Ville Tolvanen // April 25 2015

Konsultointi on rikki

Asiantuntijapalveluiden on löydettävä uusia tapoja tuottaa arvoa.

Neuvojen, suunnitelmien, toteutusten ja ylläpidon rinnalle tarvitaan uudenlaista ajattelua, joka yhdistää näkemyksiä ja yhdessä sekä asiakkaan puolesta tekemistä. Tarvitsemme käsien ja päivien sijaan valmista.

Digitalisaation hyödyntäminen vaatii muutosjohtamista. Luopumista, uutta ajattelua ja uudenlaisia toimintamalleja. Uusien työkalujen rinnalle tarvitaan ajatuksia ja ideoita parempien asiakaskokemusten ja ratkaisujen luomiseksi.

Käyttämättömät työkalut tai huonosti käytettävät verkkopalvelut ovat hukkainvestointeja pahimmasta päästä. Kokeiluhengessä verkkoon tuotetut sisällöt ja keskinkertaiset kokemukset energiahukkaa ja ympäristösaastetta vailla järjen häivääkään.

Olen toiminut kohta 13 vuotta konsulttina ja yli 10 vuotta yrittäjänä. Olen auttanut yhteisöjä kaikissa eri työmuodoissa. Puhunut, kirjoittanut, jakanut, ideoinut, ulkoistanut, vetänyt hankkeita ja rakentanut vaativia asioita. Silti olen sitä mieltä, että varsinkin älykkääseen maailmaan siirryttäessä konsultointi on rikki. Asioita on yksinkertaisesti lähes mahdotonta muuttaa paremmiksi organisaatioiden ulkopuolelta.

Digitalisaation hyödyntäminen vaatii äärimmäisen kurinalaista kehittämistä ja suorittamista päivässä ja päivittäin. On ymmärrettävä valtava määrä asioita asiakkaiden sosiaalisesta kuuntelusta, analytiikan kautta itse asiasta ja uskallettava tehdä uusia kokeiluja jatkuvasti.

Ainoastaan arjesta jatkuvasti oppiminen voi tuottaa tulosta.

Yritin näyttää väittämisen sijaan sekä blogissani Päivän Tolvanen että Digitalistissa jatkuvan tekemisen merkityksen. Asioita toimitetaan ja uudistetaan jatkuvasti. On mahdotonta tietää mikä toimii tai ei toimi kokeilematta jatkuvasti uusia asioita.

Panostusten sijaan on mitattava tuloksia.

Intensiivinen tietotyö vaatii lähes jatkuvaa läsnäoloa asian ja yrityksen arjessa. On mahdotonta ajatella antavansa kaiken osaamisen ja työkalut ja unohtaa asiakas onnistumaan yksin arjen ristiaallokossa.

En silti halua tuomita ulkoistamista tai asiantuntijapalveluiden käyttöä kannattamattomaksi. Toimiihan Digitalistikin täysin virtuaalisen verkoston varassa. Ei ole organisaatiota, esimiehiä, rakenteita eikä juurikaan kiinteitä kustannuksia. Verkosto rakentuu päivittäisten ja vuosittaisten onnistumisten ja mahdollisuuksien varaan.

Uusia käyttäjiä, osallistujia niin verkossa kuin tapahtumissakin tuntuu ainakin toistaiseksi riittävän. Jatkuvasti löytyy kauppakamariin uusia yrityksiä välittämään ja jakamaan osaamistaan. Esteitä poistamalla ja jatkuvalla uudistamiselle uskon kollektiivin pystyvän jatkamaan toimintaansa aivan kuten se itse sen parhaaksi näkee.

Mielenkiintoista nähdä miten eri yritykset digitalisaationsa hoitavat. Moni joutuu tai pääsee ulkoistamaan tai yhtiöittämään liiketoimintansa verkossa.

Käymme kohta veristä kilpailua parhaista osaajista kehittämisen kaikilla osa-alueilla.

Tarvitsemme ajattelua ja osaamista, jossa riskejä jaetaan ja tuloksia tehdään kustannustehokkaalla tavalla. Kiinnostavaa nähdä millaiset yhtiöt ja liiketoiminnat kukoistavat. Ainoa selvä asia on se, että meille digiasioita opiskeleville uutta ja muutettavaa riittää tästä näkyvissä olevaan ikuisuuteen.

Ainoa pysyvä asia on jotain uutta jokaisena työpäivänä.

More from Ville Tolvanen