Sampo Luoto // January 25 2016

Markkinointi tulevaisuudessa

Hei vaan taas kaikille hännänheiluttajille!

Ajattelin että nyt kun on uusi vuosi ja uudet kujeet, ja TWBA Digitalist Future Marketing Formun on aivan kohta, on hyvä niputtaa kevyesti yhteen isot jutut jotka määrittävät markkinoinnin tulevaisuutta. Tästä listasta voidaan toki kiistellä, mutta itse olen melko vakuuttunut, että pitkälti näillä mennään muutaman vuoden päästä.

Villen henkilöbrändi on siirtynyt täysi uudelle tasolle. Villestä on tullut myyttinen hahmo, jonka olemassaolosta kiistellään tuopin ääressä. On ihmisiä jotka kirkkain silmin väittävät nähneensä Tolvasen henkilökohtaisesti, mutta on myös alkuperäisistä Digitalisteista irtaantunut yhteisö nimeltä ”Kyyniset Digitalistit”, jotka eivät usko että Ville on edes aito henkilö. He uskovat että Ville on Aalto-Yliopiston keinoälykeskuksessa kehitetty hanke, jolla testataan onko joukkoistumista mahdollista rakentaa täysin fiktiivisen hahmon ympärille.

No niin, nyt kun olemme heti artikkelin alkuun tehneet ns. pakollisen kevennysosion, voidaan siirtyä itse asiaan:

Brändit jakaantuvat tulevaisuudessa kahteen ryhmään. Hyviin ja huonoihin. Hyviä brändit ymmärtävät että kaikki asiakaskontaktien kohtaamispisteet tapahtuvat ensisijaisesti mobiili edellä. Ihmiset tarkastelevat koko maailmaa mobiilin kautta. Menestyvät brändit rakentavat itsestään koneiston, joka pystyy mobiilisti vuorovaikuttamaan asiakkaidensa kanssa äärettömän henkilökohtaiselta tuntuvalla tasolla. Kun aiemmin brändin käytöllä ihminen viesti kuuluvansa tietynlaisten ihmisten heimoon, uudessa maailmassa brändi tukee saumattomasti jokaisen ihmisen henkilökohtaisuutta. Segmentoinnista on luovuttu käytännössä kokonaan, ja jokaista kuluttajaa kohdellaan yhden ihmisen segmenttinä, jolle tarjotaan henkilökohtainen puhutteleva brändikokemus.

Kuluttajat vaativat brändeiltä aivan uudenlaista avoimuutta ja rehellisyyttä. Kusetuksen aika on lopullisesti ohi.

Brändit jotka pystyvät vakuuttamaan kuluttajat hyvyydestään, kahmivat markkinaosuuksia. Käytännössä vanha kunnon termi brändipersoona nousee siis aivan uusiin ulottuvuuksiin. Brändipersoonan tulee olla aito ja rehellinen finneineen ja ilmavaivoineen, tullakseen todella kovasti tykätyksi. Brändit jotka länkyttävät arvoista, mutta eivät pysty osoittamaan miten arvot näkyvät arjen toiminnassa ovat kusessa kun perälauta ei enää vuoda vaan on irronnut kokonaan.

Valta on siirtynyt entistä voimakkaammin kuluttajalle. Käytännössä tämä tarkoittaa että menestyvät brändit menestyvät, koska ihmiset brändäävät brändejä brändien puolesta. Brändin omistaja kikattelee matkalla pankkiin, kun kuluttajat itse luovat pienellä pienellä työntöavulla keskusteluja ja sitouttavaa sisältöä brändi ympärille. Menestyvät brändit luovat juttelua joka palvelee heitä luovasti vaikka heinäseipäistä tai Paavo Väyrysestä. (Paavo Väyrynen on edelleen politiikassa, ja syyttää Digitalisteja siitä, että häntä ei valittu Presidentiksi.)

Sosiaalinen media on kuollut. Koska brändit ja kuluttajat ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa, niin ei ole enää mitään syytä korostaa, että joku asia on hei tietsä niinku Somessa. Asiat joista nyt puhutaan sosiaalisina ovat vain osa markkinointimixiä. Vuorovaikutus, osallistaminen ja liikkuva kuva ovat keskeiset tulevaisuuden rakennuspalikat. Liikkuva kuva kokee todellisen renessanssin, kun visuaalisia tarinoita kerrotaan lukuisissa paikoissa muutaman sekunnin pätkistä pitkiin livestreemauksiin.

Kaikki tunnetusti tietävät että ujutan luolamies-ajatteluani juttuihini aina, jos on pieninkin aasinsilta havaittavissa. Liikkuvan kuvan rakastaminen on sisäänrakennettu meihin, koska aivoissa on varattu yli viisi kertaa enemmän tilaa visuaaliselle datalle, kuin muille aisteille. Tämä asia on ollut totta kaksi miljoonaa vuotta, ja tulee olemaan totta seuraavat kaksi miljoonaa vuotta. Kun visuaalista sisältöä pitää luoda pro- ja reaktiivisesti sekä hurjan nopeasti, tuotantoon pitää kehittää uudenlaisia aidosti ketteriä menetelmiä.

Kun kuluttajat tuuppaavat maailmaan paljon enemmän brändisisältöä kuin brändit itse, brändien on opittava uudenlainen kolmikanta-ajattelu. On sisältöä jota brändit luovat itse, sisältöä joka luodaan yhdessä kuluttajien kanssa ja kuluttajien itsenäisesti luomaa sisältöä, josta hyvä brändi pyrkii jatkuvasti etsimään timantteja oman evankeliuminsa levittämiseen.

Kaikesta tulee vaativampaa kun maailmasta tulee monimutkaisempi. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että on asioita jotka ovat vaikeita, ja sitten on asioita jotka ovat vaativia. Monesti huomaa että digitaalisuuteen suhtaudutaan ikään kuin se olisi jotenkin kamalan vaikeaa. Ei se ole. Se on vaativaa, mutta uusien asioiden opettelu nyt pääsääntöisesti tuppaa olemaan vaativaa, oli se sitten lumilautailua tai pipon kutomista. Sitten kun on iloisin mielin ja hyvällä asenteella opetellut vaativan asian, se tuntuukin yllättäen ihan helpolta.

Näihin sanoihin päätämme tämänkertaisen jorinapostin. Siskot ja Veljet – nähdään tiistaina! Aivan huikean mahtava päivä on tulossa!

More from Sampo Luoto