Tuija Riekkinen // October 24 2013

Ihmisen kokoinen referenssitarina sisältömarkkinoinnista

Sisältömarkkinointi ja sisältöstrategia ovat vaikeita asioita. Ne ovat vaikeita siksi, että niiden perusperiaatteista voi horista melkeinpä kuka tahansa, mutta niiden toteuttaminen onkin sitten toinen juttu. Siis se sisältö, substanssi, ydin. Jos se ei ohjeista huolimatta onnistu, on sisältömarkkinointi helppo dissata pelkäksi konsulttijargoniksi. Toinen ongelma on se, että KAIKKI ovat jo kuulleet Patagoniasta, Red Bullista ja GE:stä. Isojen budjettien sisältömarkkinoinnista, jotka luovat vain fiilistä, et helppohan se on, kun on rahaa.

Olen yksi start-up yrityksen kuudesta partnerista. Miljoonarahoitus antaa vielä odottaa itseään, joten markkinointimme lepää vahvasti sisältömarkkinoinnin varassa – koska siihen meillä on varaa.

Haluankin nyt kertoa ihmisen kokoisen referenssitarinan siitä miten konsulttijargon sisältömarkkinoinnin ja –strategian taustalla konkretisoituu liikenteeksi ja konversioksi – halvalla.

Mielipidejohtajuus

Start-up yritykseni on uudenlainen nettideittipalvelu Audrey. Se syntyi, kun minua, sinkkua, alkoi niin pirusti kyrsimään toimialalle normiksi muodostunut anonymiteetti, joka mahdollistaa jos jonkinlaisen vilunkipelin.

Minä olen siis sinkku, samoin on toinen perustajajäsen. Eli voimme sanoa, että we know our shit! Ja se näkyy. Se näkyy tuotteessa, josta olemme karsineet pois kaiken mistä itse sinkkuna emme pidä, mutta se näkyy myös siinä, että meistä on tullut Suomessa alle puolessa vuodessa nettideittailun mielipidejohtajia. Mediassa ei ole ollut montaakaan nettideittailua käsittelevää juttua, jossa me emme olisi asiaa kommentoimassa.

Kun puhutaan nettideittipalveluista, pystyvät kilpailijat vielä pistämään kampoihin, mutta kun mennään laajempiin teemoihin eli sinkkuuteen, miltä sinkusta tuntuu, millaista on sinkun elämä, ei keravalainen perheenisä enää pystykään uskottavasti kommentoimaan.

Miten siis tulla mielipidejohtajaksi?

1. Know your shit ja varmista, että se näkyy tuotteessasi ja sisällössäsi.

2. Varmista, että kykenet puhumaan uskottavasti myös laajemmista teemoista toimialasi ympärillä.

Tunne asiakkaasi

Kilpailijamme E-kontakti on aloittanut myös sisältömarkkinoinnin. Heillä on muun muassa blogi. Jätetäänpä vähemmälle se, ettei heidän bloginsa täytä ensimmäistäkään blogin tunnusmerkkiä, vaan kirjoitukset ovat lähinnä artikkelin ja tiedotteen risteytyksiä ja keskitytään siihen, ettei ainuttakaan heidän blogia ole suositeltu tai jaettu. Ei missään sosiaalisen median kanavassa.

Miksi ei? Koska he eivät selkeästikään tunne asiakkaitaan.

Vaikka nettideittailu ei olekaan enää vain epätoivoisten friikkien toimintaa, ei siitä silti huudella.  Yleensä siitä ei kerrota edes kavereille.

Muistan, kun itse tein ensimmäisen ilmoituksen nettiin, en laittanut siihen edes kuvaa, koska minua niin kovasti hävetti ja nolotti. Vettä on sittemmin virrannut ja nyt avaudun kansallisella tv-kanavalla sinkkuudestani, mutta ymmärrän siis erittäin hyvin, ettei nettideittailun aloittaminen ole asia, josta sinkku riemumielin julistaa kaikille.

Joten, kannattaako sitä “blogia” perustaa sinne nettideittipalveluun, jos tavoitteena on sisältömarkkinointi? No ei. Sitä ei jaeta, koska sinkku ei monesti halua, että edes lähimmät kaverit tietävät, että hän käyttää nettideittipalvelua.

Menestys sisältömarkkinoinnissa perustuu kahteen asiaan. Kummassakaan et onnistu, ellet tunne asiakkaitasi.

1. Käyttäjät löytävät sisältösi, kun heillä on joku tarve tai pulma, johon sinulla on ratkaisu. Mieti tai tutki, millaisia tarpeita sinun asiakkaillasi voisi olla ja luo sisältöä vastaamaan näihin tarpeisiin. Blogi ei välttämättä ole se oikea kanava, jos brändisi ei pysty uskottavasti bloggaamaan. Tee mieluummin vaikka niitä artikkeleita sitten.

2. Käyttäjät rakastavat sisältöäsi ja jakavat sitä aina uusille ja taas uusille silmäpareille. Tämä on erittäin tehokasta sisältömarkkinointia, mutta todella vaikeaa, koska se oikeasti vaatii hyvää sisältöä. Eikä sekään riitä, vaan sisällön täytyy jotenkin palvella ihmisten perimmäisiä motiiveja jakaa sisältöä. Ihminen jakaa sisältöä, koska hän haluaa a. olla hyödyllinen b. viihdyttää c. kertoa itselleen tärkeästä asiasta d. korostaa itseään ja älykkyyttään/empaattisuuttaan/jotain muuta hyvää ominaisuutta. Mieti tai tutki millaiset brändisi sisällöt koskettavat juuri noita mainittuja motiiveja.

 

Brändin pitää olla verkossa läsnä.

 

Audreyllä on Facebookissa 307 tykkääjää. Se ei ole kauhean paljon emmekä odottaneetkaan mitään valtavaa tykkäysvyöryä (katso kohta Tunne käyttäjäsi), mutta merkittävää on, että tykkääjistä 33% on minun Facebook-kavereitani.

Audreyn muut perustajat (5 kpl) eivät ole saaneet rekrytoitua kavereistaan edes yhteensä yhtä monta tykkääjää. Miksi? Koska he eivät ole Facebookissa läsnä. Minä puolestani olen. Varmasti monen FB-kaverini mielestä oikein rasittavuuteen saakka. Päivittelen statukseen kaikenlaista elämästäni. Seinälläni käydään harva se päivä keskusteluja milloin mistäkin aiheesta, josta olen statukseen avautunut eli FB-kaverini selkeästi innostuvat postauksistani.

Olen Facebookissa aktiivinen, aito, häpemätön, mielenkiintoinen, hauska ja osaa myös nauraa itselleni. Kun aloin viestimään Audreystä Facebook-kavereilleni, sain heti paljon tykkäyksiä, kommentteja ja julkaisemaani Audrey-sisältöä jaetaan mielellään. Miksi? Koska annan itsestäni paljon, vastaavasti myös saan paljon. Tulos ei olisi ollut sama, jos olisin ollut hiljaa ja sitten yhtäkkiä aktivoitunut ja tuutannut pelkästään Audreystä.

Eli toisin sanoen

 

1. Sisältömarkkinointi on give and get –peliä. Et voi tulla sosiaaliseen median vaan ottamaan; hakemaan tykkäyksiä ja jakamisia. Sinun pitää ensin antaa, vasta sitten voit saada. Mieti tai tutki, mitä tämä antaminen voisi sinun brändisi kohdalla tarkoittaa.

 

2. Aitous! Tämä on vanhan liiton brändeille vaikeaa. Ollaan totuttu siihen, että brändiä rakennetaan sliipatulla mainosfilkalla ja mallitoimiston kansioista valituilla kauniilla ihmisillä. Verkossa pätevät kuitenkin erilaiset lainalaisuudet. Mieti tai tutki millaisilla toimenpiteillä voit tehdä brändistäsi aidon ja helposti lähestyttävän. Vielä parempaa, mieti, voisiko brändiäsi muuttaa tai muokata niin, että se soveltuisi paremmin avoimen viestinnän maailmaan.

Mene sinne missä asiakkaasi ovat

Suomessa on hyvin tyypillistä, että kaikki haluavat rakentaa sen verkkopresenssinsä ihan ite ja ihan ikiomaan domainiin. Se ei välttämättä ole ollenkaan fiksua. Ei varsinkaan, jos tavoitteesi on sisältömarkkinointi. Silloin meinaan kannattaa mennä sinne asiakkaasi jo ovat. Trafiikin ohjaaminen omalle sivulle vaatii aikaa ja rahaa. Miksi ei siis mennä sinne, missä trafiikki jo on? Itse bloggaan omana itsenäni Cityssä. Minulle on uskottu tieto, että suurin osa Cityn kävijöistä on sinkkuja. Cityllä on myös varsin kunnioitettava kävijämäärä TNS-gallupin tilastojen mukaan. Go City.fi!

Olen huomannut, että City arpoo välillä oman deittipalvelunsa ilmoituksen blogini viereen. Mitä mieltä olen tästä? No, sisältömarkkinoinnin pelin henki on se, että kilpailijan laariin voi sataa. Siksipä moni brändi valitseekin potero-taktiikan ja mainostaa tuotetta, tarjousta ja nimenomaan omalla sivustolla. Se, että kilpailijan laariin ei sada, vaatii nimittäin paljon sisällöltä. Minun pitää blogissani luoda suhdetta lukijoihini. Heidän pitää sitoutua lukiessaan minuun. Että he lukevat bloggaajaprofiilini ja löytävät sitä kautta Audreyn.

 

En tietenkään tiedä, mikä on Deitti.netin bannerin CTR minun blogini yhteydessä, mutta tiedän tarkalleen mikä on Cityn osuus Audreyn referral-liikenteestä ja olen siihen erittäin tyytyväinen (katso kohta Tunne käyttäjäsi, minun blogia myös jaetaan, koska sen jakaminen ei sido käyttäjää nettideittipalveluun).

 

Toki joku voi nyt ajatella, et miksi ihmeessä City antaa minun blogata sivustollaan. Ehkäpä siksi, että kun joku toimija nostaa toimialan profiilia ja luo pöhinää, ei se olekaan automaattisesti toiselta pois.

 

Suorastaan vallankumouksellista ajattelua, eikö!

 

Elikkäs

 

1. Hyväksy, että kilpailijan laariin saattaa joskus sataa. Keskitä energiasi siihen, että luot sisältöä, jolla sitoutat lukijasi brändiisi etkä pelkästään aiheeseen sen ympärillä (katso kohta Brändin pitää olla verkossa läsnä).

2. Älä ole ravihevonen, vaan riisu silmälaput ja löydä ne verkkomediat, missä asiakkaasi hengaavat ja mene sisältöinesi sinne.

 

Tuija Riekkinen

CPO, Trustability Inc.

Senior Designer, Valve Branding

 

More from Tuija Riekkinen