain perustamalla ennustaminen menneisyyteen. Organisaatio, jonka perusmantra ei ole hallinta, pysyy hereillä ja kykenee kukoistamaan muutoksen tilassa ja selviää isommistakin nykymaailman systeemimyllerryksistä.

Maineenhallinnan mantra estää kasvua ja liiketoimintaa. Se myös tekee yrityksestä kriisitilanteessa porsliiniin törmäilevän norsun. Jos kommunikaatio perustuu ylhäältä-alas hallinnalle, toimitaan auttamatta modernissa maailmassa vanhan maailman työkaluilla.

Harvard Business Schoolin muutosjohtamisen asiantuntija John P. Kotter on suorasanainen: “Nykyisen hierarkkisen organisaatiomallin epäonnistumiset satuttavat meitä nyt. Tulevaisuudessa ne tappavat meidät. 2000-luku pakottaa meidät kaikki kehittämään organisaatiomme aivan uuteen muotoon. Hyvä puoli on se, että näin voimme saavuttaa paljon enemmän kuin koskaan kuvittelimme. Huonoja uutiset ovat niille, jotka eivät uskalla toimia.” Tämä sama on totta kun puhutaan yrityksen mainetyöstä.

Volkswagenin isoin virhe ei ollut paska mainos. Sen isoin virhe on hallintaan perustuva vanhanaikainen johtaminen ja kommunikaatio. Ja halvaantuminen kun sen maine on vaakalaudalla. Olisiko aika tehdä irtiotto maineenhallintaan ja ryhtyä sen sijaan aktiivisesti rakentamaan ja johtamaan mainetta?

Viestintä on tullut yritysten ytimeen. Oli jo aikakin.