Janne Ruokonen // August 18 2014

Kyllä me osaamme: Yhdeksän kansainvälisesti menestynyttä suomalaista verkkokauppiasta

Suomalaiset osaavat tehdä kansainvälistä verkkokauppaa. Tätä ei uskoisi, kun kuuntelee alan uutisia ja keskustelua. Seminaaripuhujat, konsultit ja julkaisut poimivat esimerkkinsä maailmalta – ja voivottelevat, kuinka Suomessa ollaan kaikessa jälkijunassa.

On typerää lietsoa negatiivista minäkuvaa. Varsinkin, kun se ei ole totta. Suomalaiset voivat menestyä verkkokaupassa siinä missä muutkin!

 

Haluan tuoda keskusteluun positiivisia esimerkkejä, jotka luovat uskoa onnistumiseen. Eikä onnistuminen vaadi mitään tiettyä kaavaa – menestyjät ovat erilaisia. Seuraavat yhdeksän yritystä todistavat, että me osaamme.

 

F-SECURE

Suomalaista virustorjuntaa ja älypuhelinsuojausta ostetaan verkosta kaikkialla maailmassa. F-Secure myy palveluaan suoraan sekä operaattorikumppaneiden verkkopalveluiden kautta. Luonnollisesti päivitykset, palvelutason muutokset ja asiakaspalvelu hoidetaan kaikki verkossa.

Kannattavuus: Jatkuvasti voitollinen, pörssilistattu F-Secure teki vuonna 2013 liikevaihtoa 155 miljoonaa euroa ja puhdasta tulosta 16,5 miljoonaa. Kannattava ja tasaisen tuoton verkkobisnes!

Tiesitkö: Uusimpana tuotteenaan yritys markkinoi NSA-vapaata Younited-tallennuspilveä sekä uudistaa brändiään osallistuvammaksi ja aktiivisemmaksi.

NIGHTWISH

Nightwish on puhdasta verkkokauppaa parhaimmillaan. Kaikki faniviestintä (asiakaspalvelu) on verkossa, musiikkivideot (mainonta) ovat verkossa, musiikkimyynti (suoratoisto, mp3, cd-levyt) tapahtuu verkossa, fanituotemyynti tapahtuu verkossa ja konserttilippujen myynti samoin. Faneja palvellaan englanniksi ja osin myös saksaksi, venäjäksi, portugaliksi ja espanjaksi.

Kannattavuus: Parhaimmillaan vuonna 2011 Nightwishin yhtiön (Scene Nation Oy) liikevaihto oli 3,2 miljoonaa ja tulosta jäi verojen jälkeen peräti 1,2 miljoonaa. Erinomaista tuottoa firma on takonut muinakin vuosina.

Tiesitkö: Nettimyynnissä on Tuomas Holopaisen kirjoittama ja tuottama Life and Times of Scrooge, yhtyeen Imaginaerum elokuva, Holopaisen soolosingle, joukko tuotebundleja ja maksullinen faniapp iOS ja Android-laitteille. Aktiivista tuotekehitystä!

ROVIO

Angry Birds on maailman ladatuin pelisarja ja maailman ladatuin sovellus yli 2 miljardilla latauksella. Siis oikeasti, maailman ladatuin app on suomalainen!

Kannattavuus:Liikevaihtoa kertyi 2013 noin 156 miljoonaa, josta verojen jälkeen tulosta 26,9 miljoonaa. Huikea menestys, vaikka tulos laskikin edellisvuodesta.

Tiesitkö: Pelit toivat enää hieman yli puolet liikevaihdosta; Rovio on rakentanut järjestelmällisesti kansainvälistä viihdebisnestä lisensoinnilla ja co-brandingilla. Oma videojakeluverkosto, mainosverkosto ja panostaminen Aasiaan ovat tulevaisuuden valtteja.

MINNA PARIKKA

Minna Parikan kengät ja asusteet polarisoivat. Toiset rakastavat, toiset tuhahtelevat, mutta kauppa käy. Tämä sopii Parikalle, joka suuntaa Aasiaan, ja tietää, että isoilla markkinoilla täytyy erottua. Kun kaikkialla ei voi olla läsnä, brändiä rakennetaan erityisesti verkossa – olipa kyseessä Lady Gagan kanssa kuvattu tuote tai fanien pinnaukset ja bloggaukset.

Kannattavuus: Liikevaihtoa kertyi 2013 hieman yli miljoona euroa. Verkkomyynti on pientä mutta kasvavaa ja tuotteiden kysyntä on aidosti kansainvälistä. Kenkälaatikoita kulkee niin Arabian niemimaalle kuin Amerikkaankin.

Tiesitkö: Minna Parikan omaperäiset kengät ja asusteet on kuin tehty some-jaettavaksi. Pinterest, Instagram, Facebook ja Twitter ovat Parikan näyteikkunoita.

REIMA

Vaikka kotimaassa perinteinen jakelutie dominoi lastenvaatekauppaa, Reiman kansainvälistymisen kärkenä on omien verkkokauppojen perustaminen tärkeimpiin kohdemaihin. Reiman verkkokauppa kasvaa omien saittien voimin Venäjällä, Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.

Kannattavuus: Vaikka Reima aloitti verkkokauppansa myöhään, vasta vuonna 2012, niin kokonaisliikevaihdon (62 milj. euroa) suurin kasvu tulee nimenomaan verkosta. Kesämallistoon panostaminen tasaa vuodenaikavaihteluita.

Tiesitkö: Sopivasti pakkasta ja rospuuttoa löytyy myös Sveitsistä, Itävallasta ja Puolasta. Reima on lisäksi kertonut tavoittelevansa Kiinan markkinoita – verkkokaupalla tietenkin.

DEALDASH

Omintakeisen huutokauppakonseptin toimivaksi viilannut DealDash on suomessa perustettu, vain Yhdysvalloissa toimiva senttihuutokauppa. Pelimäinen mekanismi on koukuttava ja riittävän palkitseva, jotta asiakkaat pysyvät lojaaleina.

Kannattavuus: Liikevaihtoa kertyi 2013 jo 33,9 miljoonaa euroa ja viivan alle jäi 1,6 miljoonaa euroa.

Tiesitkö: Perustaja William Wolfram ymmärtää amerikkalaista asiakaskuntaansa, osaa suhteet tavarantoimittajiin ja on saanut mukaan joukon nimekkäitä pääomasijoittajia. Tästä syntyy DealDashin lisäksi vielä jotain muutakin.

SUPERCELL

Supercell on yksi nopeimmin kasvaneista kannattavista bisneksistä koko internetin historiassa. Mobiilipelit ovat liiketoimintaa, joka on toki hittivetoista, mutta ei sattumanvaraista. Tämä tiimi tietää, mitä tekee.

Kannattavuus: Pitkälti yli puoli miljardia euroa liikevaihtoa ja parisataa miljoonaa euroa voittoa. Supercellin tunnusluvut ovat päätä huimaavia.

Tiesitkö: Suurin osa Hay Day- ja Clash of Clans -pelilatauksista tuli Yhdysvalloista ja Euroopasta. Supercellin myynti Softbankille ja yhteistyö sen peliyhtiö GungHo:n kanssa avaa yhä enemmän Aasian markkinoita.

SUUNTO

Näitä ranne- ja sukellustietokoneita myydän verkossa kaikkialle maailmaan. Suunto myy niitä suoraan itse sekä alan suurimmissa verkkokaupoissa, joita ovat Amazon.com, Rakuten, Backcountry.com, Scuba.com, Simply Scuba ja Scubastore.

Kannattavuus: Ameriin kuuluvan Suunnon urheiluinstrumentit toivat 118 miljoonan euron liikevaihdon, olivat voitollisia ja vahvassa kasvussa.

Tiesitkö: Suunnolla on globaali käyttäjäyhteisö. Puolet käyttäjistä on Euroopassa, toinen puoli Aasiassa ja Amerikassa. Yhtiö pyrkii hyödyntämään tätä voimaa Movescount ja Strava-yhteisöpalveluilla, avaamalla sovellusten kehittämistä yhteisölle ja aktivoimalla käyttäjiä Facebookissa.

SLUSH

Ei Sand Hill Roadin riskisijoittajille käydä seminaarilippuja ovelta myymässä. Ne varataan verkosta – yksityissuihkarin kanssa. Sen jälkeen lista startupeista tipahtaa ruudulle ja sähköinen matchmaking alkaa. Slushin aikana sijoittajilla on 2 000 sovittua tapaamista aloittavien yritysten kanssa. Kaikki ne myydään ennakkoon verkossa.

Kannattavuus: Helsingin marraskuinen räntäsade tuottaa miljoonia euroja voittoa pääomasijoituksina, rekrytointeina, mediahuomiona, myynteinä ja kullanarvoisina kontaktiverkostoina.

Tiesitkö: Slush on Euroopan – ja mahdollisesti maailman – suurin pääomasijoittajia ja uusia yrityksiä yhdistävä tapahtuma. Paikalla oli vuonna 2013 noin 120 pääomasijoitusyritystä, yli 1 000 muuta yritystä, 350 journalistia ja 7 000 osallistujaa. Samalla Slush on kansainvälinen miljoonaliikevaihtoa tekevä verkkokauppa, jolla on ostajia 70 eri maassa ja jonka tavarantoimitus kulminoituu kahteen kiihkeään tapahtumapäivään.

 

Onnistuminen kansainvälisessä verkkokaupassa on mahdollista! Me suomalaiset osaamme! Tehdään tätä lisää!