Susanna Paloheimo // October 25 2015

Idealistit, realistit ja digitalistit

Tarjosin juttuideaa uudesta urheilulajista suuren sanomalehden urheilutoimitukseen.

Toimituspäällikkö tokaisi yksituumaisesti: ”Älä soita tuollaisella aiheella tänne. Toi laji ei ole urheilua.” Seuraavissa olympialaisissa laji oli mukana näytöslajina.

Ensimmäisyyksien tekijät ovat oma ihmislajinsa. He suhtautuvat asioihin uteliaasti, kaivavat kaiken mahdollisen tiedon esiin nopeasti, verkottuvat kaltaistensa kanssa ja toteuttavat asioita kauan ennen muita. Usein he ovat taitavia vaikuttamaan muiden mielipiteisiin. Kun muut ihmiset alkavat omaksua kyseisen asian, he ovat jo siirtyneet eteenpäin, tulossa olevien asioiden pariin.

Heitä kuvataan milloin hölmöiksi, vouhottajiksi, rohkeiksi, edelläkävijöiksi tai rymistelijöiksi. Heidän jäljiltään organisaatiot eivät ole entisellään. Kokonaisten toimialojen rakenteet uudistuvat. Tulkintani mukaan heitä rymistelijöiksi kutsuvat pelkäävät eniten yhtä asiaa, vanhojen valtarakenteiden murenemista.

Olen syntyjäni idealisti. Olen myös optimisti. Maailmanparantaja. Joskus minuun kuitenkin iskee pessimistipaholainen. Usein, kun olen hyvin väsynyt. Totean mielessäni, että oli jo aikakin. Että mitä minä sanoin. Että vastako nyt te tämän oivalsitte. Silloin pääni päällä leijuu megakirjaimin kirjoitettu, vihaamani kyltti: OLEN BESSERWISSER.

Viimeistään silloin hakeudun kaltaisteni seuraan, sillä on aika palauttaa idealismi ja optimisti valtaan. Vuosien varrella kaltaiseni ovat keskittyneet milloin uuden laskettelulajin, suomalaisten elokuvien markkinoinnin uudistamisen tai suomalaisen yrittäjyyden uudistamisen pariin. Olemme tunteneet olevamme day spassa, kun ympärillä olevat ihmiset ovat ymmärtäneet meitä.

Olemme virkistyneet.

Reilun parin vuoden ajan kaltaiseni digitalisoitumiseen uskovat ensimmäisyyksien tekijät ovat kokoontuneet yhteen verkossa ja tapahtumissa. Ilmiön ja verkoston isä Ville Tolvanen kutsuu meitä digitalisteiksi. Hän on rymistellyt, ärsyttänyt, vouhottanut, innostanut, konkretisoinut, herätellyt ja ravistellut suomalaista bisnesmaailmaa. Hän on myös luonut meille verkon lisäksi konkreettisen tilan, jossa voimme kohdata toisiamme. Perjantaina, kovan työviikon päätteeksi, astelin tilaan Helsingin Rikhardinkadulla. Ympärillä kuuluva puheen porina, vanhojen ystävien ja uusien tuttavien kohtaaminen ja idealististen keskusteluiden elvyttävä voima virtasi sisälläni. Optimistisuus kasvoi.

Tällä viikolla istuin digitalistien aamuseminaarissa kuulemassa, miten jättibrändi on organisoinut koko markkinointinsa uusiksi. Kaikki lähtee nyt aiheista ja viestinnästä. Huokaisin syvään. Ensimmäinen ajatukseni lähti liikkeelle teemalla ”ai, vasta nyt?” Mutta sen jälkeen tuumasin, että jättiläisen askel rohkaisee myös muita. Sen vaikutus on valtava. Jälleen yksi laji on päätynyt olympialaisiin näytöslajiksi. Kohta se on jo ihan valtavirtaa. Hyvä niin. Hymy karehtii suupielissäni.

Maailma on muuttunut taas hieman paremmaksi.

More from Susanna Paloheimo