Olli Manninen // November 13 2013

Marraskuun venture: Tespack hakee joukkorahoituksella lisämuskelia

Älyreppuja valmistava helsinkiläisyritys Tespack Oy tavoittelee tämän vuoden loppuun asti 175 000 euron lisärahoitusta joukkorahoituspalvelu Invesdorin tuella. Tammikuussa 2013 perustettu reppufirma on ehtinyt rakentaa jo monipuolisen kansainvälisen verkoston ja sen tuotteista kuhisevat ekotietoiset aktiiviulkoilijat.

Tespackin kehittämä innovaatio on melkein liian hyvä ollakseen totta. Reppuihin sijoitetut aurinkopaneelit ja ladattavat lisäakut tarjoavat käyttäjälleen vihreätä sähköä. Älykkäillä repuilla voi ladata kännykkää, tablettia tai läppäriä USB-johdon avulla. EU:ssa valmistettuja laadukkaita aurinkopaneelireppuja markkinoidaan erityisesti retkeilijöille ja pyöräilijöille.

Mies yrityksen ja innovaation takana on Mario Aguilera, joka sai idean älyreppuun omista kokemuksistaan palvellessaan kotimaansa Bolivian armeijassa nuoruusvuosinaan.

Työskennellessään vaativissa ja karuissa oloissa sähkölaitteiden virransaanti oli toistuva ongelma.

”Haluan tarjota aurinkoenergiaa massoille käytännöllisessä, kestävässä ja muotoilultaan houkuttelevassa muodossa. Käyttäjät haluavat mukavannäköisiä, luotettavia ja arkea helpottavia tuotteita. Heitä kiinnostaa loppujen lopuksi melko vähän, miten paljon voltteja tai voimaa jossakin tuotteessa on”, Aguilera sanoo.

Tosin Tespackin tapauksessa myös hyödynnettävä teknologia on vahva markkinointivaltti, sillä kierrätettävä energia ja mahdollisuus pienentää omaa hiilijalanjälkeä puhuttelee vastuullisia kuluttajia.

Tespackin toimitusjohtaja Aguilera perusti yrityksen yhdessä vaimonsa Caritta Sepän ja Luis Mantillan kanssa. Aluksi yritys aikoi keskittyä tuulivoima- ja aurinkoenergiassa tarvittavien energiasäätimien markkinointiin, mutta siihen liittyi omat riskinsä.

”Energiasäätimet ovat hyvin pääomaintensiivisiä ja niiden myyminen kotitalouksille voi olla hyvin vaativaa. Älyreppu ei tuotteena sido suuria kustannuksia ja sen markkinointi kuluttajille on helpompaa”, Aguilera arvioi.

Soikeanmuotoiset aurinkopaneelit kulkevat huomaamattomasti Tespackin reppujen selässä ja ovat saaneet runsaasti huomiota kansainvälisillä vapaa-ajan messuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Tespack myy tuotteitaan oman verkkopalvelunsa kautta. Ensimmäisten kahden kuukauden aikana Tespackin verkkopalvelussa mitattiin 7 miljoonaa käyntiä. Yhtiö rakentaa parhaillaan myös tuotteidensa myyntiverkostoa kotimaisten kauppaketjujen ja kansainvälisten jälleenmyyjien kanssa.

Lisänäkyvyyttä Tespackin reput saavat saksalaisen kiipeilijän ja seikkailijan Martin Szwedin avulla. Tespack sponsoroi Szwediä, joka testaa Tespackin reppujen toiminnallisuuden käytännössä.

 

Mobiilia ekosähköä matkailuinstrumentissa

Tespackin älyreput iskevät useaan houkuttelevaan trendiin, jotka puhuttelevat tiedostavia kuluttajia. Kuluttajia kiinnostavat entistä enemmän hiilijalanjälkeä pienentävät massatuotteet, jotka ovat vastuullisesti ja ekologisesti tuotettuja. Reppuihin sijoitetut aurinkopaneelit ja lisäakut tarjoavat käyttäjälleen vihreää sähköä. Tespackin kehittämät älyreput lisäävät myös luonnossa liikkuvien turvallisuutta, kun riski mobiililaitteiden virransaannista vaativissa oloissa on voitu ratkaista.

Mario Aguilera puhuu kehittämistään tuotteista mieluummin matkailuinstrumentteina kuin perinteisinä reppuina.

Hän seuraa tiiminsä kanssa kiinnostuneena, miten Invesdorin joukkorahoitus etenee. Tavoitellulla 175 000 euron lisärahoituksella Tespack aikoo laajentaa liiketoimintaansa, tuoteportfoliotaan ja markkinointia erityisesti USA:ssa, missä on myös yhtion rahoituksesta kiinnostuneita sijoittajia.

”Invesdorin tarjoama joukkorahoituspalvelu on jännittävä uusi rahoitusinstrumentti, joka tarjoaa start up -yrityksille uuden vaihtoehtoisen tavan rahoittaa liiketoimintaansa ja samalla markkinoida osaamistaan”, Aguilera uskoo.

 

Sotilas, josta tuli bisnesmies

Tespack Oyn perustaja Mario Aguilera on kotoisin Boliviasta, jonka armeijassa hän palveli 13-vuotiaasta 18-vuotiaaksi. Viimeiset kolme vuotta sotilasurastaan hän työskenteli armeijan erikoisjoukoissa, jonka tehtäviin kuului myös diplomaattien ja VIP-henkilöiden turvallisuuden takaaminen.

”Armeijavuodet olivat kurinalaista ja rankkaa aikaa, mutta myös kasvattava kokemus. Opin noina nuoruusvuosina itsenäisyyttä ja vastuullisuutta. Turvatehtävissä työskentely kehitti myös ihmistuntemustani.”

Armeijavuosien jälkeen Mario muutti Eurooppaan ja opiskeli Lontoossa ekonomiksi. Opintoja seurasi oman vaatekaupan perustaminen Lontoossa. Näissä yhteyksissä hän tapasi myös tulevan vaimonsa Caritta Sepän.

Pari muutti vuonna 2011 Suomeen ja ajatus omasta yrityksestä alkoi muhia.

Tammikuussa 2013 perustettu Tespack Oyn nimi on kunnianosoitus amerikanserbialaiselle fyysikolle ja keksijälle Nikola Teslalle, jota pidetään yhtenä suurimmista keksijöistä. Tesla kehitti mm. vaihtovirran, jonka ansiosta maailma pystyttiin sähköistämään ja jolla oli suuri merkitys teollisessa vallankumouksessa. Tesla ehti elämänsä aikana patentoida yli 700 keksintöä.

 

Kuukauden venture -artikkeli on toimitettu yhteistyössä Invesdor -palvelun kanssa.