Timo Kiviluoma ✈ // August 27 2015

Kun setä Instagramin löysi

Timo Kiviluoma ✈

Professional Hotel & Travel Blogger

Olen viimeisten viikkojen ajan harjoitellut Instagram-kulttuuria.

Instagramin, tai Instan, niin kuin tuttavallisemmin sanotaan, käyttö itsessään on helppoa. Perusta tili ja ryhdy lataamaan kuvia. Tykkää ja kommentoi muiden kuvia – ehkäpä joku tykkäisi sinustakin. Uuden visuaalisen kulttuurin omaksuminen onkin pitempikestoinen asia.

Nyt viimein ryhdyttyäni asiaan, mietin, miksi siinä meni niin kauan. Miksi minä, joka itsekin luokittelen itseni some-addiktoituneeksi, vastustelin juuri tätä kanavaa niin kauan. Ääni päässäni kertoi minulle, että Instagram on teineille. Instagram on kirjoitustaidottomille. Instagram on kauniille ihmisille. Instagram on julkkiksille. Siis ei minulle.

Kyllä, Instagram on teinien valtakuntaa. Olen 48-vuotias, setä isolle osalle Digitalistejakin, saati sitten Instagrammin pääkäyttäjäryhmälle eli teineille ja hyvin nuorille aikuisille. Kyllä, kirjoitustaidottomatkin pärjäävät Instagramissa. Kyllä, kauniiit ihmiset jakavat tolkuttomia määriä selfieitä, belfieitä ja kaverikuvia itsestään. Kyllä, Instagram on julkkisten näyteikkuna. Mutta meille tavallisillekin, tavallisen näköisille ja oikeastikin aikuisille ihmisille Instagram on koukuttava ja helppo tapa sukeltaa uuden ajan visuaaliseen kulttuuriin, jossa siis lukeminen ja kirjoittaminen ovat toisarvoisia taitoja.

Totta on, että Insta on hyvin erilainen kanava kuin vaikka Twitter. Kuvien merkitys on dramaattisen iso – kuvatekstit ovat toisarvoisia. Toisekseen Instagram on varmasti se kanava, jossa hashtagien merkitys on kaikkein suurin. Kuvaan liitetyt hashatagit enemmän kuin täydentävät kuvaa, ne antavat tulkintaohjeita kuvalle ja kiinnittävät sen kontekstiiin. Twitterissäkin hashtagit ovat tärkeitä, varsinkin juuri nyt tapahtuvien ajankohtaisaiheiden koostamisessa, mutta Instagram ilman hashtagejä ei olisi koskaan noussut nykyisen kaltaiseen lentoonsa.

Mutta mitä olen oppinut?

  1. Hashtageilla voi viestiä. Niiden avulla pystyy seuraamaan ilmiöitä. Häsät ovat yritysviestinnässä vaikeita. Niiden avulla saa viestinsä kaiutettua omaa seuraajakuntaa laajemmalle.
  2. Kuva ilman tykkäyksiä ja kommentteja on torso. Poistin jopa muutaman kuvan, joka ei kerännyt yhtään tykkäyksiä. Jotenkin ajattelin, että kuvassa, siis minussa, on jotain vikaa. Tosin onhan se hiukan valheellista, kun usein ensimmäisten tykkääjien ja kommentoijien taustalla on lähes aina trolleja ja botteja kuten vaikkapa click_here_116_fr33_followers.
  3. Bloggaajalle Instagram on vähintään yhtä hyvä kanava kuin Twitter. Sillä nykyään bloggaaminen ilman erinomaista visuaalista presenssiä jää useimmiten tapettiin, kaikkea on liikaa. Okei, politiikka ja tekkibloggarit pärjäävät yhä sanoilla, mutta jos bloggaat matkailusta, ruoasta, asumisesta, muodista tai vaikka urheilusta, hyvillä kuvilla houkutellaan kävijät paikalle ja hyvien kuvien jakamiseen Instagram on erinomainen paikka.
  4. Aktiivisuus luo aktiivisuutta. Tosin tiesin tämän jo muiden some-kanavieni kautta, mutta asia tuli jälleen todennettua. Ihmiset, jotka luovat tyhjiä profiileja tai eivät päivittäin käytä luomiaan kanavia, ovat kokemuksessaan yhtä lähellä aitoa kuin ne, jotka katsovat kaupan näyteikkunan, mutta eivät koskaan poikkea sisälle.
  5. Instaelämä on yhtä todellista kuin mikä tahansa muukin some-elämä. Some-elämä muovaa oikeaa elämää, koska asioita ryhtyy tarkastelemaan sen mukaan, saako niistä hyviä kuvia. Joskus jopa tekee asioita vain saadakseen hyviä kuvia jaettavaksi.
  6. Jos olet kiinnostunut vaikutusvallastasi somessa, niin ainakin Klout ja Empire Avenue arvottavat Instagramin hyvin merkittäväksi. Klout-arvoni nousi yksinomaan Instagramin ansiosta 4 pistettä, mikä on siis suuri muutos.

Olen tullut Instagramiin jäädäkseni. Se täydentää hyvin Twitteriä ja korvaa osittain Facebookin. Pinterest on jäänyt kanavavalikoimassani hyllylle. Seurailemisiin!

https://instagram.com/travelwithtimo/

More from Timo Kiviluoma ✈