Markus Nieminen // September 21 2015

Helvetin markkinointiviestintä

Tällä viikolla järjestetään markkinointiviestinnänviikot Wanhassa Satamassa.

Tapahtuma on kaksipäiväinen ja paikalle ryntää ammattilaisia, ammattilaisia ja ammattilaisia. Paikalla kuunnellaan puheita kuinka tulevaisuus rakennetaan. Paskan marjat.

Agendalla on puheita ja esityksiä joissa ei puhuta markkinointiviestinnästä sanallakaan, vaan erilaisista trendisanoista ja hilavitkuttimista. Sisältö puuttuu sisältömarkkinoinnin esityksestäkin. Markkinointiviestintä on yksinkertaisesti unohdettu tapahtumasta. Se varmaan muutti veroja pakoon ulkomaille.

Mikä mättää?

Kysyin viikon aikana sekä sosiaalisessa mediassa että IRL ihmisiltä: kuka tekee parasta markkinointiviestintää Suomessa? Vastauksia ei tullut kovin montaa. Miksi vastauksia ei tullut? Kysymyshän on erittäin helppo. Kuka on voittoisa? Kuka menestyy? Kuka tekee loistavasti asiat, niin että se helvetin ovipumppu laulaa?

Olisin varmaan saanut enemmän vastauksia jos olisin kysynyt: kuka tekee hyvää sisältömarkkinointia, kuka tekee hyviä mainoksia tai peräti kuka tekee parasta somea? Vastauksia olisi varmaan tullut aivan perkeleesti. Mutta kun kyse ei ole siitä kuka osaa jonkun pienen osan kokonaisuudesta ja kuka nimeää sen fiksuimmin. Kyse on siitä kuka voittaa kokonaiskilpailun. Nyt ei puhuta pistesijoista EM-kisoissa.

Markkinointiviestintällä on suora suhde brändin arvoon. Alkuperäinen kuva.

Olemme luoneet hirviön ja se syö meidät elävältä

Puhumalla ja väittelemällä eri termien ja toimialojen kesken olemme unohtaneet tärkeimmän. Asiakkaan. Asiakkaita sumutetaan termeillä ja uusilla teknologioilla vaikka kyse on vain markkinointiviestinnästä. Mitä markkinointiviestintä sitten on? Lainaan vastauksen tunnetulta kansainväliseltä toimistolta (pienellä muokkauksella). Markkinointiviestintä on keino saada yritys loistamaan. Se on kaikkea toimintaa, jonka jälkeen ihminen pitää yrityksestä (ja toivottavasti myös päinvastoin).

Ja tässä se juju juurikin on. Miten ihmeessä alan ammattilaiset, asiakkaat taikka ”kuplan ulkopuolella” elävät ihmiset eivät pysty nimeämään voittavia tahoja? Sellaisia yrityksiä joista asiakkaat pitävät? Tätä mietitään nyt todella vääristä näkökulmista.

Tästä on tehty liian vaikeaa

Tilannetta kuvaa hyvin se että jopa Helsingin Sanomissa kirjoitetaan lapsuksia. Mainos ei ole enää mainos vaan sisältömarkkinointia. Perkele, nyt oikeasti! OP:n mainos on mainos mitä perinteisimmässä muodossa. Perinteinen tarina. Ja hyvä sellainen.

Palavereissa täytetään bullshit-bingo-lappuja, jotta kaikki termit saadaan merkattua. Tällä pyhällä seremonialla perustellaan päätöksiä. Silirimpsistä vaan.

Peiliin katsomisen paikka

Olen itsekin syyllistynyt tähän, viimeksi viime viikolla. Luettelin pari kuumaa buzz wordia, vaikka ymmärsin täysin hyvin että kyse on vain modernista markkinointiviestinnästä. Kruunasin sen sitaatilla jonka luin Baked In kirjasta. Olin relevantti. Oikeasti juurikin tämä besserwisseröinti saa meidän unohtamaan mitä tässä ollaan oikein tekemässä: markkiointiviestintää. V**** sentään.

Toivoisin että toimistot ja asiakkaat, riippumatta toimialasta, ottaisivat tämän nyt tosissaan. Yritykset menestyvät kun ne ymmärtävät mitä markkinointiviestintä on. Se on kaikkea ja kaikki. IT-hanke on markkinointiviestintää. Tuotesuunnittelu ja arvojen yhdistäminen on markkinointiviestintää. Se että yritys ymmärtää digitalisaation merkityksen on puhdasta markkinointiviestintää. Se että palvelu tai tuote suunnitellaan ihmisille on markkinointiviestintää. Tämä kaikki on modernia markkinointiviestintää. Puhutaan siitä sellaisena, eikä minään muuna.

Markkinointiviestinnänviikko

Tarkoitukseni ei tietenkään ole estää ketään menemästä tapahtumaan taikka luoda hallaa tapahtumalle. Toivon vain, että kun sinne mennään, niin sinne mennään tosissaan tekemään muutosta. Puhumaan markkinointiviestinnästä.

Eli jos aiot mennä paikan päälle puhumaan markkinointiviestinnästä suosittelen sinulle seuraavaa:

  1. etsi ihmiset, jotka eivät käytä trendisanoja
  2. Keskustelkaa aiheesta miten Suomeen saisi toimivaa markkinointiviestintää. Sellaista joka nostaisi tämän maan suosta. Sellaista joka veisi yrityksemme ulkomaille.
  3. Sitten vetäkää kännit. Aiheuttakaa pahennusta. Tehkää väärin.
  4. Hyvän idean muistaa senkin jälkeen kun sekoillut aamuyöhön asti nakkikioskilla.

Jos kuitenkin menet tapahtumaan jonkun muun syyn takia (kuin puhumaan markkinointiviestinnästä) voit ladata tästä työkalun tapahtumaan.

Godspeed kaikki markkinointiviestinnän ammattilaiset. Saatana sentään.

More from Markus Nieminen