Mika Aittamäki // August 26 2014

Innovaatio ja seminaari – kuin valtamerilaiva ja uima-allas

Muutama viikko sitten ilmoittauduin tilaisuuteen, joka mielestäni oli käsittämättömän ristiriitainen, jopa oxymoroni. Innovation Forum, joka minulle kääntyi Innovaatioseminaariksi. Innovaatio ja seminaari – kuin valtamerilaiva ja uima-allas. Samaa aihepiiriä, mutta kohtuuttoman kaukana toisistaan.

Vastaavia olin nähnyt aiemminkin. Keskivaikeasta ihmispelosta kärsivä tuotekehitysinsinööri kertomassa uudesta innovaatiosta. Kiinnostavaa, mutta vain jos olet kiinnostunut ko. tuotteesta tai palvelusta. Miten innovaatiosta voi edes pitää esityksiä? Kun Innovaatio on siinä vaiheessa, että sitä esitellään muille seminaarissa, se on yleensä jo tuote tai palvelu. Tuote tai palvelu joka jossain vaiheessa oli erinomainen innovaatio, mutta nyt siis tavanomainen. Edelleen varmasti kiinnostavaa ja tarpeellista, mutta kertooko se innovaation olemuksesta mitään?

Minulla ei ole harmainta aavistusta minkälainen tehtävänanto oli ollut Digitalist Innovation Forumin esiintyjillä. Alusta asti ravisteltiin kollektiivista maailmankäsitystä ja tietysti omia uskomuksia. Kuulin poisoppimisesta, rajojen rikkomisesta, kyseenalaistamisesta ja punkkarifilosofiasta. Kaikki asioita, joita intuitiivisesti olen osannut liittää innovointiin. Kuitenkin kokemus oli väkevä. Miksi?

Altistuminen on avain siihen osaan ihmisyyttä, jossa uudet ajatukset syntyvät

Jouduin jonkinaikaa vetelemään langanpäitä, kunnes ymmärsin kokemukseni syntymekanismin.
Ensiksi tulee Digitalist -ihmiset. Joukko erilaisia ihmisiä, jotka uskovat, että jotain voi tehdä eri tavalla. Here is to misfits the rebels… you know. Kun heitä on riittävästi yhdessä, syntyy kollektiivinen ilmapiiri, jossa uskaltaa altistua. Altistuminen on avain siihen osaan ihmisyyttä, jossa syntyy uudet ajatukset. Kun vastarinta puuttuu, energia vie eteen, ei sivulle eikä taakse.

Toisena tulee tarinankertojat ja esitykset uudesta näkökulmasta. Innovaation ytimestä. Riittävän lyhyesti, mukaansatempaavasti ja laidasta laitaan ryskyen, kuitenkin aihepiiriissä tiukasti pysyen. Siinä tykityksessä ei voinut olla inspiroitumatta. Ja vasta silloin tajusin, kuinka innovaatio voi syntyä.

Altistu, inspiroidu, innovoi.

More from Mika Aittamäki