Petteri Poutiainen // August 18 2016

Johtaminen täydellisessä myrskyssä – näin me teemme sen

Petteri Poutiainen

CEO, Digitalist Group

Niinpä. Leppoisalla tuulella ja aurinkoisella säällä kipparointikin on mukavaa puuhaa. Kun säätila muuttuu myrskyisemmäksi, sekä kapteenin että miehistön taidot puntaroidaan uudestaan.

Itse muistan purjehduskilpailun vuodelta 2010 (olin lähinnä kutsuttu painoksi veneeseen), jossa 139 ilmoittautuneesta veneestä ainoastaan 18 pääsi maaliin. Kyseinen Volvo Suursaari Race muistetaan poikkeuksellisen myrskyisenä ja erittäin vaativana. Keskeytysten syynä olivat merisairaudet, purjerikot ja poikkeuksellisten olojen johdosta tehty tilanneharkinta.

Täydellinen myrsky

Väitän, että tällä hetkellä jokainen yritys on myrskyn keskellä. Itse asiassa väittäisin, että olemme täydellisen myrskyn keskellä. Myrsky on täydellinen, koska usean eri tekijän yhteisvaikutus muodostaa myrskystä suurimman, mitä koskaan on koettu.

Olemme neljännen teollisen vallankumouksen ytimessä. Globalisaatio, jakamistalous sekä tiedon määrän räjähdysmäinen kasvu yhdistettynä tekoälyyn ja meihin ihmisiin, jotka käyttävät mobiililaitteita fyysisen maailman kaukosäätimenä muodostavat myrskyn silmään jättimäisen digitaalisen hyökyaallon. Tämä aalto syöksee yrityksiä ja ihmisiä meren pohjaan ja samaan aikaan luo toisille olosuhteet täydelliseen surffiin aallon harjalla.

Yritykset, joiden strategian ytimessä on ajatella sekä digitaalisesti että vastuullisesti, ja jotka osaavat yhdistää tämän ajattelun kaikkeen tekemiseen, kuten liiketoimintamallien innovointiin ja kaikkien siilojen purkamiseen, selviytyvät myrskyssä. Mutta tämä on vasta alkua – myrskyssä tarvitaan uuden tyyppistä johtamista.

Johtamisen haaste

Täydellisessä myrskyssä kipparin ääntä ei enää kuulu kuohujen läpi. Kilpaveneessä jokaisen miehistön jäsenen tulee tietää oma tehtävänsä tarkasti mutta osattava ottaa haltuun salamannopeasti myös toisen tehtävät. Ei ole aikaa tehdä knowledge-transferia tai kertoa, mitä tehdä, kun purje repeää. Asiat tapahtuvat automaattisesti, itseohjautuvasti, strategian mukaisesti.

Kilpaveneen ja vakiomiehistön kanssa paras tapa on harjoitella vimmatusti kaikissa olosuhteissa ja parantaa suorituskykyä kilpailua varten. Liike-elämässä harjoittelu on vaikeampaa – liiketoiminnan johtaminen on rakennettava muiden tekijöiden varaan.

Kokemuksia johtamisesta täydellisessä myrskyssä

Olen itse toiminut tammikuun 2016 alusta Salesforcen Suomen maajohtajana. Olemme myös itse täydellisen myrskyn keskiössä, taistelemme asiakkaista ja parhaista työntekijöistä tavoitteena kasvaa ja rakentaa Suomen paras työpaikka.

Mutta mitä me teemme Salesforcella eri tavalla – mitkä ovat teesit johtamiselle täydellisessä myrskyssä? Tässä omia havaintojani Salesforcen tavasta johtaa yritystä ja oma top 5 -listani tärkeimmistä tekijöistä:

1)Kulttuuri – Ohana

Salesforcen kulttuuri kiteytyy Ohana-termiin. Sana tarkoittaa perhettä havaijiksi. Perheeseen kuuluvat työntekijämme, asiakkaamme, kumppanimme ja meihin liittyvät yhteisöt. Kaikki tekemisemme pohjautuu vahvoihin arvoihin sekä läpinäkyvään ja empaattiseen kulttuuriin.

2)Tekeminen ja sitouttaminen – V2MOM

Yrityksemme jokainen työntekijä tekee henkilökohtaisen liiketoimintasuunnitelman, joka on linjassa yrityksen strategian kanssa. V2MOM on Salesforcen tapa ohjata työntekijöiden ponnisteluja strategian suuntaiseksi. V2MOM on lyhenne sanoista vision, values, methods, obstacles ja measures (visiot, arvot, metodit, esteet ja mittaaminen).

3)Takaisin antaminen ja tasa-arvoisuus – 1-1-1

Yrityksemme tavoitteena on parantaa maailmaa. Kannatamme vahvasti tasa-arvoa ja tuemme hyväntekeväisyyttä. Jokaisella työntekijällämme on mahdollisuus käyttää seitsemän työpäivää vuodessa osallistumalla hyväntekeväisyystyöhön. 1-1-1 malli on osana päivittäistä tekemistä, ei yksittäisiä tempauksia.

4)Kasvu – Customer Success

Asiakkaan menestys ja kasvu ovat olemassaolomme edellytys kaikessa tekemisessä. Se on koko strategiamme ytimessä. Työntekijöidemme nopeaa oppimista tuottaviksi tukevat erilaiset sisäiset prosessimme ja työkalumme.

5)Pidetään hauskaa – Have Fun!

Kääritään hihat -asenne ja aito oman tekemisen johtaminen – kuin johtaisin omaa yritystäni – saavat aikaan start-up -kulttuurin. Joku leikkisästi sanoikin, että olemme ”start-up with big muscles” – lähtökohtaisesti kiva paikka olla duunissa!

Miten myrskyssä pääsee maaliin?

Lopuksi takaisin kysymykseen: Miten johdetaan täydellisessä myrskyssä?

Johdon tehtävänä on rakentaa ja uudistaa yritystä vankalle arvomaailmalle ja fokusoida siihen,
että jokainen työntekijä sisäistää yrityksen kulttuurin. Työntekijöitä ei johdeta, vaan heihin
luotetaan ja heitä arvostetaan.

Näin syntyy organisaatioita, jotka selviytyvät myrskyssä voittajina maaliin, rättiväsyneinä, kaikkensa antaneena, mutta onnellisena.

”You can’t stop the waves, but you can learn to surf.”

More from Petteri Poutiainen