Olli Manninen // December 19 2013

Langaton monikanavakaiutin mullistaa äänentoiston

Unmonday_4.3_Green_05

Unmondayn kehittämä langaton monikanavakaiutin on jälleen hyvä esimerkki, miten ykköset ja nollat muokkaavat arkeamme.

Kuusikulmainen Unmonday Model 4.3 -kaiutin muuttaa käsityksemme äänentoistostoa. Innovatiivinen kaiutin muuntuu teknologiasovellusten avulla monokäytöstä monikanavaiseksi kotiteatteriksi. Applen AirPlay-toiminnon kanssa yhteensopivaan kaiuttimeen ei tarvita ulkoista virtalähdettä tai ulkoista langatonta verkkoa.

Unmondayn toimitusjohtaja Jarkko Jämsén kertoo, että maailman ensimmäinen langaton monikanavakaiutin syntyi parin vuoden kehitystyön tuloksena.

”Oikeastaan halusin ratkaista henkilökohtaisen ongelmani. Kaipasin kotiini tyylikästä, helppokäyttöistä ja samalla laadukasta äänentoistojärjestelmää”, Jämsén sanoo.

Hän alkoi yhdessä tiiminsä kanssa miettiä äänentoistoratkaisuja kokonaan uusista lähtökohdista. Unmondayn kaiuttimen innovaatio liittyy sen hyödyntämiin tietoteknisiin ohjelmistoihin ja lisäsovelluksiin, joiden avulla voidaan saavuttaa laadukas kotiteatterin Surround System -äänentoisto.

”Kaiuttimen käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen. Yksi kaiutin toistaa äänen monona. Kaksi kaiutinta luo stereosoundin. Maksimissaan viiden kaiuttimen avulla syntyy monipuolinen kotiteatteritila”, Jämsén kuvailee.

Unmondayn kehittämä kaiutin on erittäin käyttäjäystävällinen, sillä sen asentaminen on hyvin helppoa. Älypuhelimista tuttu liikesensori mahdollistaa monikanavatoiston kaiutinta fyysisesti kääntämällä. Kauniin muotoilunsa puolesta kaiuttimet toimivat myös tyylikkäänä sisustuselementtinä.

”Halusin luoda ratkaisun, jonka voi viedä sinne missä kulloinkin haluan kuunnella musiikkia. Meillä on päivän mittaan erilaisia tapoja kuunnella musiikkia. Aamukahvin lomassa riittää monosoundi taustalla. Kun haluamme keskittyä tarkemmin musiikkiin, valitsemme stereomaiseman. Leffoja katsoessa voimistamme audiovisuaalista elämystä viiden kaiuttimen kotiteatteriversiolla”, Jämsén sanoo.

Kansainvälinen jakelutie varmistunut

Unmondayn kaiuttimessa yhdistyy kiehtovalla tavalla viimeisin teknologia, laadukas äänentoisto ja ennakkoluuloton muotoilu. Perinteisten komponenttiähkyjen kaiuttimien sijasta Unmonday Model 4.3 -kaiutin on rakenteeltaan minimalistinen.

”Kuin keraamiseen ruukkuun kiedottu tietokone”, Jämsén kiteyttää.

Keraamisen rungon sisältä löytyvät sisäänrakennettu virtalähde, jopa 8 tunnin langattoman kuuntelun mahdollistava akku, AirPlay-vastaanotin, liiketunnistin, kaiutinelementti ja suojakangas.

”Äänentoiston suunnittelussa olemme saaneet ratkoa samoja pulmia kuin muutkin kaiutinvalmistajat, mutta tietoteknologiaa hyödyntämällä voimme korjata tarvittaessa ääntä tehokkaammin matemaattisin keinoin”, hän sanoo.

Unmonday Model 4.3 -kaiutin ottaa vastaan äänen AirPlaysta ykkösinä ja nollina. Aivan prosessin loppuvaiheessa ääni muuntuu analogiseksi sähkövirraksi.

”Jos ääntä muokataan, niin meidän ei tarvitse ottaa laitteesta mitään pois eikä muutoksen myötä ääneen tule ylimääräistä kohinaa”, Jämsén kertoo.

Joulukuun alussa lanseerattu tuote on myynnissä tällä hetkellä Stockmannilla, Artekin myymälöissä sekä luonnollisesti Unmondayn omassa verkkokaupassa. Yhtiö on myös allekirjoittanut sopimuksen merkittävästä kansainvälisestä jakelukanavasta, mutta  julkistaa tiedon myöhemmin.

Ei mitään maanantaikappaleita

Unmondayn kaiuttimet kootaan ja pakataan Suomessa Laukamon tehtailla Somerolla, jossa tehdään myös kaiuttimien ruiskupuristinmuotit ja piirilevyt. Äänentoistossa harvemmin käytetty keramiikka tulee Thaimaasta, akut Saksasta ja kaiutinelementit Hongkongista.

”Kotimaisuus ei ole kuitenkaan tämän tuotteen kohdalla mikään itseisarvo. Halusimme löytää maailmalta parhaat materiaalit ja toimittajat. Kaiutinelementti tulee esimerkiksi Hongkongista, sillä siellä tehdään tällä hetkellä maailman parhaimmat alan tuotteet”, Jämsén sanoo.

Unmondayn kaiuttimet ovat herättäneet jo paljon kuhinaa hifi- ja designpiireissä meillä ja muualla. Kaiuttimien muotoilua ja teknologisia ratkaisuja on kiitelty.

”Tuotekehitys jatkuu sekä kaiuttimien että niiden oheistuotteiden ympärillä”, Jämsén sanoo.

Muotoilutoimisto Lumi on suunnitellut kaiuttimelle nahkaisen kuljetuslaukun, johon pakattuna kaiutin muistuttaa bongorumpua.

Jämsénin johtaman yrityksen nimi kuvaa sen perustajien tinkimätöntä asennetta tehdä ainutkertaisia laatutuotteita.

”Jotkut muut yritykset voivat valmistaa maanantaikappaleita, me pidämme kunnianhimosta kiinni joka päivä.”

Ulkona startup-skenestä

Jarkko Jämsén pitää itseään enemmän teollisena muotoilijana kuin toimitusjohtajana. Hän tunnustaa olevansa myös ihan pihalla kun tulee puhe startup-pöhinästä, vaikka hänen yrityksensä rahoituksesta vastaakin joukko yksityisiä riskisijoittajia ja Tekes.

”En ole luonteeltani erityisen liiketoimintaorientoitunut, vaan minua kiinnostaa enemmän rakentaa ja ratkaista erilaisia luovia haasteita. Olen koko ikäni oikeastaan loihtinut esineitä, joiden materiaalit ja muoto kiehtovat minua”, hän sanoo.

Jämsénin CV:stä löytyy niin kuulokkeiden suunnittelua Nokialle kuin tasavallan presidentin edustusvene Kultaranta VIII. Hänen suunnittelemansa veneet ovat voittaneet myös kansainvälisiä palkintoja.

Koulutukseltaan Jämsén on teollinen muotoilija, laivanrakennusinsinööri ja veneenrakentaja. Osana opintojaan hän opiskelia Genovan yliopistossa jahtisuunnittelua vuosina 2003-2004 ja teki samaan aikaan töitä italialaiselle Garroni Progettille, joka on erikoistunut laivasuunnitteluun.

 

 

 

 

More from Olli Manninen