Henna Niiranen // April 02 2015

Internet of me

Teollinen internet (IoT) tai kaiken internet (IoE) on ollut jo jonkin aikaa aihe, josta koko maailma tuntuu kuhisevan. Seuraava hypetyksen aihe on kuitenkin jo täällä: Internet of Me. En ole vielä törmännyt suomennokseen termistä, joten otan vapauden ristiä seuraavan vuoden lempipuheenaiheemme meikäläisen internetiksi.

Muutos on jo hyvän aikaa ollut käynnissä: sovellukset ja laitteet personoituvat automattisesti käyttäjän toiminnan mukaan. Kohtaamme esimerkkejä päivittäin: Google osaa tarjota parhaita sushipaikkoja googlaajan sijainnin perusteella, Face kohdentaa mainoksia (kenties jopa älypuhelimen lähellä käytyjen keskusteluiden perusteella) ja Netflix tietää jopa kavereita paremmin mieltymyksen tv-sarjojen suhteen (vai kuka kavereistani muka oikeasti suosittelisi katsomaan Walking Deadia?)

Muutos näkyy jo laitemarkkinassakin. Kuluttajien saatavilla ovat esimerkiksi älykellot ja -lasit, unenmittauspanta sekä edistyneet sykemittarit ja –rannekkeet. Tietysti kuvaan kuuluvat matkapuhelimiin ja muihin laitteisiin ladattavissa olevat terveys- ja muut sovellukset. Biohakkerit ovat olleet alan edelläkävijöitä, mutta tämä on ollut kuitenkin vasta alkusoittoa isommalle murrokselle.

Luvut puhuvat puolestaan: matkapuhelimia myydään tällä hetkellä pari miljardia kappaletta vuodessa. Ennusteet vaihtelevat, mutta muutoksen skaala on joka tapauksessa mittava. Erään lähteen mukaan meikäläisen internet -liitännäisiä laitteita myydään reilun 60 miljardia kappaletta vuoteen 2017 mennessä. Toinen ennustaa, että pelkästään Pohjoismaissa jokainen asukas tulee omistamaan keskimäärin neljä internetiin kytkettyä laitetta vuonna 2018. Kolmas kertoo, että vuoteen 2020 mennessä laitteita tulee olemaan 100 miljardia. Mikä markkinarako! Puhumattakaan siitä bisneksestä, jossa tunkataan sovelluksia, joiden pääasiallinen tarkoitus on ennakoida kuluttajan mielenliikkeitä. Sovellusten keräämiä tietoja tulee olemaan valtavasti.

Nyt voidaan todellakin puhua big datasta!

Miten tämä sitten eroaa kaiken internetistä? Siten, että kyse on sinusta.

Sinä itse tulet olemaan muutoksen keskiössä.

Kyseessä on henkilökohtaisia toimintatapojamme kosketteleva, arkea ravisteleva mullistus. Käyttämämme laitteet ja sovellukset tulevat olemaan personoituja ja käytöstämme ennakoivia. Laitteet ja sovellukset tallentavat käytösmallejasi, mieltymyksiäsi ja tapojasi ja ennakoivat niiden perustella halujasi ennenäkemättömän huomaavaisella tavalla. Meikäläisen internetin ytimessä on juuri sinun hyvinvointisi ja arkesi sujuvuus.

Kauhuskenaarioita markkinavoimien ohjailusta ja oman tahdon myymisestä rahakoneistolle saa toki maalailtua. Itse olen tämän ilmiön edessä kuitenkin innostuneen odottavalla kannalla. Uskon, että luvassa on etenkin tylsien askareiden helpottajia: unelmoin itsestään täyttyvästä jääkaapista tai edes ovelle tulevasta kauppakassista – perjantaisin mukaan olisi pakattu kukkakimppu. Haaveksin lapsen 5-vuotisneuvola-ajan ilmaantumisesta kalenteriini juuri minulle sopivana ajankohtana ilman uuvuttavaa kalenterirallia. Vastaanotolle voisi tietenkin mennä ilman paperilomakkeita, sillä lapsen terveystietojen liikuttelu julkisten palveluiden järjestelmissä olisi sujuvaa. Ja tietenkin se unelmien lomamatka haarukoituisi sopivaan ajankohtaan sopivalla hinnalla Pinterest-lomakuvahaaveideni, viisihenkisen perheen kalentereiden ja pankkitilini saldon perusteella, ilman monta iltaa kestävää googlausta.

Mistä sinä unelmoit? Miten meikäläisen internet voisi helpottaa arkeasi? Jatka unelmointia – pian se on totta.

More from Henna Niiranen