Ville Tolvanen // October 15 2015

Kahden vuoden suo

Digitalist kollektiivi täyttää tuleva perjantaina 23.10. 2015 vantterat kaksi vuotta. On hyvä hetki pysähtyä kilistelemään ja katsoa ensin taakse ja heti perään eteenpäin.

Digitalistin tarina kumpuaa halusta näyttää pelkän väittämisen sijaan asioita. Ajattelimme Suomen tarvitsevan ja ansaitsevan laajemman asiantuntijoiden kollektiivin, joka yhdessä ja erikseen pyrkisi digitalisoimaan Suomea pikseli kerrallaan. Työ on hyvässä alussa.

Suomi on digibarometrin mukaan lähes maailman parhaiden yhteyksien ja päätelaitteiden täyttämä digitaalinen maa. Digitaalinen kuluttaja syntyi jo ja elämme kuluttajina rikasta arkea erilaisten mediapalveluiden, verkkokauppojen ja asioinnin keskellä.

Silti suomalaiset ovat olleet laiskoja soveltamaan digitalisaation mahdollisuuksia yritysten ja yhteisöjen prosessien kehittämiseen.

Kaiken digitalisoimisen tavoitteena tulisi olla luoda enemmän ja parempaa palvelua vähemmällä. On siis tärkeää ja kriittistä huomata, ettei pelkkiä palveluita voi kehittää vaan myös toimintakulttuuria ja –malleja on muutettava. Vanhasta on luovuttava uuden edellä.

Olen saanut puhua digitalisaation mahdollisuuksista niin kunnissa, kaupungeissa, oppilaitoksissa, yrityksissä kuin yhteisöissäkin. Kaikesta huomaan ja koen päivittäin elävämme digitalisaation esihistoriaa. Ymmärrämme mahdollisuuksia helposti kuluttajina, mutta varsinainen hyötykäyttö odottaa vielä aikaansa.

Suomessa riittää toimijoita diginatiiveista täysin mahdollisuudet kieltäviin yrityksiin. On huolestuttavaa miten mahdollisuudet täysin ohittavien tulee käymään. Riittääkö historiallinen kilpailukyky uudessa ympäristössä? Kuinka nopeasti diginatiivit murtavat markkinoita uudenlaisella ajattelulla? Sopivasti tänään tätä kirjatessa Tesla kertoi tuovansa nyt markkinoille suurelta osin itsenäisesti ohjautuvan ajoneuvon.

Paljon on vielä puhetta Suomessa ettei se täällä voi toimia vaikka kohta saa jo kaupasta tilata.

Olemme viimeinen sukupolvi suuruksia, joiden on opittava uusia asioita ja luovuttava vanhoista uskomuksista. Digitalisaatio on tullut jäädäkseen ja kovaa vauhtia traktorit korvaavat peltojemme hevosia. Keksitään hevoselle uusi elämä ja parempia mahdollisuuksia nauttia elämästä. Pitkällä aikavälillä teollista historia tutkittaessa maailma on aina korvattu paremmalla versiolla itsestään. Elämme pidempään, meillä on enemmän aikaa, varaa ja mahdollisuuksia toteuttaa haaveitamme ja asiat edistyvät.

Parasta digitalisteissa on välillä intohimoinenkin vimma rakentaa uutta ja käydä keskustelua puolesta ja vastaan maailman kehittymisestä.

Ilman puhetta ei ole tekoja eikä ilman ymmärrystä ole osaamista ja muutosta parempaa kohti. Hyvää aikaa tämä kahden vuoden suo.

https://digitalist2017.wpengine.com/event/digitalist-network-2-vuotta-cocktails/

More from Ville Tolvanen