Laura Ahonen // August 31 2015

Massamedioista sisältöjen siivilöintiin

Tulva. Ähky. Kohina.

DIY-kulttuuri jyllää ja verkko täyttyy käyttäjien itse tekemästä UGC-materiaalista. Jokainen – niin yksilö kuin yrityskin – voi rakentaa itsestään median ja tehdä systemaattista ja vaikuttavaa viestintää. Monikanavaisuus ja alati monimuotoistuvat some-alustat tweetteineen, blogeineen ja videoineen antavat jokaiselle työkalut tavoittaa yleisöjä ja luoda kiinnostavaa viestivirtaa.

Massamedioista sisältöjen siivilöintiin. Sisältökohinan ja infoähkyn keskellä lymyää kuitenkin turhautumisen ja voimattomuuden kokemisen vaara. Jatkuvasti laajeneva sisältöavaruus näyttäytyy helposti levottomalta ja pinnalliselta. Kun saatavilla on yhä enemmän ilmaista sisältöä, joka on käytettävissä missä vain ja millä laitteella tahansa, on huomio siirtymässä mielekkäiden sisältöjen löytämiseen ja koostamiseen. Valtoimenaan vellovan sisältömassan suodattamiseen kaivataan älyä ja näkemyksellisyyttä. Kiinnostavien henkilöiden ja luotettavien asiantuntijoiden suosituksista onkin tulossa verkon uusi valuutta, jonka kautta todellisuutta jäsennetään ja palveluita markkinoidaan.

Otetaan tarkasteluun pari esimerkkiä.

Yle on lokakuussa avaamassa uutta mediapalvelua Yle FOLKia, jonka nimestä järjestettiin yleisökilpailu koko kansan osallistamisen hengessä. Palvelun ideana on julkaista suomalaisten tekemiä mediasisältöjä verkossa, tv:ssä ja radiossa. Vaikka Yle FOLKin mainostetaan olevan tarkoitettu kaikille suomalaisille, ei alustan ajatus ole nojata perinteiseen yksisuuntaiseen luukutusviestintään, vaan palvelun juju piilee julkaistujen sisältöjen harkitussa suodattamisessa.

Puhutaan sisältökuraattoreista tai muodikkaammin ilmaistuna sisältö-DJ:istä, jotka poimivat kiinnostavimmat ilmiöt ja toimivat laatuseulana verkon sisältötulvan ja yleisön välillä. ”Niche” ja ”narrow” ovat kuraattorin voimasanoja, kun koko maailman syleilystä siirrytään syvemmille vesille omien osaamisalueiden ja kiinnostuskohteiden syövereihin. Ryhmän jakama intressi, oli se sitten luksuskellot tai villiyrtit, on jäseniä yhdistävä tekijä. Sisältö-DJ:n rooli yhtälössä on pyörittää asioiden Tinderiä, jotta saman intohimon jakavat yksilöt löytäisivät toisensa sisältöjen tanssilattialla.

Sisältökuraattorit ovat trendien haistajia ja näkijöitä, joiden makuun ja älyyn kasvetaan luottamaan. Sama luottamus saa käyttäjät uskollisesti seuraamaan uskottavien tietäjien elokuvasuosituksia, soittolistoja ja blogipostauksia. Fiksusta ja viihdyttävästä podcast-isännästä voi tulla kumppani, joka pitää kädestä kiinni verkon virrassa. Johtotähtien imu saa presidentti Barack Obaman menemään autotallissa podcastia nauhoittavan koomikko Marc Maronin vieraaksi ja pistää nuoret seuraamaan mieluummin ikäisiään tubettajia kuin ison budjetin tv-tuotantoja.

Sisältöjen poiminnan ja siivilöinnin lisäksi tulvan keskellä kaivataan selkeyttä ja turhan karsimista. Omaa aikaa ei haluta hukata päättömään surffailuun, vaan mediakäyttöä pyritään hakkeroimaan, räätälöimään ja optimoimaan. Kesäkuun lopulla opiskelija Lauri Skön sai tarpeekseen netin kohuotsikoista ja laittoi Facebookissa pystyyn Klikinsäästäjä-nimisen sivun, jossa jäseniä on tällä hetkellä koossa lähes 45 000. Klikinsäästäjä kiteyttää FB-päivityksissään kohuotsikoitujen uutisten pääviestin niin, että käyttäjä säästyy turhilta klikkauksilta ja sivujen skrollaamiselta.

Yle FOLKista ja Klikinsäästäjästä päästään yhteisöllisyyden ja jakamistalouden ytimeen. Sokean sisältöpommituksen ja mekaanisten myyntipuheiden sijaan yhteisöissä on kyse jäsenten auttamisesta ja elämän helpottamisesta. Miten ketteriä mediat ja markkinoijat ovat muokkaamaan toimintaansa, jos kuluttajan mediakäytön johtotähtenä toimii mantra ”mielekkäitä sisältöjä mä metsästän”?

Ketkä läpäisevät seulan ja ketkä jäävät ruikuttamaan rannalle?

More from Laura Ahonen