Antti Sipilä // May 04 2015

Kulmakunnan kingi on globaali häviäjä

Oman työmme arvioiminen suhteessa paikalliseen markkinaan ei globaalissa maailmassa enää toimi.

Kun ensisijaisesti turvaamme puolustusasemaa omalla lammikollamme, suuntaamme energiaamme väärin ja jäämme porukalla kehityksestä jälkeen. Digitalisaation aikana verkossa olemme aina globaalissa vertailussa asiakkaittemme silmissä, vaikka toimisimme kuinka paikallisesti.

Olen oppinut työssäni markkinoinnin tekijänä paljon palvelemalla niitä, jotka ovat liiketoimineen menossa maailmalle tai tulossa sieltä tännepäin. Asiakkaitamme ei kiinnosta, onko yrityksemme Helsingin paras. Heitä kiinnostaa vain onko se heille paras vaihtoehto. Meidän täytyy kehittyä olemaan parempi jatkuvasti, tai he ostavat saman asian Valko-Venäjältä, vaikka se vaatiikin enemmän töitä heiltä.

Paikallinen yhteisöhierarkia vetää meidät helposti puolustuksen kautta mukaan paikalliseen kilpailuun, ja kehittämään toimintaamme suhteessa naapurin tekemiseen. Siinä mennään metsään. Sama strategia kuin muilla on näet huono strategia.

Kun taistelemme omaa naapuriamme vastaan ja unelmoimme sen suomasta psykologisesta voitosta, joka on todellisuudessa mitätön voitto taloudellisesti, ei kansantalouteen synny muuta kuin ähinää ja rähinää. Siksi meillä on nyt lama. Vaikuttamisen ja voittamisen halussa ei ole mitään vikaa, mutta syy miksi niitä haluamme tehdä vaatii globaalia päivitystä.

Emme ole suuntautuneet ulkomaille, koska psykologinen päätavoitteemme on voittaa paikalliset kilpailijat omalla alallamme.

Onko kaikki tosiaan täytetty kun hymyilen alan julkaisun kannessa pokaali kourassa ja tiedän varmuudella, että kilpailijota ottaa päähän?

En tiedä tarkasti miten, mutta meidän täytyy pystyä kannustamaan, kasvattamaan ja auttamaan toisiamme kansainvälisesti vaikuttavaan kasvuun, eikä vain kulmakunnan kingeiksi. Me voimme nostaa katseemme paikallisen kilpailijan ohi, maailmalle. Se on niin haastavaa vertailukohta, että pian aloittamisen jälkeen huomaamme, että tarvitsemme apua. Siitä syntyy uutta yhteistä tekemistä ja taloutta.

Kaikilla ei heti, tai ei koskaan ole näkymää omaan kansainväliseen liiketoimintaan. Huippuvinkki on silloin palvella niitä joilla sitä on.  Se auttaa joukkuetta, siitä oppii varmasti – ja se riittää. Esimerkiksi Suomen julkinen sektori tekee sitä erinomaisesti, vaikka hintaa pidetään suhteellisen kovana.

Veikkaan että olet onnellisempi kuolinvuoteellasi jos olet auttanut kymmenen menestyjää maailmalle, kuin jos onnistuit kampittamaan samat kymmenen kotimaassa.

Gloobalissa maailmassa ei digitalisaation aikana kilpailla paikallisesti osaamisesta. Asiakkaat voivat jo tilata maailmalta räätälöityjä tuotteita ja palveluita. (Ks. esim. etsy.com ). Osaamisen on oltava lähtökohtaisesti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Tärkein kilpailuetu paikallisesti ja globaalisti on asiakaspalvelu, joka sisältää mm. markkinoinnin ja toimitustavat. Sen takia paikalliselta ostetaan  jatkossakin.

Lainajauhoista leivotun kotimaisen kakun jakamisesta ei kannata enää kinastella. Siihen kuluu liikaa energiaamme. Meidän on aika kasvaa isoiksi ja lähteä maailmalle, vaikka vain ajatuksissamme, ja jatkaa siitä paikallisesti. Tämä päivä on mahdollisuus tehdä Suomesta käsin jotain 7,3 miljardille asiakkaalle. Kilpaillaan siitä kuka auttaa joukkuetta eniten menestymään kansainvälisessä vertailussa.

More from Antti Sipilä