Markus Nieminen // September 01 2015

Insanely Simple – The Obsession that drives Apple’s success

Insanely Simple kirjan on kirjoittanut Ken Segal. Segal on toiminut TWBA/Chiat toimiston luovana johtajana ja vastannut muun muassa Applen markkinoinnista kymmenen vuoden ajan ja osallistunut myös i-tuoteperheen nimeämiseen.

Kirja käsittelee yksinkertaistamista. Apple yksinkertaisti monia asioita: tuotteita, palveluita ja markkinointia. Tärkein yksinkertaistaminen tapahtui kuitenkin ajattelun tasolla.

Kirjassa käsitellään 10 erilaista “yksinkertaista” teemaa, joiden kautta Segal peilaa Applen onnistumista ja tekemistä. Koostin alle kolme omasta mielestäni tärkeää kohtaa joista olisi apua suomalaisille yrityksille.

Suosittelen kirjaa kaikille markkinointiviestinnän parissa työskenteleville, eli toisin sanoen koko yrityksen henkilökunnalle ja varsinkin toimitusjohtajille.

Simplify. #simplify

Kuva, jonka Markus Nieminen (@markusnieminen) julkaisi

Pienemmin  

Yhteiskuntamme on rakennettu olettamuksella että isompi ja monimutkaisempi systeemi on tehokkaampaa ja tuloksellisempaa. Kirjassa käydään monen esimerkin kautta, kuinka itse asiassa tekemällä pienemmin, syntyy enemmän.

Yksi esimerkki tästä on Steve Jobsin tunnettu ”tapa” poistaa ihmisiä neuvotteluhuoneista. Tämä yksinkertaisesti ei johtunut ilkeämielisyydestä taikka huonoista tavoista, vaan siitä että vähemmän ihmisiä saa enemmän ja parempia päätöksiä aikaiseksi, ja myös nopeammin.

Tätä ajattelua ei ymmärretä Suomessa. Se tarkoittaisi palavereissa olevien ihmisten määrien laskemista radikaalisesti. Näin eriäviä mielipiteitä syntää vähemmän ja päätöksiä syntyy nopeammin. Vahvempia ideoita saadaan aikaiseksi.

Pienempi joukko saa aina aikaiseksi isompia ja näkemyksellisimpiä ideoita kuin suuri joukko. Suuri joukko ihmisiä ei pysty luomaan näkemyksiä, vaan vain keskinkertaisia latteuksia. (Huom. ennen kuin kommentoit iteroinnista ja asiakaslähtöisyydestä, mieti vielä hetki.)

Rohkeammin

Pelosta ja rohkeudesta puhutaan alituiseen. Pelko on synonyymi tietämättömyydelle. Tätä tietämättömyyttä yritetään yrityksissä yleensä verifioida tutkimuksilla. Tutkimuksilla ja numeroilla halutaan varmistaa että kaikki kulmat on varmasti hiottu pois ja pysyä keskellä tietä.

Pelko väistyy vasta kun löydämme “faktoja” turvaamaan epävarmuuttamme. Ikävä kyllä, pelko on yksinkertaisuuden vihollinen. Rohkeus taaseen on ennen kaikkea yksinkertaisuutta. Rohkeus on valmiutta toteuttaa asioita ilman että se verifioidaan jokaisella vastaantulevalla ihmisellä. Rohkeus on asenne joka ei suvaitse monimutkaisuutta. Rohkeus on selkein ja varmin tapa tehdä liiketoimintaa.

Kommunikoimalla

Viestinnästä on tullut nykypäivänä kova trendisana. Ja se toimiikin, kun se otetaan todesta aina johdosta lähtien. Jobs oli tunnettu huonohkoista tavoistaan kohdella alaisiaan (joka on eri asia), mutta vähintäänkin yhtä tunnettu tavastaan kommunikoida yrityksen ydintä sekä työntekijöilleen että muulle maailmalle.

Tämä video osoittaakin erittäin karismaattisen johtajan esittämässä yksinkertaisen strategian, idean ja eksekuution alaisilleen, ja vain 17 minuutissa. Työn suunnitteluunkin meni vain 8 viikkoa, pienemmällä väellä, vähemmällä vatuloinnilla. Miten yksinkertaista.

Mainittakoon vielä kyseisestä ”kampanjasta” sen verran että se käynnistyi 6kk ennen kuin koko tuote tuli edes kauppoihin. Samalla konseptilla jatkettiin myös seuraavat viisi vuotta. Tätä kutsutaan strategiaksi, jossa markkinointiviestintä on keskiössä (ei tukitoimintona). Siitäkin voisi ottaa oppia.

 

Lue tästä ilmainen kappale kirjasta

Osta kirja tästä.

More from Markus Nieminen