Jari Lähdevuori // November 22 2013

Internet ei istu pöydässä

Mobiilin tulemisen kanssa on käynyt niin kuin sadussa pojalle, joka päivittäin huusi susien tulevan. Kun sudet vihdoin tulivat, kukaan ei enää lotkauttanut korviaan.

Vuosien huutelusta huolimatta mobiili kuitenkin tuli. Business Insiderin juuri julkaisema katsaus digitalisaation tulevaisuudesta keskittyi lähes kokonaan mobiiliin, multiscreenien internetiin. Kehittyneillä markkinoilla älypuhelimet jyräävät tyhmemmät kännykät, tabletit kannibalisoivat läppärit ja netti leviää kiihtyvällä vauhdilla autoihin, kelloihin, vaatteisiin ja muihin meitä ympäröiviin arkisiin esineisiin. Maailmanlaajuisesti noin 60 % kaikista netissä olevista laitteista kulkevat mukana minne menemmekään.

Kehitys yllätti liike-elämän. Sudet eivät ulvoneet tullessaan.

Magenta Advisoryn tuore tutkimus kotimaisten yritysten digivalmiudesta toteaa mobiilikehityksen olevan vielä alkutekijöissään. Tutkijat yllättyivät “kuinka monelta isolta suomalaisyritykseltä puuttuu vielä mobiilisivut, vaikka mobiili Internet-käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti”. Työnsarkaa riittää – etenkin, kun tutkimus keskittyi kotimaan isoimpiin ja edelläkäyvimpiin yrityksiin. Tämän työn tulee lähteä meidän kaikkien korvien välistä. Se, miten ajattelemme asioista alitajuisesti, vaikuttaa toimintaamme. Jos haluamme vastata mobiilin kutsuun, aloittakaamme yksinkertaisella poisoppimisharjoituksella: kun ajattelemme internetiä, emme ajattele pöydän ääressä istuvaa surffaajaa joka “menee verkkoon”. Kun ajattelemme internetiä, ajattelemme askareihinsa uppoutunutta ihmistä, jonka elämää internet helpottaa, ilahduttaa, vauhdittaa, syventää ja rikastaa.

Aloitetaan siis kollektiiviset mielikuvaharjoitteet. Mobilisoidutaan mukana kulkevan internetin puolesta!

More from Jari Lähdevuori