Antti Karppinen // December 05 2013

Hyvä valokuva syntyy kuvaamalla valoa

Mitä syntyy kun 10 bloggaajaa kokoontuu paripäiväiseen settiin tutustumaan valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan käyttäen Lumia 1020 puhelimia? Minäpä kerron.

Digitalist network ja Nokia järjestivät tämän tapahtuman ja pyysivät minua tekemään kouluttamaan kurssilaisia ottamaan parempia kuvia. Ajatus oli että päivän aikana välitämme kurssilaisten ottamia kuvia suoraan sosiaaliseen mediaan, ennenkaikkea twitteriin käyttäen hashtageja #lumiaphotoday ja #digitalist.

Kurssilaisilla oli hyvin erilaisia taustoja suhteessa kuvaamiseen: mukana oli ihmisiä suurinpiirtein ammattikuvaajasta täysin kännykuvaajaharrastelijoihin. Kurssille osallistui Digitalist Networkin edustajana Ville Tolvanen, Nokian edustajana Henri Molin, sekä Janne Nyyssönen, Aki Vänni, Sonja-Sofia Thure, Jyri Paavilainen, Jari Lähdevuori, Elli Tuominen, Riikka Hytönen, Daniel Schildt ja tietenkin minä itse kouluttajan ominaisuudessa.

Kurssi alkoi maanantai illalla ravintola Kuukuun kabinetissa missä tutustuttiin toisiimme, laitteisiin ja käytiin suht napakka teoriaosuus valokuvauksesta.

Samalla katsottiin kurssilaisten ennakkoon minulle lähettämiä kuvia ja analysoitiin myös niitä hieman. Ilta oli melkoisen tiivis mutta kaikki pääsivät kärrylle Lumia puhelimen ominaisuuksista, joten seuraavan päivän kuvaaminen olisi sujuvampaa eikä tarvitsisi keskittyä puhelimen tekniseen käyttöön vaan voidaan keskittyä enemmän kuvaamiseen.

Tiistai aamu alkoi aamupalalla hotelli Helkassa Helsingin keskustassa. Aamupalan jälkeen aloimme käymään läpi päivän agendaa.

Kuvaaminen on kokonaisvaltainen prosessi, jossa nykypäivän valokuvaaja vastaa itse suurimmasta osasta eri kuvatuotannon osaalueista.

Prosessi sisältää kuvaamisen lisäksi suunnitteluvaiheen, kuvan käsittelyn ja mahdollisesti jopa vedostamisen. Valokuvan ottaminen voi perustua luontaiseen vaistoon tai kuvallisen suunnittelun perusteiden hyvään tuntemukseen. Valokuvailmaisua tukevat niin tekniset kuin visuaaliset sekä näkemykseen perustuvat ratkaisut.

Lähdimme etenemään siitä perusolettamuksesta,että jokaisesta hyvästä valokuvasta löytyy aina kokonaisvaltainen paletti eri osaalueita eli CLEPS (Composition, Lighting, Expression, Pose, Story)

● Composition (Sommittelu)
● Lighting (Valaisu)
● Expression (Ilmaisu)
● Pose (Poseeraus / asento)
● Story (Tarina / viesti)

Ensimmäinen koulutussetti käsitti sommittelua, kuva-alan käyttöä ja sommittelusääntöjä. Sommittelu on visuaalisten elementtien järjestämistä tasapainoiseen ja esteettista mieltä miellyttävään järjestykseen. Hyvän ja huonon sommitelman raja on melkoisen häilyvä, sillä sommittelu ei ole ainoastaan sääntöjä vaan myös intuitiota, näkemystä ja mielipiteitä. Yleisesti hyväksytyt ja universaalisti ymmärrettävät sommittelusäännöt on kuitenkin syytä tuntea, jotta niiden soveltaminen tai tietoinen rikkominen on mahdollista.

Kuvaajan tulee tehdä sommitellulliset ratkaisut usein muutamissa sekunneissa. Tämä edellyttää kuvaajalta harjaantumista ja sääntöjen erinomaista sisäistämistä. Kuvaaja etsii tietoisesti ympäristöstään visuaalista kerrontaa tukevia elementtejä. Yksinkertaiset sommittelun säännöt selkärankaan painettuina helpottavat ja nopeuttavat kuvaamista.

Yleisin ja ehkä helpoin sommittelusääntö Rule of Thirds eli kolmanneksen sääntö. Kolmanneksen sääntö on kuvataiteilijoiden, kuten valokuvaajien, taidemaalareiden ja graafikoiden käyttämä yksinkertainen sommitteluohje. Kuva jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan pystyja vaakasuunnassa (kolme pysty ja kolme vaakaviivaa samoilla etäisyyksillä). Viivojen neljälle risteyskohdalle voidaan asettaa kuvan sommittelun kannalta tärkeitä tapahtumia. Näin voidaan saada kuvaan enemmän jännitettä, voimaa ja mielenkiintoa kuin sommittelukohtien asettamisella keskelle kuvaa.

Kameran etsimen kautta avautuva kuva ja sommitellulliset elementit muuttuvat merkittävästi pienilläkin liikkeillä. Kuvatessa on tarkkailtava kuvan etuja takaalaa sekä tutkittava kuvaalan reunat. Jokaisella elementillä kuvassa on merkitys. Sommittelun tehtävä on pitää kuvan ensisijainen kohde visuaalisessa pääosassa.

Reilun tunnin napakan teoriapuristuksen jälkeen jaoin porukan kolmeen ryhmään ja annoin aiheet. Rajattujen aiheiden takia kurssilaiset joutuivat kaventamaan näkövinkkeliä kuvaamiseen ja etsimään ja miettimään asioita miten ko. sanat tai aiheet voidaan visualisoidaankaan kuvaksi. Ulkona kuvattiin noin 1,5h, jonka jälkeen palattiin tarkastelemaan kuvia ja jakamaan parhaita ruutuja Twitteriin. Kuvien purkamisen aikana kävin seuraavan osan teoriaopetuksesta läpi, ja pureuduimme enemmän graafisiin elementteihin sommittelussa, tarkennuskohtaan, liikkeeseen, hetkeen, valoilla ja värellä korostamiseen jne.

Olin kasannut jokaisesta aiheesta arkistoista esimerkkejä, joiden kautta jokainen aihealue avattiin. Koska usein itse kuvaustilanteessa on melko vähän aikaa reagoida löytääkseen juuri sen oikean hetken, on etukäteinen suunnittelu työ erityisen tärkeää. Kannattaa miettiä mitä tehokeinoja aikoo käyttää, millaisia elementtejä kuvaansa kaipaa ja kuinka synnyttää tietynlainen harmonia tai tasapaino. Elementit kuvaalalla voivat olla graafisia, sisällöllisiä, värillisä tai valollisia.Tärkeimmiksi suunnittelun periaatteiksi nousevat kontrasti ja tasapaino. Myös rikkomalla harmoniaa ja tasapinoa voidaan saada mielenkiintoisia kuvia jotka saavat aikaan juuri halutunlaisia reaktioita katsojassa.

Suunnitellessa voidaan pyrkiä siis tuottamaan rauhallisia, tasapainoisia ja sopusuhtaisia kuvia tai ne voivat tuottaa visuaalista tyydytystä näitä seikkoja tietoisesti rikkomalla. Kävimme yhdessä läpi erilaisia graafisia ja sommitellullisia elementtejä kuva-alassa kuten piste, useat pisteet, linjat, kaaret, katselinjat, kolmiot, ympyrät, suorakaiteet sekä myös sisällöllisiä elementtejä kuten tarkennuskohta, liike kuvassa, hetki, optiikka, valotusaika ja valotuksen tyyli) Napakka teoriaosuus kuvia katsomalla ja kertomalla ja sitten taas kuvaamaan. Tällä kertaa jokainen sai valita listasta sanoja mieluisen ja seuraava pätkä kuvattiinkin sitten ainoastaan nämä sanat mielessä. Sanoja oli esim. Väri, Valo, Varjo, Liike, Ihminen, Mobiili, Luonto ..

Reilun tunnin kuvaus lähiympäristössä ja taas palattiin tukikohtaan tarkastelemaan otoksia. Neukkarin ruudulla näkyi Twitter feedi ja kun kuvia putkahti kuvaajien toimesta ruudulle valtasi useaan otteeseen huoneen WOW, MAHTAVA, UPEA sanat kun toistemme ottamia kuvia ihailtiin.

Viimeinen teoriasetti käsitti valoa, valon näkemistä, ilmaisua, hetken ja tarinan kertomista. Ilmaisu voidaan käsittää hieman saman kaltaisena asiana kuin tarina. Ilmaisu sisältää kuitenkin enemmän teknisiä ratkaisuja ja valintoja. Kuvaaja voi hyödyntää värivirhettä tai objektiivin tuomaa kerrontaa. Kuvakulma, perspektiivi  ja lähestymistapa ovat jo yksin hyviä keinoja tuoda esille kuvauskohteelle määrittelemiä ominaisuuksia. Kuvien ennalta suunnittelu on valokuvaajan yksi tärkeimmistä työkaluista. Esimerkiksi rikkomalla ja/tai noudattamalla joitain sommittelun periaatteita voidaan kuvaan tuoda osoittavia tai suunnitelmallisesti ristiriitaisia viestejä.

Hyvä kuva kertoo aina enemmän kuin tuhat sanaa. Niinkin klisheiseltä kuin se kuullostaakin valokuvasta voi aueta sen katsojalle aina erilaisia havaintoja ja tarinoita kuin kuvan ottajalle. Tätä voi pitää haasteena tai mahdollisuutena. Mieti siis jo ennen kuvan ottamista millaisessa valossa tai millaisen tarinan haluat kohteesta kertoa. Tarinan kerrontaan vaikuittavat pienetkin asiat. Kuva ei ole vain kuva vaan sen sisältöä voi kuvailla monin adjektiivein.

Pyri siis aina kuvittamaan kuvillasi tarinoita! Viimeinen setti teoriaa ja kävellen kohti kaupungin iltavaloja. Ilta oli jo hämärtynyt, joten pääsimme testailemaan Lumia puhelimen hämäräkuvausominaisuuksia. Sitten yhteenveto Hotelli Kämpin aulassa ja päivä alkoi olemaan kasassa.Täytyy sanoa, että olin kyllä itsekin yllättynyt Lumian kameraominaisuuksista. Hyvässä valossa automatiikka toimii todella hyvin ja säätöjäkin pystyy tekemään todella monipuolisesti. Puhelimen kamerassa oleva OIS vakaaja sai kyllä todella paljon kiitosta itseltäni, sillä se toimi kyllä todella hyvin. Hämäräkuvausominaisuudet ovat kyllä myös ihan omaa luokaansa, ja muutenkin puhelin toimii monipuolisena kamerana ehkä paremmin kuin mikään muu kokeilemani kamerapuhelin.Kokonaisuudessaan koko koulutussetti oli aivan uskomattoman hauska vetää.

Porukka oli rennolla tuulella, kehittymistä näkyi jo ensimmäisten kuvaustuntien aikana. Tuli onnistumisia, naurua, iloa, yhdessä oloa ja ennenkaikkea saatiin aikaan pienimuotoinen Some Pilvi aikaan twitteriin ja ihmiset kiinnostumaan ei pelkästään Lumiasta vaan myös valokuvauksesta.Oli todella hauska seurata kun myös ulkopuoliset ihmiset osallistuivat #LumiaPhotoDay tägillä keskusteluun twitterissä, jakoivat omia kuviaan jne.Nyyssösen Janne ja Digibusters teki myös analyysin kuvauspäivän Some vaikutuksesta ja tulokset on aika jäätävät:

Avainlukuja:

1 päivä
10 kuvaajaa
201 kuvaa
587 twiittiä
71 keskusteluun tai jakamiseen osallistunutta
58202 tavoitettua ihmistä
875972 näyttökertaa twittervirrassa
Kampanja tavoitti yli 39% suomalaisista twiittaajista!

Kurssin OPETUSMATERIAALIN löydät tästä.

lue lisää TÄSTÄ>>

Kiitos Digitalist Network, Kiitos Nokia, Kiitos kurssilaiset huipusta paripäiväisestä setistä teidän kanssa.

_Antti Karppinen / Alias Creative

web5

lumia 1lumia 3lumia 1web4

More from Antti Karppinen