Hanna Isohanni-Nikula // August 25 2015

Innovaatio ≠ idea – miten validoida idean kiinnostavuutta?

Digitalist Innovation Forumin kunniaksi istutimme Fonectan M&A and Partnerships Directorin, Mikko Pirisen piinapenkkiin selvittääksemme, mitä eroa on idealla ja innovaatiolla ja miten yrittäjyyttä harkitsevan innovaattorin kannattaa testata ja validoida omaa ideaansa.

Miten monessa startup-liemessä marinoitu yritysyhteistyö- ja sijoitusammattilainen lähtisi testaamaan, onko ideassa siementä kaupalliseksi innovaatioksi?

– Yrittäjän itsensä on tietysti uskottava ideaansa, mutta se ei vielä riitä. Ihan ensimmäisenä pitää todistaa, että innovaatio luo arvoa asiakkaalle tai loppukäyttäjälle. Sen jälkeen todistaa se, että asiakas uskoo arvon, eli on valmis maksamaan saamastaan palvelusta tai tuotteesta.

– Etenkin b to b –puolella yleinen hankaluus on se, että arvoa syntyy, mutta se syntyy usealle osapuolelle. Silloin voi olla vaikea määrittää, kuka on lopullinen asiakas ja kenen pitäisi lysti maksaa – tämä on siis huomioitava ansaintalogiikassa. Yritysten välisissä palveluissa pitää tuotteen tai palvelun arvo ja paketointi miettiä myös asiakkaan kannalta fiksusti: niin, että asiakas pystyy perustelemaan sille tarvittavan investointibudjetin.

Miten noita mainittuja asioita voi sitten todistaa mahdollisimman vedenpitävästi?

Jo ideavaiheessa on syytä lähteä koemarkkinoimaan: tehdä riittävällä skaalalla markkinointia, joka ohjaa oikean kohderyhmän ländärille ja katsoa, lähteekö ennakkotilauksia tulemaan. Myös markkinointimateriaalin saama huomio antaa osviittaa siitä, kiinnostuvatko oikeat ihmiset riittävällä volyymilla.

Kohderyhmän puhelinhaastattelut ja tapaamiset vievät aikaa, mutta antavat korvaamattoman tärkeää palautetta. Yleensä idea tarkentuu ja muuttuu tässä vaiheessa vielä aika paljon. Koekäyttäjien määrä, heidän antamansa palaute ja testimoniaalit ovatkin aineistoa, joka tässä vaiheessa kannattaa kerätä talteen.

Myös kilpailijakartoitus on syytä tehdä heti ja muistaa, että kilpailijoiden olemassaolo kertoo osaltaan siitä, että ratkaistava ongelma on oikeasti olemassa ja joku muukin on sen huomannut.

Jos kilpailija on ehtinyt jo markkinaan ja yrittäjä lähtee luomaan vaihtoehtoa olemassa olevalle, pitää eron olla niin suuri, että ihmiset ovat valmiita muuttamaan toimintaansa. Se ei ole helppo tehtävä. Ei mahdoton, mutta ei myöskään helppo.

Me Fonectalla voimme sijoittaa ja kumppanoitua kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa – jo perustamisvaiheesta alkaen. Meitä kiinnostavat aivan erityisesti digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin liittyvät ratkaisut sekä kuluttajille suunnatut hyötypalvelut.

Alkuvaiheessa tuomme rahan lisäksi pöytään yli 50.000 suomalaista yritysasiakasta ja 4 miljoonaa kuluttajakohtaamista vuositasolla. Näiden päälle on hyvä lähteä rakentamaan Suomen markkinaa ja ponnistaa siitä vaikka ulkomaille asti. Ota rohkeasti yhteyttä (mikko.pirinen@fonecta.com tai 050 5560940), jos meillä voisi olla yhteinen matka edessä.

Millaisia asioita M&A –ammattilainen tarkkailee tavatessaan potentiaalisia yhteistyökumppaneita? Mikä on kaikkein tärkein tapa valmistautua mahdollisen sijoittajan tai yhteistyökumppanin tapaamiseen? Lataa Mikon laajempi haastattelu ja tiukka tietopaketti täältä

More from Hanna Isohanni-Nikula