Timo Honko // November 09 2015

Kilpamunintaa Websummitissa

Pisteet Web Summitille.

Kasvusta. Mites noin muuten meni? Viidessä vuodessa 500 osallistujan tapahtumasta 42000 osallistujan bileiksi. Kasvun kannalta hienot luvut, mutta mitenköhän on osallistujan kannalta? Parikymmentä yhtaikaista trackia. Yli tuhat puhujaa. Julmettu määrä startupeja. Tapahtuman tungoksessa yritän selvittää, mihin trackiin aikani käyttäisin. Hyppään mukaan Machine-trackille kuuntelemaan epistolaa mm. robotiikasta, IoT:sta, AI:sta ja älykkäistä kaupungeista.

“Päivään mahtuu monta varttia”

Päivän aikana on lähes parikymmentä puhetta ja paneelia. Suurin osa 15 minuutin pituisia. 15 minuutin. Jos aihe ei innosta tai puhuja on huono, niin lyhyt stintti on hyvä. Ei tarvitse ahdistua ja poistua salista, vaan malttaa jäädä odottamaan seuraavaa parempaa esitystä. No, kannattaa toivoa, että kohdalle ei osu paneelikeskustelu. 15 minuuttia ja 4 keskustelijaa. Harmi vasemmassa reunassa istuneen kaverin kannalta, joka ehti vartin aikana sanomaan ainoastaan nimensä. Mikä sitten on pahinta? Varmaan arvaattekin, että se kun kohdalle osuu hyvä aihe ja hyvä puhuja. Olisi ollut kiva kuunnella ajattelijan näkemystä tulevaisuudesta vähän pidempäänkin. No, kullakin on fifteen minutes of fame. Saakeli.

“Startupin teollista tuotantoa”

Helppo summitissa silti  on olla ainoastaan aistimassa tulevaisuuden tuulia. Mutta mitä jos olet rahoitusta hakemassa? Meno on kuin parhaassa häkkikanalassa. Startupit ovat lunastaneet neliömetrin tilansa, tuoneet mukanaan yhden plakaatin ja piskuisen Apple Airinsa. Yritykset ovat paikalla 2-4 hengen voimin. Kolmen päivän tapahtumassa yksi startup on neliössään yhden päivän. Seuraavana päivän samoissa neliöissä on uusi onnenonkija. Saa käyttää luovuutta aavistuksen tavallista enemmän, että erottuu joukosta. Kiva, että on ihmisiä liikkeellä mutta enkelirahoittaja tosiaan tarvitsee siivet päästäkseen perille. 

Illalla meno onkin sitten tutumpaa, kun sama ilmiö toistuu Dublinin pubeissa. Ruuhka on yhtä paha, mutta ihmiset on iloisempia. Kaljan hakeminen on vaikeaa kuin rahoituksen saaminen. Mutta ei huolta. Tarjolla on tietenkin apps, jolla vältät jonotuksen tiskillä. Jenkit on ilmeisesti vielä beetassa. Palvelu lähtee ensin tuomaan tarjolle San Josen kuppilat Dublinin sijasta.

Ensi viikolla nähdään kuinka kasvu hallitaan Slushissa. Ainakin viime vuodet ovat olleet järjestelyiltään toimivia. Toivottavasti mennään aiempien vuosien mallilla. Pidetään fokus startupien tukemisessa ja hyvässä sisällössä. Ainakin ennalta sovittujen tapaamisten määrä Slushissa on hyvä. Tämä tukee startup-yrittäjän tavoitteita. Slushin slotti puheissa on 20 minuuttia. 33% enemmän aikaa kuin Web Summitissa. 

“Täysillä silti eteenpäin”

No. Ei se elämä digikentässä kurjalta näytä. Web Summit on kaikesta huolimatta näyttänyt, että tulevaisuus on huikea. Tämän kaltaisten tapahtumien kasvu todistaa, että tarvetta kohtaamisille on paljon ja koko ala on isossa kasvussa. Kasvuprosentit tapahtumissa on toista kuin metsämessuilla. Seuraavat vuodet tuo huimasti uutta mukanaan. Avain onneen monella alueella on laskentateho ja sen helppo saatavuus. Kapasiteetti on halpaa ja se irtoaa pilvestä helposti. Tätä hyödynnetään konenäössä, sensoreissa, tekoälyssä, virtuaalitodellisuudessa, älyliikenteessä, tiedon integroimisessa ja analytiikassa, palveluiden kehittämisessä ja skaalamisessa. Kaikessa.

Kehityksen vauhti on kova. Odotan malttamattomana tulevaa.

 

IMG_1573[1]IMG_6923[2][1]