Marinella Ruusunen // February 05 2014

Matkabloggaajat matkailumarkkinoinnin uusi menestyskonsepti

Mediakenttä on murroksen keskellä, ja median kulutuksessa on tapahtumassa valtava rakennemuutos: Eri julkaisukanaviin pirstaloitunut ja vauhdikkaasti digitalisoitunut mediakenttä on jo muuttanut kuluttajien ja ostajien, myyjienkin, mediankäyttötottumuksia sekä ostokäyttäytymistä. Mitä tämä tarkoittaa matkailumarkkinoinnissa ja –mainonnassa?

”Vuoden, kahden päästä matkabloggaajien hyödyntäminen erinomaisena markkinointikanavana on jo mainstreamia”, toteaa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi Matka 2014 -messujen yhteydessä järjestettävän Nordic Bloggers’ Experience -blogikampanjan Bloggers & Industry –seminaarissa.

”Mukaan bloggaajayhteistyöhön kannattaa lähteä nyt, sillä kahden vuoden päästä sitä hyödyntävät kaikki”

summaa Rantapallo.fi:n päätoimittaja Riikka Krenn.

”Kun mukaan lähtee nyt, ei myöhästy.”

Matkabloggaajista ei turhaan povata matkailumarkkinoinnin kuuminta trendiä vuonna 2014

Perinteisen markkinoinnin sijaan matkanjärjestäjät ovat vihdoin uskaltautuneet luottamaan sosiaalisen median ja vaihtoehtoisten markkinointitapojen voimaan potentiaalisten asiakkaiden kiinnostuksen herättäjinä.

Suomen suurimpana matkailumediana tunnetun Rantapallo.fi-sivuston kävijöiden kesken tehdyssä kyselytutkimuksessa (12/2013) selviää, että matkablogeista haetaan ideoita etenkin uusille matkakohteille (58%), ja myös hotelli- sekä majoitusarvostelut kiinnostavat (52%). Eikä ihme: hyvien ja hyödyllisten blogikirjoitustensa ansiosta tutuksi tullut bloggaaja ja kirjoittaja on lukijalle – ja tässä tapauksessa myös potentiaaliselle asiakkaalle – kuin ystävä, jonka sanaan ja vinkkeihin luotetaan: 62% vastaajista piti matkablogien tarjoamaa kohdetietoa luotettavana tai erittäin luotettavana.

”On uskottavampaa, kun bloggaaja kertoo hyvästä kokemuksestaan, kuin että luet mainoslauseen.” Inna-Pirjetta Lahti, Innastus Oy
Miksi matkabloggaaja sitten kannattaa lähettää blogi- tai pressimatkalle?
Medianäkyvyyden hallintaan, mediatietoon ja viestintäpalveluihin erikoistunut Cision julkaisi loppuvuodesta 2013 infograafin The State of Travel Blogging 2013, jonka luvut hämmästyttävät ja sitten eivät kuitenkaan. Verratessa vaikka lifestyle-, mamma-, ruoka- tai muotibloggaajiin ovat matkabloggaajat kaikkein aktiivisin ryhmä esimerkiksi Twitterissä. Myös blogin Facebook-sivulle jaetaan paljon reissu- ja kuvakuulumisia, Instagram sen sijaan on yhtä suosittu lähes kaikkien käyttäjien kesken. 41% kyselyyn vastanneista seuraa suosikkibloggaajiaan myös sosiaalisen median palveluissa, joista suosituimpina mainittiin kaikki edellä mainitut: Facebook, Twitter ja Instagram.

”Tämä on muuttanut matkailumarkkinointia perusteellisesti. Matkojen ostotapa on muuttunut, matkat ostetaan enimmäkseen netistä, ja siksi bloggaaminen toimi juuri matkailussa hyvin. Ostopäätöstä tukeva tieto löytyy netistä, ja on uskottavampaa, kun bloggaaja kertoo hyvästä kokemuksestaan, kuin että luet mainoslauseen”, toteaa Inna-Pirjetta Lahti Ylelle 15.1.2014 antamassaan haastattelussa.

Mutta! Älä tuijota pelkkiä kävijälukuja tai lukijamääriä, sillä..

”Etu on juuri se, että viesti leviää. Se leviää niin laajalle, että me emme voi sitä koskaan edes mitata. Tiedämme blogin lukijamäärät ja Facebookin fanimäärät, mutta miten se leviää vielä heidän kavereiden ja heidän kavereiden kautta, niin sitähän me emme koskaan tiedä. Sehän on ainoastaan positiivista”, sanoo tuottaja Virpi Aittokoski Matkailun edistämiskeskuksesta Ylen haastattelussa 7/2013.

Tottakai luvut ovat nannaa ja ne pitää kysyä bloggajalta ennen ja jälkeen blogiyhteistyön, mutta mitä uskollisempi blogin vakilukijakunta on, sitä todennäköisimmin lukijat myös harkitsevat saman matkatarjoajan tai reissun, tai kohteen, valitsemista. Suuret kävijämäärät eivät suoraan korreloi terävään lukijakuntaan, vaikka massassa toki on painetta.

Hyvin kasatut postaukset kestävät aikaa

Oman matkablogini Kaukokaipuun suosituimpiin blogikirjoituksiin lukeutuvat esimerkiksi Thaimaan Koh Lantalta jo kaksi vuotta sitten kirjoitetut postaukset, jotka tuovat edelleen trafiikkia matkablogiin. Myynnin tulokset eivät siis kulje ajallisesti käsi kädessä yhteistyön tiimoilta julkaistujen blogipostausten kanssa, sillä voi olla, että potentiaalinen asiakas löytää kirjoitukset vasta puolen vuoden päästä, kun matkan etsiminen ja ostaminen on hänelle ajankohtaista.

Fokusoi kestävään markkinointiin

Väitän, että harva meistä säilöö kaikki matkalehtien numerot tai siirtyy lukemaan niitä kirjastoon uutta matkaa suunnitellessaan ja/tai etsiessään tietoa tulevasta matkakohteesta. Sähköinen tiedonhaku onnistuu helpommin ja nopeammin niin matkailusivustoilta, Pallontallaajat.net-palvelun tyylisiltä keskustelupalstoilta kuin matkablogeista.

Älä siis vertaa pitkäikäistä näkyvyyttä blogipostausten jälkeiseen puolen vuoden myyntitulokseen, vaan rakenna itsellesi kestävä markkinointitapa, joka jää elämään nettiin aina siihen saakka, kunnes potentiaalinen asiakas etsii palveluitasi ja tarjoamaasi matkaa tai kohdetta.
Tätä kutsutaan myös Inbound-markkinoinniksi; löydyt silloin, kun ostoaikeissa oleva potentiaalinen asiakas etsii palveluitasi.

Matkabloggaajat, Suomen omat tripadvisorit

Lehtiartikkelille ei voi jättää viestiä kommenttiboksiin, mutta matkablogille voi, ja ammattimaiset matkabloggaajat ovat palvelualttiita kaikille lukijoilleen. Tarkentava kysymys on helppo jättää kommentilla, johon bloggaajat käyvät vastaamassa lukijoilleen.

Blogipostausta on myös helppo päivittää, toisin kuin julkaistua lehtiartikkelia tai printtimainosta – eläähän blogipostaus netissä vielä vuosia julkaisun jälkeenkin. Myös postauksen jakaminen ystäville on helppoa ja vaivatonta.

Kohdennettu mainonta tuottaa parhaat tulokset, senhän tiedämme

Jokainen matkabloggaaja on erilainen: Meitä on reppureissaajia, luksus- ja perhematkaijoita, reissaavia pariskuntia, ruoka- ja soolomatkailijoita. Tyyppejä on yhtä monta kuin on kirjoittajiakin. Meillä kaikilla on oma kulmamme kirjoittamiseen ja verkkosisällön tuottamiseen, ja parhaan hyödyn yhteistyöstä saa vain, kun tutustuu kunnolla tekijään ja hänen kiinnostuksensa kohteisiin.
En tarkoita, etteikö reppureissaajaa voisi kutsua mukaan luksusmatkalle, mutta reppureissaajan lukijakunta mitä todennäköisimmin seuraa bloggaajaa juuri sen vuoksi, että hän on profiloitunut reppureissaamiseen; reppureissublogia lukevat ihmiset eivät välttämättä lähde luksusmatkalle ainakaan yhtä helposti, kuin luksusmatkailuun erikoistuneen matkablogin lukijat.

Kohtele bloggaajaa yksilönä, me emme ole vain massaa
Massapostitukset otsikolla ”Hei bloggaaja, olemme kiinnostuneet/ tarjoamme/ehdotamme…” eivät toimi, ainakaan ammattimaisimmille bloggaajille. Massapostitukset ärsyttävät, sillä jokainen bloggaaja haluaa tulla kohdelluksi yksilönä. Matkabloggaaja ei ole ilmainen mainos, eikä bloggaajan mielipidettä osteta rahalla.

Positiivinen näkyvyys ansaitaan hyvällä ja onnistuneella yhteistyöllä, ja lukijat kyllä huomaavat, onko kyseessä kirjoittajan aito mielipide. Eikä sovi unohtaa, että matkan onnistuminen on suurelta osalta myös matkanjärjestäjästä kiinni.

Tutustu matkablogin some-kanaviin ja kirjoittajan nettipersoonaan
Muista tutustua myös matkablogin lukijoiltaan saamiin kommentteihin ja bloggajaan vastauksiin, blogin sosiaalisen median kanaviin sekä siihen, mistä bloggaaja on kirjoittanut aiemmin. Ensimmäiset kymmenen postausta eivät taatusti kerro koko totuutta, vaan blogiin ja blogin some-kanaviin kannattaa paneutua ajan kanssa – vain sillä varmistat, että pystyt kohdentamaan markkinointisi oikein. Mitä paremmin markkinointisi kohdennat, sitä parempia tuloksia voit blogiyhteistyöltä odottaa.
Siispä: käytät aikaa markkinoinnin ja mainonnan suunnitteluun, joten käytät aikaa myös juuri sen oikean matkabloggaajan etsimiseen.

#omahashtag toimii aina

Ei ole lainkaan hullumpi idea sopia matkabloggaajan kanssa sosiaalisessa mediassa käytettävästä hashtagista, jossa voi esiintyä esimerkiksi kohteen ja/tai matkantarjoajan nimi. Näin kaikki some-postaukset löytyvät helposti koostettuina ja päivityksiä on helppo seurata.
Hashtageja voivat olla esim: #kaukokaipuusingapore tai #kaukokaipuunortherncyprus, joita käytin omilla reissuillani, yhteisöllinen #nbefinland tai vaikka matkanjärjestäjän nimellä varustettu ja esimerkinomainen #apollomatkallakreikkaan.