Timo Nurmi // June 28 2014

Löydämmekö uusia tapoja pienten verkkokauppojen brändäykseen?

Markkinointi & Mainonta -lehden blogeissa ja muissa teksteissä olen yleensä yrittänyt provosoivasti väittää tätä tai tuota, mutta tässä en väitä vaan kysyn.

Olen vuosien ajan auttanut Googlea yhtiön Suomen viestinnässä ja viimeisen vuoden sisällä olemme puhuneet paljon siitä kuinka suomalaisyritykset ovat kansainvälisten kilpailijoidensa puristuksissa verkossa: kuluttajat ostavat verkossa ulkomailta, yritykset eivät osaa hyödyntää verkkoa viennissä siinä määrin kuin muissa pohjoismaissa osataan ja mobiilinkin hyödyntämisessä ollaan jäljessä.

Paljon siteeraamamme BCG:n tutkimus muutaman vuoden takaa kertoo kuinka suomalaiset kuluttajat ovat verkon hyödyntämisessä yli 20 läntisen maan joukossa kakkosia mutta yritykset vasta sijalla 17. Tämä antaa ulkomaisille kilpailijoille edun – edistykselliset kuluttajamme haluavat digitaalisia palveluita mutta yritykset eivät kykene vastaamaan kysyntään.

TNS Gallupin tämänvuotisesta tutkimuksesta kävi ilmi kuinka esimerkiksi yli 60 prosenttia suomalaisten vaateostoksiin käyttämästä rahasta valuu kotimaisten sijaan ulkomaisiin verkkokauppoihin.

Brittiläisen OC&C:n mukaan muista pohjoismaisista verkkokaupoista noin 62 prosenttia myy tuotteitaan kotimaansa ulkopuolelle. Suomalaisista niin tekee vain 27 prosenttia.

Teemat tulivat uudelleen mieleeni kun kävelin Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitsevan naistenvaateliike Meccon ohi. Remontissa oleva liike kehottaa asiakkaitaan käyttämään verkkokauppaansa mecco.fi. En tunne kyseistä liikettä joten tässä esitetty pohdinta on luonteeltaan yleistä.

Millainen on pienten kivijalkaliikkeiden tulevaisuus verkossa?

Ennen verkkoa pelkkä lokaatio merkitsi paljon. Sijainti tarjosi näkyvyyttä ja uskottavuutta. Asiakkaatkin olivat nykyistä paremmin maantieteeseen sidottuja. Ostosmatkoja on tehty kautta historian mutta enemmistö ostoksista on kuitenkin tehty lähellä asuinpaikkaa. Paikallista näkyvyyttä on saatu lisää asuinpiirin suositteluilla ja tietysti perinteisellä mainonnalla jota on voitu tehdä oman alueen mediassa kohtalaiseen hintaan.

Verkossa lokaatiota ei ole eikä verkkokauppoihin törmää vahingossa ohikulkiessaan. Jos Mecco haluaa kertoa olemassaolostaan allekirjoittaneelle sen on mainostettava ja rohkaistava asiakkaitaan viemään viestiään eteenpäin.

Mainontaa voidaan rajata lokaaliksi mutta pienillä yrityksillä ei ole suurten resursseja käytössään. Suosittelua tehdään sosiaalisessa mediassa mutta jokaiselle tuhansista pienistä yrityksistä ei löydä Facebook-peukuttajia.

Paikallisia yrityksiä kokoavia portaaleja on kokeiltu mutta esimerkiksi suurella rahalla ja tunnettujen puuhamiesten maineella rakennettu virtuaalinen ostoskeskus Fruugo teki miljoonatappioiden jälkeen konkurssin.

Voisimmeko yhdessä löytää uudenlaisia tapoja joilla pienet ja pienillä resursseilla toimivat kivijalkaliikkeet ja muut yritykset löytäisivät pienen mutta lojaalin asiakaskunnan myös verkossa samaan tapaan kuin ne ovat fyysisissä liikkeissään tehneet vai ajaako kansainvälinen kilpailu pienen yrityksen ensin isojen showroomiksi ja lopulta nurin?

Toisaalta verkko tarjoaa kansainvälistymiseen mahdollisuuksia joita ei ole koskaan ennen ollut. Ruotsalainen Boozt on aloittanut verkossa ja kasvanut kansainväliseksi menestystarinaksi yksinomaan verkon välityksellä.

Onko vaihtoehtona olla suuri tai kuolla pois – voiko verkossa toimia pienesti ja löydämmekö uusia tapoja olla lokaaleja ja sattumalta löydettävissä?

More from Timo Nurmi