Jari Lähdevuori // September 20 2013

Internetin gentrifikaatio

Gentrifikaatio. Sosiologian sanahirviö, joka on tullut viime vuosina kaikille kaupunkikulttuuria seuraaville tutuksi. Määritelmällisesti kyse on köyhien asuinalueiden luontaisesta muuttumisesta niin kalliiksi ettei alkuperäisillä asukkailla ole enää varaa asua siellä. Oikeasti kyse on siitä että boheemit alkavat vihata keskiluokkaa, joka tulee turmelemaan asuinalueet, jotka he ovat tehneet kiinnostaviksi. Ja sitten kaikkoavat alueelta hiljalleen.

New Yorkin Williamsburg on koulukirjaesimerkki maailmalta. Siellä alkuperäisten williamsburgilaisten paheksumat hipsterit nostavat keskiluokkaisten vanhempiensa siivellä alueen hintatason pilviin. Suomessa esimerkiksi Kallio elää paraikaa gentrifikaation aikaa. Verkossa sitä elää Facebook.

Verkossa köyhää luokkaa näyttelevät nuoret. He ovat hiljalleen siirtymässä esimerkiksi juuri Facebookista muualle aikuisten – keskiluokan – tultua alueelle, jonka he saivat sähköistymään ja sykkimään.

Facebook on toki vain yksi esimerkki ilmiöstä netissä. IRC-Gallerian uskolliset teinikäyttäjät ovat jo ajat sitten alkaneet siirtyä muualle, ja tällä hetkellä kasvua näkyykin yli 18-vuotiaiden ryhmässä. Galtsu on siis Punavuori – muutos on jo tapahtunut. Facebook puolestaan Kallio, muutosten keskellä. Helsingin seuraavaa gentrifikaation kohtaavaa asuinaluetta en lähde ennustamaan, mutta digipuolella seuraavana voi olla vaikka Instagram.

Mutta miksi markkinoijan tulisi innostua sosiologiasta?

Digimarkkinoinnin parissa työskentelevän tulee ensinnäkin ymmärtää miten eri areenat, palvelut kehittyvät yli ajan. Verkossa gentrifikaatiokehitys tapahtuu huomattavasti nopeammin kuin reaalimaailmassa. Se, missä törmäsit nuorten laumoihin viime vuonna voi tänä vuonna olla keski-ikäisten kansoittama – tai kokonaan autioitunut.

Toisekseen markkinoijan kannattaa suhtautua kanavasuunnitteluunsa kuin kiinteistöbisneksiin ja gentrifikaation tunnistaen suosia vuokraratkaisuja omistamisen sijaan. Lähiympäristön muuttuessa ja kohdeyleisösi kaikotessa pääset diilistäsi huomattavasti helpommin eroon, kun olet vuokrasopimuksella liikkeellä. Jos olet pitkässä velkavankeudessa Facebook-kotipesääsi sijoittamiesi rahojen kanssa, voi olla että fanisi löytävät uudet leikkikaverit ennen kuin ehdit heidän peräänsä uusille kulmille.

Älä siis rakenna linnakkeita, vaan varaudu muuttohommiin brändisi kanssa. Home is where your heart is.

More from Jari Lähdevuori