Markus Nieminen // November 26 2013

Ilmainen on kaikkein kalleinta

Tiedättekö sen tunteen kun joku tuntematon on tarjoamassa tai tyrkyttämässä sinulle jotain ilmaista? Ensimmäinen tunne on yleensä epäilys. En tiedä onko kyseessä perisuomalainen tunne vai onko vika minussa? Mutta ilmainen on aina epäilyttävää. Onko epäilys se oikea attribuutti minkä haluat kuluttajien yhdistävän sinun brändiisi? Et varmaan. Ja on myös monia muitakin syitä miksi ilmaista kannattaa karttaa.

Olen tämän vuosituhannen puolella osallistunut satoihin brändeihin liittyviin palavereihin (pelkään että jopa yli tuhanteen). Minua on jo pitkään ihmetyttänyt termi, joka toistuu toistumistaan näissä tapaamisissa. Se termi on ilmainen. Liian monissa tapauksissa idean ydin liittyy aina ilmaisuuteen. Tuotetta tai palvelua annetaan ilmaiseksi. Työ on ilmaista. Palvelu on ilmaista. Idea on ilmainen. Ilmainen on tosiaan ilmaista, ainakin paperilla ja puheissa. Ongelmaksi tämä asia muodostuu kun ilmaisesta aletaan periä rahaa.

Jo pienestä pitäen minulle on iskostettu sellaisia viestejä kuin “Ei ole olemassa ilmaista ateriaa” tai amerikkalaisittain ”No pain, no gain”. Näiden ja samankaltaisten lausahdusten viesti on selvä. Pitää tehdä jotain, jotta voi saada jotakin. Ja vieläpä jos oikein antaa sen kuuluisan sata kymmenen prosenttia, niin sitten vasta voi ehkä onnistua. Kuitenkin vielä perään muistetaan huudella että silloinkaan se ei välttämättä riitä. Nouse takaisin satulaan, käännä poskea tai pure hammasta. Kyllä se siitä. Meitä on moneen junaan ja niin pois päin. Toivottavasti tämä ei kuulosta vanhanaikaiselta – mutta ehkä noissa lausahduksissa on jotain perää.

 

Ilmainen on kaikkein kalleinta

 

Mutta miksi ilmainen termi toistuu kaikessa ja kaikkialla? Onko nykyään jokainen liiketoimintasuunnitelman ydinajatus että annetaan ilmaiseksi? Miten ihmeessä olemme päätyneet tämän kaltaiseen tilanteeseen? Sinänsä ilmaiseksi antamisessa ei ole mitään väärää. Se on jopa ihailtavaa oikeissa tapauksissa. Mutta miten sen päälle voi rakentaa kannattavaa yritystoimintaa?

 

Miksi siis ilmainen on kaikista kalleinta?

 

Ilmaiseksi antaminen luo kehän, jossa vanha arvoketju romutetaan pikkuhiljaa kokonaan. Annat kerran ilmaiseksi niin paluuta entiseen ei ole. Miksi enää maksaa koskaan musiikista, elokuvista, palveluista tai mistään muustakaan? Mitään syytä ei enää ole.

 

Mistä siis luomme arvoa tai sitä kuuluisaa lisäarvoa josta aina puhutaan? Ilmaisuus ei ole synonyymi arvolle taikka lisäarvolle. Ilmaisuus kertoimena on sama kuin nollalla kertoisi. Alla kaksi mielenkiintoista skenaariota, joita voisimme harjoittaa ilmaisuuden nimessä.

 

Kaksi absurdia skenaariota:

 

Annetaan kaikki ilmaiseksi. Siis aivan kaikki. Annetaan esimerkiksi ihmisille autot ilmaisiksi. Tai vaikkapa tietokone tai puhelin. Myydään molempiin joko sisältöä kuten musiikkia, elokuvia, karttoja, sykemittareita ja kalorilaskureita kuukausimaksulla tai energiaa (sähköä tai bensiiniä). Tai sitten molemmat voidaa laittaa täyteen mainoksia. Olisipa niin hienoa omistaa auto, jonka kyljessä olisi joka päivä eri mainos – ja vieläpä ihan kohdennettu joka vaihtuisi kaupungin osan mukaan. Tai tietokone jonka kautta kaikki hengen tuote olisi ilmaista ja enkä maksaisi mistään muusta kuin sähköstä, joka olisi sitten moninkertaisesti kalliimpaa kuin nykyään.

 

Toinen, vielä hienompi ajatus on se, että tehdään kuukausi ilmaiseksi töitä. Jokainen konsultti, IT-kekkuli, johtajahuijari, projektivääpeli, mainosveijjari, digipoika, ohjelmoija, sihteeri ja tehtaan työntekijä tekisivät töitä ilmaiseksi. Miksi kenellekään pitäisi maksaa yhtään palkkaa jos työn lopputulos on ilmaista? Jos ideat eivät maksa mitään, jos tekniikka ei maksa mitään niin ei myöskään kukaan siihen osallistuva voi nostaa palkkaa. Oikeasti. Sinä päivänä kun ehdotat että tehdään jotain ilmaiseksi voidaan luopua sinun ja muidenkin palkasta.

Tämän tyylisen harjoituksen aikana ja jälkeen uskon että moni alkaa miettimään uudestaan omaa työtään ja sen lopputulosta. Kannattaako sitä antaa ilmaiseksi vain ja ainoastaan sen takia että se on kuuma peruna jollain toimialoilla ja siitä kirjoitetaan blogeissa ja kirjoissa?

 

Ilmainen on kaikkein kalleinta juuri nyt ja tulevaisuudessakin. Maksamme siitä jo nyt kovaa hintaa.

 

Pidä nämä siis mielessä kun seuraavan kerran olet antamassa ilmaiseksi.

  1. Ilmainen on peruuttamatonta
  2. Ilmainen ei ole synonyymi arvolle tai lisäarvolle
  3. Ilmaisesta ei voi periä rahaa

 

More from Markus Nieminen