Tommi Partanen // December 04 2013

Hyvä markkinointi on palvelua käyttäjille, yritykselle ja yhteisölle

Viimeiset Digitalist Networkin kirjoitukset ovat liittyneet sosiaalisen median kuunteluun sekä Lumia Photoday:hin. Ajattelin yhdistää nämä kaksi asiaa ja purkaa samalla omia ajatuksiani verkon visualisoitumisesta.

#LumiaPhotoDay:n tarkoituksena oli selvittää, kuinka paljon kuvaamistaidot voivat parantua kahden päivän aikana kun ammattivalokuvaaja on mukana. Lumian kanssa toteutettiin tapahtuma, jossa toisena päivänä kymmenen digitalistia käärivät hihansa ja lähtivät Lumiat kädessä kuvaamaan melkein jo talvista Helsinkiä. Vuoden muotokuvaaja Antti Karppinen lähti tempaukseen mukaan, ja digitalistit saivat ohjeita kuinka ottaa mahdollisimman hyviä kuvia. Kuvien ottamiseen käytettiin kamerana vain ja ainoastaan Nokian Lumia puhelinta. Tuloksia voi ihailla Twitterissä tapahtuman aihetunnuksella ja Digitalistin verkkosivuilla – ehkä myös näyttelyssä?

Verkko visualisoituu vauhdilla. Tehokkaammat laitteet ja nopeammat yhteydet auttavat meitä siirtämään suurempia tietomääriä kerrallaan. ”Yksi kuva kertoo enemmän kuin  tuhat sanaa”. Entäs video? Sen olettaisi jo lyhyemmälläkin kestolla vastaavan ainakin kymmentätuhatta sanaa. Kuten Ville kirjoittikin, video on toden teolla lyömässä maailmalla läpi seuraavana viestinnän välineenä. Keskitytään kuitenkin tällä kertaa kuvaan ja sen tehokkuuteen sillä tämä näppärä viestinnän väline on vasta lyömässä läpi meillä kotosuomessa. Monella brändilla on edelleen paljon työtä mutta myös potentiaalia kuvasisällön hyödyntämisessä ja sen kääntämisessä kassavirraksi. Kun Anssi Vanjoki sanoi kamerapuhelinten syrjäyttävän järjestelmäkamerat hänelle naurettiin. Entäs nyt? Ihmiset kuvaavat enemmän kuin koskaan ja valokuvaus elää renesanssia – kiitos hyvien, laadukkaitten kamerapuhelinten.

Brändeille tilaisuus on aivan uskomaton. Fanit voidaan osallistaa täysin uudella tavalla jopa oman brändin lähettiläiksi. Pelkästään Insagramiin ladataan joka päivä 55 miljoonaa kuvaa ja joka sekunti sinne kirjoitetaan 1000 kommenttia ja 8500 tykkäystä. Mahdollisuuksia on rajattomasti: matkayhtiö voi kerätä matkailijoiden kuvia, elintarvikevalmistaja tykkääjien reseptejä tai vaikka kerätä kaikkien tykkääjien selfiet yhteen mosaiikkiin. Nämä ideat onkin jo toteutettu, mutta toteuttamattomia on maailma täynnä. Kannattaa myös muistaa, että sisällön ei tarvitse liittyä brändiin – tärkeintä on saada yhteisö mukaan tuottamaan sisältöä puolestasi.

Tätä kirjoittaessa yhdessä päivässä on naputeltu 545 kappaletta #LumiaPhotoDay twiittiä joista noin 200 on ollut kuvia. Määrä on aivan uskomaton. Harva brändi pääsee vastaaviin määriin edes kuukaudessa. Sen lisäksi, että keskustelua on paljon, kuvia on kolmasosa ja keskustelusta lähes kaikki on positiivista. Tässä onkin konkreettinen esimerkki digitalistin yhteisön vahvuudesta. Kun sisältö on kunnossa ja tekeminen tapahtumien kautta mielekästä, saadaan myös tuloksia. Ihmiset mielellään uhraavat hieman vapaa-aikaansa kun kokevat saavansa jotain vastapalvelukseksi – tässä tapauksessa parempia kuvia. Haastan suomalaiset brändit hyödyntämään tätä valtavaa mahdollisuutta ennenkuin on liian myöhäistä. Hävitä ette voi.

Kuka saa tämäntyyppisestä tapahtumasta eniten hyötyä? Osallistujat hyötyvät saadessaan parempia kuvia, mutta todellinen voittaja on Nokia. Seuraavan kuvauspäivän perään kysellään jo. Verkossa on nyt isoon ääneen huudettu, että Lumialla saa otettua aivan törkeen hyviä kuvia. Tämä on juurikin se ajatus, jonka Nokia on halunnut meidän huomaavan. Nyt se on tehty heidän puolesta.

Ps. Ohessa myös linkki tapahtumaan osallistuneen Janne Nyyssösen Digibusters! blogista

More from Tommi Partanen