Ville Tolvanen // May 14 2015

Innovaatiokulttuuri

Pidin taannoin työpajan innovaatiokulttuurin ja toimintamallien rakentamisesta pörssiyhtiölle.

Oma ajatteluni ponnistaa pitkästä konsulttiurasta, yrittäjyydestä ja useiden eri yritysten perustamisesta ja johtamisesta. Vietin vuosikymmenen alussa paljon aikaa uusien liiketoimintojen sparraajana ja kasvuympäristöjen rakentajana. Ajattelusta syntyi ehkä aikaansa edelläkin ollut ajatus yritysmuotoilusta.

Hämmentävää suurten yritysten innovaatioajattelussa tuntuu olevan ajatus siitä, että juuri heidän suuruutensa ja erinomaisuutensa on avain ketterien innovaatioiden synnyttämiseen. Onhan resursseilla ja iskukyvyllä voimansa, mutta kyllä oman kokemukseni mukaan suuri koko ja johtamiskulttuuri aiheuttaa enemmän hidasteita kuin vauhtia uuden luomiseen. Uuden kehittäminen ei ole yrityssalaisuuksien piirissä tehtävää kammiotyötä vaan aktiivista liikkumista markkinoilla, nopeaa oppimista ja erehtymistä.

Perinteinen liiketoimintasuunnitelma sopii huonosti innovaation johtamiseen. Prototyypit, proof-of-conceptit, markkinatestaus ja jatkuva iterointi avoimessa ympäristössä kuvaa paremmin idean etenemistä arjessa.

Tarvitaan valtava määrä tietoa, ärsykkeitä ja nopeaa oppimista lyhyessä ajassa. Tähän konsernien vuosikellot, suunnittelusyklit ja toimintakulttuuri ovat aivan liian hitaita.

Niukkuus tekee hyvää innovaatiolle. Rahan vähyys pakottaa luovuuteen ja selviytymiseen vaativassa maailmassa. Itse antaisin vähän taskurahaa sadan päivän välein. Noin sata päivää vajaa neljä kertaa vuodessa on hyvä sykli johtaa uuden tekemistä. Sadan päivän sprintit luovat saavuttamiselle juuri sopivan kellotaajuuden.

Avoimuus on uusi öljy. Uutta tehdään avokeittiökulttuurissa. Uskon uusien asioiden syntyvän kun yhdistetään olemassa olevan liiketoiminnan vahvuudet, markkinaärsykkeet ja avoin kehittäminen verkostoissa. Linda Liukkaan sanoin on heittäydyttävä rohkeasti uuden päälle ja selviydyttävä. Tulevasta ei voi tietää sitä kokeilematta ja rakentamatta.

Suomessa tehtiin nousukaudella paljon venturointia ja innovaatiota, sekä julkisella että yksityisellä rahalla. Ehkä nyt on oikea aika lähteä rohkeasti luomaan aivan uusia ajatuksia. Myös digitalisteilla käynnistyy oma kasvuympäristö #R4 Rikhardinkadulla ja siihen liittyvää hautomotoimintaa.

Ajatuksemme on luoda enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä. Teemme sitä tiiviissä yhteistyössä yrityskumppanien kanssa. Millaisen liiketoiminnan, tuotteen tai palvelun sinä haluaisit muotoilla?

More from Ville Tolvanen