Juho Jokinen // August 11 2015

Huomisen mediamainonta

Keskustelu mainonnan digitalisoinnista on liikkunut ennen kaikkea uusissa digitaalisissa mainosmuodoissa.

Puhumme automaatiosta, ohjelmallisesta ostamisesta, retargetoinnista ja muista uusista keinoista käyttää mediamainontaa.

Digitalisaatiossa todellinen murros tapahtuu kun perinteinen tapa tehdä asioita muutetaankin digitaaliseen muotoon. Retargetointi, RTB ja automaatio saattavat hyvinkin viedä prosentteja mainoskakusta, mutta suurin murros on perinteisen median digitalisoituminen.

Uudet mainoskanavat kuten Facebook ja Google ovat osoittaneet, että relevantteja mainospanostuksia voi johtaa ja ohjata nopeastikin oman työpöydän äärestä. On syntynyt uusia toimenkuvia, ollut tarve uusille kumppaneille. Hienoa.

Vaan entä perinteinen media? Jos brändi pääsee päivällä osaksi koko kansaa kiinnostavaa ilmiötä sosiaalisessa mediassa, voisiko aihetta ruokkivan filmin saada televisioon täksi illaksi? Entä spotin radioon? Voinko tarjota kilpailijaa enemmän ja saada huomisen hesarin etusivun? Voiko tämän tehdä digitaalisesti?

MTV:n ilmoituskone on hyvä alku, johon mainostajan on syytä tutustua. Oston esteitä se on yhä pullollaan, mutta jostainhan on aloitettava. Onko radio- tai printtimainonnasta vastaavaa? Koska ja kuka luo systeemin, jossa monikanavaisen kampanjan mediapanostukset voi suunnitella, ostaa, ja hallita täysin digitaalisesti? Kuinka kaukana olemme tästä?

Oli huomisen mediamainonsta ja utopiani kuinka kaukana tahansa, jo tänään mainostajan on syytä suunnitella omaan mediabudjettiinsa ja resusointiinsa joustoa ja reagointikykyä. Mainonta on tehokkainta silloin kun kohderyhmä on herkkänä omalle asiallensa. Moni kotimainenkin media tarjoaa jo mahdollisuuksia nopeisiin ratkaisuihin. Ilmiöt kannattaa hyödyntää.

More from Juho Jokinen