Petri Seppänen // September 30 2015

Internet of Things – Viisi askelta arvonluontiin

Liiketoimintaympäristön kiihtyvissä muutoksissa yritysten uusiutuminen on hengissä pysymisen edellytys.

Esineiden Internet (Internet of Things, IoT) on uusiutumisen suurimpia teknologiamahdollistajia ja etenee nopeasti hypestä toteutuksiin ja arvonluontiin.

Monessa yrityksessä IoT:n hyödyntämisen liikkeellelähtö tahtoo kuitenkin yskiä – eikä ihme. Ammattimedia tulvii hypeä ja kuluttajapainotteisia visioita, jotka helposti ohjaavat harhaan. IoT-konferenssit ja -seminaarit – ja niitä riittää – täyttyvät puhujista ja osallistujista, jotka mieluummin ylimyyvät järeitä IT-hankkeita kuin auttavat liikkeelle oikeaan suuntaan.

Oven takana jonottavista digitalisointikonsulteista saattaa olla apua. Alkuvaiheen toimeksiannot jäävät kuitenkin helposti irrallisiksi ”post-it innovointiharjoituksiksi” tai liiketoimintaprosessien syväsukelluksiksi ilman vaikutusta. Ajan ja rahan polttamisen jälkeen on kivuliasta palata kysymykseen ”So what?”.

Yritysten tilanteet vaihtelevat, eikä yksi vastaus sovi kaikkiin. Olen kuitenkin tunnistanut viisi askelta, jotka ovat monelle muodostuneet askelmerkeiksi nopealle etenemiselle ideoista arvoluontiin.

1 – Puheet seis & kääri hihat

Kypsyville markkinoille ilmestyneet monipuoliset IoT-alustat ovat loistava uutinen kaikille IoT:n ensiaskeleita ottaville yrityksille. Pilvipohjainen alusta tarjoaa yritykselle rikkaan IoT-ympäristön ilman viiveitä ja olemattomilla alkuinvestoinneilla. Tämän myötä voi välittömästi yhdistää olemassa olevia laitteita tai kokeilla joukkoa uusia antureita – kaikki nämä ovat ”minuuteissa” kytkettynä IoT-ympäristöön, joka tarjoaa tiedon pohjalta mittaristoja ja jalostettua tilannekuvaa.

Alustan ja palveluntarjoajan valinnassa tulee välttää analyysiparalyysi – tekemällä oppiminen on täydellistä suunnitelmaa tärkeämpää. Muutama yksinkertainen nyrkkisääntö kuitenkin palkitsee matkan varrella:

• Hae palveluntarjoajaa, jolla on skaalautuva, matalan kynnyksen pilvipohjainen alusta
• Varmistu aidosti avoimista ja ilmaisista rajapinnoista sekä valtavirran ohjelmistokehitysympäristöjen tuesta (API:t, SDK:t) – ”Minkä alustan tai ympäristön sovelluskehittäjäkunta valitsisi?”
• Vältä alkukustannuksia ja lukkiutumista, esim. kalliita käynnistyskoulutuksia tai alustakohtaisia kehitystyökaluja.

2 – Rakenna yrityksellesi relevantti esimerkki

Ensimmäisten kytkettyjen laitteiden avulla voi helposti rakentaa ja demonstroida muutaman esimerkin siitä, kuinka kerätty tieto auttaa juuri oman yrityksen toiminnan tehostamista tai avaa uusia palvelumahdollisuuksia. Usein pieni tiimi (jota ei rasiteta raskailla prosesseilla) saa IoT alustan kyvykkyyksillä nopeasti aikaan kelvollisia esimerkkejä. Näiden esittely – ylimmästä johdosta läpi koko organisaation – on omiaan synnyttämään innostusta ja ruokkimaan innovointia, ajattelua ja toimintatapojen muutosta.

3 – Kerää ideat ja lähde ulos toimistosta!

Seuraavaksi on aika kerätä isompi reppu ideoita toiminnan tehostamiseksi tai uusille palveluille. Yrityksen strategian tai painopistealueiden ohjaamana ideointiin tulee osallistua kaikki ylimmästä johdosta läpi organisaation.

Parhaiden ideoiden kanssa on aika noudattaa Lean Startup -menetelmän oppeja: “Get out of the Building!” Sen sijaan että ryhdyttäisiin miettimään tapoja toteuttaa idea tai työstämään tätä, tulee idean kanssa lähteä jututtamaan sisäisiä tahoja tai mahdollisia uuden palvelun asiakkaita, joiden oletetaan hyötyvän ratkaisusta.

Olen nähnyt, kuinka tällä vaiheella säästetään merkittävästi aikaa ja rahaa: Kehittäessämme Matkalainen-kuluttajasovellusta jalkauduimme autopesulaan haastattelemaan autoilijoita (pesun maksua vastaan). Kerätyt opit vaikuttivat merkittävällä tavalla siihen, mitä toteutusvaiheeseen päätyi.

4 – Kehitä asiakaslähtöisillä iteroinneilla

Kehitystyössä tulee raskaiden suunnittelu/toteutus/testaus -vaiheiden sijaan löytää nopeiden iteraatioiden ja jatkuvan asiakastestauksen moodi. Yllättävän nopeasti – ja pienillä kustannuksilla jos asiat tehdään oikein – tiimisi on vahvistanut sekä asiakkaan ongelman että tavan ratkaista tämä. On aika (Jim Collinsia lainaten) ”ampua kanuunalla luodin osumaan maaliin”, eli toteuttaa lopullinen skaalautuva ratkaisu.

Viimeistään tässä vaiheessa valitsemasi IoT-alustan avoimet rajapinnat näyttävät kyntensä. Avoimuuden ympärillä kukoistava ekosysteemi tarjoaa kehittäjäkunnan ja valmiita ratkaisukomponentteja käyttöösi. Avoimuus myös takaa kustannustehokkaimmat sensori- ja gateway-elementit volyymivaiheeseen. Lisäksi avoimet ja hyvin tuetut rajapinnat yksinkertaistavat integrointityötä ympäristösi muihin järjestelmiin. Kaikki tekijöitä, jotka merkittävällä tavalla vähentävät kokonaiskustannuksia ja nopeuttavat toteutusta.

5 – Julkista, skaalaa ja siirry seuraavaan IoT mahdollisuuteen

Lopullisen toteutuksen jälkeiset vaiheet riippuvat suuresti valitusta IoT-sovelluksesta. Sisäinen prosessioptimointi voi edellyttää uusien toimintamallien koulutusta. Uudet ulkoiset palvelut vaativat markkinan luontia ja myyntityötä liiketoiminnan skaalaamiseksi.

Oli liiketoimintasi ensimmäinen IoT sovellus mikä tahansa, olet nyt päässyt käyntiin! Samalla yrityksesi on luonut sisäisen toimintamallin ketterälle kehityskoneistolle – On aika tarttua seuraavaan mahdollisuuteen!

Mitä muita hyviä tapoja lähteä IoT:in kanssa liikkeelle olet itse tunnistanut?

More from Petri Seppänen