Mari Rihti // September 26 2016

Markkinoinnin asiantuntija: aiheuttaako teknologia ja digipuhe ihottumaa?

Myönnän. En puhu samaa kieltä insinöörien kanssa. Vihaan uuden puhelimen tai tietokoneen käyttöönottoa. Jopa siinä määrin, että kun viimeksi ostin uuden läppärin, se lojui pahvipakkauksessaan kuukauden, ennen kuin uskaltauduin avaamaan sen.

Sometan, koska markkinoinnin ammattilaisena on pakko. Otin Spotifyn käyttöön melko aikaisessa vaiheessa, kun se rantautui Suomeen. Ostin kuitenkin tuosta hetkestä eteenpäin monta vuotta cd-levyjä, koska en jaksanut selvittää, miten saisin Spotifyn soimaan stereoissani. Nyt vaatekaapistani löytyy kaksi korkeaa cd-tornia täynnä levyjä, jotka keräävät päälleen pölyä.

Tein laskutoimituksen: Office- ja kuvankäsittelyohjelmien sekä muun niin sanotun peruskauran lisäksi käytän työssäni aktiivisesti lähemmäs kahtakymmentä erilaista markkinointiin liittyvää, pilvipalveluna tarjottavaa analytiikka- ja automaatiotyökalua sekä sosiaalisen median kanavaa. Hootsuite, WordPress, Sniply, Bitly, Google Analytics, TweetReach, Socialbakers…

Ja silti – kerron aina kaikille olevani allerginen teknologialle.

Miksi sinun pitäisi rakastua teknologiaan eikä vihata sitä?

Kun tulin töihin Soneralle, sain edelleen ihottumaa teknisistä termeistä, joita asiantuntijat ahkerasti viljelevät. Digipuhetta on rajatusti tarjolla kansantajuisesti, ja insinöörien sekä IT-asiantuntijoiden käyttämä jargon ei helposti avaudu henkilölle, jolla ei ole takanaan uraa tai opintoja tekniikan tai ICT:n parista.

Kun riittävästi esitin tyhmiä kysymyksiä, aloin vihdoin ymmärtämään. Ensin avautui Internet of Things eli esineiden internet, joka tulee muuttamaan sekä yritysten että kuluttajien maailmaa. Sen jälkeen Jyrki Kasvi sai minut innostumaan jopa kyberturvallisuudesta. Kyllä, kyberturvallisuudesta! Kuuntelin Kasvin luentoa aiheesta – Japanissa on hakkeroitu vessanpönttö, ja insuliinipumppujenkin tietoturva on murrettu. Dick Cheneyn sydämentahdistimen wifi on Kasvin mukaan otettu pois käytöstä salamurhaajien pelossa. Kyberturvallisuus koskettaa siis meistä joka ikistä varsinkin sitten, kun koko omaisuutemme vaatteita, esineitä sekä koteja ja sen laitteita myöten on lähitulevaisuudessa netissä.

Tulevaisuudessa markkinointi tulee suurelta osin pohjautumaan teknologiaan. Robotit hoitavat osan myös markkinoinnin ammattilaisten tehtävistä ja ne voivat tuottaa myös luovia ideoita ihmisten hyväksyttäväksi sekä hoitaa kaikki rutiinityöt. Markkinoinnin automaatiolta sekä siihen liittyvältä teknologialta ja analytiikkatyökaluilta ei tule pääsemään karkuun yksikään markkinoinnin ammattilainen. Markkinointi tulee jatkossa pohjautumaan big datan hyödyntämiseen, ja mitään suunnitelmia tai kampanjoita ei tehdä ilman, että niiden tuottamisessa ei olisi hyödynnetty suurta määrää dataa.

Big data tulee ohjaamaan kaikkea tekemistä: se kertoo meille trendeistä, ostokäyttäytymisestä ja sen muutoksista, ostajapersoonista, tuotteen tai palvelun käyttötavoista, verkkokäyttäytymisestä – oikeastaan melkein mistä tahansa, mitä haluamme tietää ja mitä meidän pitää tietää.

Mitä tekemistä IoT:llä on markkinoinnin kanssa?

Entä Internet of Things? Liittyykö se millään tavalla markkinointiin? Kyllä liittyy, hyvinkin olennaisesti. Kun yrityksen tuotteista tehdään IoT-ratkaisuiden avulla älykkäitä, ne voivat kerätä tietoa esimerkiksi asiakkaiden käyttötavoista ja -tottumuksista. Kerätyn datan avulla tuotetta tai palvelua voidaan optimoida vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita, asiakaskokemusta voidaan parantaa ja asiakkaille voidaan tehdä huomattavasti kohdennetumpia markkinointitoimenpiteitä. IoT on siis yksi big datan lähde, johon tulevaisuuden markkinointi tulee pohjautumaan.

Esineiden internet tulee koskettamaan yrityksen kaikkia organisaatiotasoja sekä kaikkia yrityksiä kokoluokasta riippumatta. Ja mitä enemmän etupellossa liikutaan, sitä varmemmin voidaan varautua kilpailijoiden sekä toimialan ulkopuolelta tulevien toimijoiden peliliikkeisiin omilla innovaatioilla. Juna liikkuu jo – oletko kyydissä vai aiotko jäädä laiturille seisomaan?

Sonera ja Digitalist Network järjestävät Digitalist IoT Forum -tapahtuman 13.10.2016. Puhujat ovat Internet of Thingsin parhaita näkijöitä ja tekijöitä, jotka kertovat IoT-ratkaisuiden hyödyntämisestä kuluttaja-, palvelu- ja teollisuusliiketoiminnassa. Tapahtuma on maksuton, mutta liput varataan nopeasti loppuun, joten ilmoittaudu mukaan nopeasti! Tapahtumaa voi seurata myös livestriimauksen välityksellä.

More from Mari Rihti