Elli Tuominen // October 02 2013

Mainostaja, pää pystyyn ja ilo irti tuotteesta

Aina tasaisin väliajoin leimahtaa keskustelu, jossa yrityksiä neuvotaan keskittymään muuhun, kuin itseensä ja tuotteisiinsa. Nyt tuon keskustelun veturina on sisältömarkkinointi. Keskustelun ytimessä on ajatus, että siinä missä perinteinen markkinointiviestintä puhuu aina tuotteista tai yrityksestä, sisältövetoinen markkinointi tähtää johonkin muuhun, esimerkiksi olemaan jatkuvasti läsnä asiakkaan elämässä kiinnostavalla sisällöllä. Sanotaan, että pelkkä tuotetieto ei kiinnosta ketään ja räikeä brändäys vähintäänkin eliminoi muuten kiinnostavan sisällön vaikutuksen.

Vanha totuus kertoo, että kukaan ei tykkää, että hänelle myydään

Mainostajan ei kannata vielä vaipua epätoivoon, sillä olen valmis haastamaan tämän ajattelun ja tunnustamaan, että esimerkiksi viime viikolla innostuin itse kovasti huomatessani, että odottamani bisneskirja on tullut myyntiin, suosikkikahvilaani on tullut uutta sesonkikahvia  ja erityisesti siitä, että syyskengät olivat tulleet suosikkiverkkokauppaani. Ehkä olen materialisti, kun ilahdun tuotteista näin, mutten varmasti yksin. Vanha totuus kertoo, että kukaan ei tykkää, että hänelle myydään, mutta jokainen tykkää, kun saa ostaa. Ja joka päivä törmään ainakin itse tilanteisiin, joissa tuotteista ja palveluista kertominen ei tunnu myymiseltä vaan tilaisuudelta ostaa. Siksi mainostajan kannattaa pitää pää kylmänä ja uskoa, että yhä edelleen riemu voidaan ja pitää repiä omasta tuotteesta tai palvelusta ja sen ominaisuuksista. Myös sisältömarkkinoinnin aikakaudella. Rautaista ammattitaitoa ja näkemystä se kuitenkin vaatii, kuten markkinointiviestinnän suunnittelu on vaatinut tähänkin asti.

Kannankin pientä huolta siitä, että tuote- ja sisältömarkkinoinnin vastakkainasettelun innostuksessa saatetaan unohtaa, mitä ihmisiin vaikuttavan sisällön suunnittelu edellyttää. Että esimerkiksi unohdetaan määritellä se yksiselitteinen ja kirkas oivallus asiakkaan suhteesta tuotteeseen ja hukataan viestille elintärkeä relevanssi. Jos jostain syystä kuvitellaan, että sisältömarkkinointi ei saisi keskittyä tuotteeseen, on vaarana, että tartutaan keinotekoisesti puheenaiheisiin, joissa relevanssista ei ole enää jälkeäkään. Hyvä tuotemarkkinointi on sisältömarkkinointia parhaimmillaan. Ja jos sisältö on hyvää, uskottava brändäys ei sen vaikuttavuutta todistetusti huononna.

More from Elli Tuominen