Ville Tolvanen // December 03 2013

Hyvän kuvan anatomia

Pidimme tänään onnistuneen kuvauskurssin yhteistyössä Lumian kanssa. #Lumiaphotoday osoitti jälleen kuinka mahtavaa on tehdä yhdessä, ryhmässä ja osana suurempaa kollektiivia. Mahtava nähdä miten kymmenen blogaajan, verkkokauppiaan ja digitalistin kuvat paranivat hetki hetkeltä.

Keräsimme aktiiveista kymmenen hengen porukan opettelemaan kuvaamista ja hyvän kuvan anatomiaa. Aikatauluksi valikoitui kiireinen joulukuu, mutta onneksi sää suosi porukkaa Helsingin ytimessä ja saimme työskennellä rauhassa. Opettajana ja ohjaajana toimi Antti Karppinen, joka kirjaa vielä oman versionsa tapahtumista digitalistiin.

Olen itse suhtautunut varsin kriittisesti matkapuhelimien kamerakehittämiseen. Ajattelin viisi vuotta sitten että enhän muutenkaan kuvaa, miksi kuvaisin enemmän vaikka puhelin pystyisikin hyvää jälkeen. Maailmani on mullistunut. Koko verkon kokemus visualisoituu ja viestintä siinä mukana. Seuraavaksi tulevat videot. New York Times ilmoitti oman videokatselunsa räjähtävän, teleoperaattorit raportoivat rajusta dataliikenteen kasvusta. Vuosi tai kaksi niin se on Suomessakin.

Hauskinta kurssilla oli huomata ettei hyvän kuvan anatomia ole muuttunut mihinkään. Aika, valo ja aukon koko, siinäpä noin kiteytetysti. Kuvaamisen taito sen sijaan vaatii sekä harjoitusta, näkemystä että ymmärrystä. Hienoa nähdä miten keskivertokuvaajan taidot kasvavat verkkoviestinnän ja visualisoitumisen myötä. Itse aion myös kehittyä kuvaajana. Olen Tolvaseen kuvannut puhelimella lähes 500 turistikuvaa, Rooman sivuille viitisenkymmentä. Seuraavaksi täytyy suunnitella ja rakentaa kuvalinjaa paremmin.

En malta olla mainitsematta, että uskon myös yrityskuvamaailman kehittyvän maailman mukana. Vähemmän kliseisiä malleja ja studiokuvia, enemmän rikasta kuvakerrontaa ja vuoropuhelua eri kohderyhmien kanssa. Verkko on vuorovaikutteinen, yrityksistä kasvaa medioita ja viestintä muuttuu ihmistenväliseksi. Siinäpä on samalla aika kummallista jos viestejä visualisoidaan muovisilla mainoskuvilla. Hyvä keskustelu brändeistä, kuvista ja yrityksistä alkakoon!

 

pääsihteeri

More from Ville Tolvanen