Jyri Paavilainen // January 09 2014

Hyvä yritys ei tarvitse hyvää markkinointia

Loppuvuoden viraalihitti oli oheinen WestJetin hyvän mielen video

Kanadalainen halpalentoyhtiö päätti ilahduttaa erään lennon matkustajia kysymällä heiltä ennen koneeseen astumista, mitä he toivovat joulupukilta. Lennon aikana WestJetin työntekijät kävivät hakemassa matkustajien toiveet, ja matkatavarahihnalle ilmestyikin jokaisen nimellä varustettu paketti.

Video jättää useimpien katsojien (kuulun itse tähän joukkoon) kasvoille typerän virneen ja hyvä joulumielen. Ei ole yllättävää, että se on sosiaalisessa mediassa ottanut, khöm, tuulta siipiensä alle.

Monen mielestä tempaus ja siitä tehty video ovat hyvää markkinointia.

Liiketoiminnallisesta näkökulmasta kyseinen markkinointiponnistus saattaa kuitenkin olla yhtä tyhjän kanssa. Airlinequality-sivuston mukaan WestJetin matkustajapalautteen keskiarvo on hitusen alle 7/10. Toisaalla matkustajat ovat olleet sitä mieltä, että lentoyhtiön palvelutaso on kääntynyt laskuun lisävoiton tavoittelun kääntöpuolena.

Vanha viisaus kertoo, ettei mikään tapa keskinkertaista tuotetta nopeammin kuin hyvä markkinointi.

Kaiken kaikkiaan WestJet lentää yli 155 000 lentoa vuosittain ja auttaa yli 16 miljoonaa ihmistä pääsemään paikasta A paikkaan B. Nyt yhtiö tuotti yhden lennon matkustajille isolla rahalla ainutlaatuisen matkustuskokemuksen.

Jos loput 16 miljoonasta ihmisestä kokee keskinkertaisen lentokokemuksen, parin sadan ihmisen onni (tai katsojien hetkellinen ilahtuminen) ei yhtiön tulevaisuutta juuri hetkauta.

Hyvä yritys pitää huolen siitä, että tuote on kunnossa. Ja ennen kuin joku ehtii ymmärtää väärin, en suinkaan väitä, etteikö näitä tuotteita pitäisi markkinoida.

Hyvä yritys ei tarvitse “hyvää markkinointia”. Jos tuote on kunnossa, ihan tavallinen markkinointi riittää.

More from Jyri Paavilainen