Jari Lähdevuori // June 19 2014

Kuluttaja ei ole ykkönen eikä nolla

Kirjoitin jokunen viikko sitten tutkimusten suosiosta tässä ajassa: ilmiö, johon törmäämme jatkuvasti lehdissä, netissä, Twitterissä, infograafeissa. Huolimatta mainitsemastani tutkimusten määrän ja niiden keskimääräisen laadun välisestä käänteisestä suhteesta, olen todella kiitollinen suuresta osasta sitä tutkimustietoa, jota digitalisoituvasta toimintaympäristöstä on tarjolla.

Tutkimusten ansiosta pystyn tekemään työni paremmin. Osaan esimerkiksi tehdä päätelmiä kuluttajan käyttäytymisestä eri tilanteissa ja kanavissa:

Kvantitatiivinen tutkimus on kuitenkin vain puoli totuutta. Kun tiedämme populaation yhden lohkon toimivan tietyllä tavalla, unohdamme että muutkin lohkot voivat toimia lähes samoin. Kun keskitymme suuriin vallitseviin asiantiloihin, jätämme huomiotta hiljaiset signaalit tulevasta.

Miltä näyttää edellinen kvantitaatinen totuus blogikäyttäytymisestä tämän kvalitatiivisen havainnon valossa:

“Olen aloittanut blogien lukemisen noin 15-vuotiaana. Aloitin lukemisen, koska isosiskoni piti blogia, jonka nimeä en tähän hätään nyt muista. Se sai minut innostumaan. Seurasin ensin hänen tekemäänsä blogia, jonka kautta löysin muita kiinnostavia blogeja.“ (Mies, 21)

Entä Googlen dominanssi hakukoneena tämän haastattelusitaatin näkökulmasta?

[YouTube] toimii täydellisenä hakupalveluna, mistä voi etsiä tietoa esimerkiksi urheilusta, musiikista ja leffoista. Kun jostain tulee tietoa, että on esimerkiksi tullu jotain uutta musiikkia, niin YouTube on se ensimmäinen paikka, mistä käyn sen kuuntelemassa.” (Mies, 22)

YouTuben hyödyntäminen eri ikäryhmille?

YouTubesta mä oon ainakin kattonu näitä [videoita], kun mä [olin ostamassa] tän kännykän, jonka pitäis olla vedenpitävä. Sieltä mä heti katoin, kun siellä on näitä videoita kun ne käsittelee, pistää pesukoneeseen, pesee siellä ja sit ne ottaa ja kaikki toimii. Kyllä se vaikutti paljon siihen, että mä tiesin että se kestää mun käytössä sit, jos se kestää pesukoneessakin.” (Mies, 50)

Facebookin aktivoiva vaikutus?

No emmä hirveesti sellast [kommentointia Facebookissa harrasta]. Mu mielestä se on vähä keski-ikästen juttu sillee.” (Nainen, 17)

WhatsAppin teinivaltakunta?

WhatsAppia käytän paljon päivittäin ystävieni ja lenkkikavereideni kanssa. WhatsApp-viestit eivät kuitenkaan ole korvanneet normaaleja maksullisia viestejä, sillä miehelläni eikä lapsillani ole sitä.” (Nainen, 67)

Ykkösten ja nollienkin maailmassa tarvitaan ihmillistä ymmärrystä. Lihaa lukujen ympärille.

Kysy siis itseltäsi, tiimiltäsi, kumppaneiltasi: mitä muuta kuluttajat ovat meille kuin numeroita?

(Sitaatit lainattu Laurean, MTV:n ja Kurion Kuluttajakäyttäytymisen digitaalisuus -hankkeen ensimmäisistä tutkimustuloksista.)

More from Jari Lähdevuori