Marko Orenius // April 04 2015

Matkailu avartaa

Kävin vastikään työmatkalla Shanghaissa osana kansainvälisen kuluttajabrändiyhtiömme digitaalisuuden kehitysprojektia, jolla haemme kasvua ja parannettua asiakaskokemusta Kiinan markkinalle.

Projektimme koostuu vastuuhenkilöistä e-kaupan, digitaalimarkkinoinnin ja digitaalisten palveluiden parista, joista viimeisintä itse vedän. Näiden kaikkien osa-alueiden on toimittava hyvin yhteen ja yhdessä, jotta voimme vastata rajuun kilpailuun ja kiinalaisten kuluttajien korkeisiin odotuksiin brändituotteiden kohdalla. Yhtiömme ylin johto vaatii tuloksia; kolleegoiden kanssa painamme pitkää päivää.

Vietimme pari päivää tiimimme kanssa läpikäyden markkinan erityispiirteitä keskittyen digitaalisuuteen osana kiinalaista kuluttajakäyttäytymistä. Tiesin itsekin toki monista paikallisista palveluista ja kuinka Kiina johtaa monelta osin maailman kehitystä digitaalisuuden ja varsinkin sosiaalisen median hyödyntämisessä, tosin lokaalisti maustettuna. En silti ollut täysin sisäistänyt miten pitkällä siellä jo ollaan. Meitä valisti paikallisten lisäksi ranskalainen digitoimisto, joka on toiminut maassa jo seitsemän vuotta.

Kuten usein reissuilla käy, päädyimme illalla Bundin rantabulevardille baariin jatkamaan juttua. Kuinka ollakaan, tapasimme siellä toisenkin ranskalaisen digitoimiston väkeä. Pysähdytäänpä pohtimaan miten voi olla että Ranskasta tullaan Kiinaan digitalistihommiin? Kävi ilmi että tämä ei ollut suinkaan poikkeus vaan lopputulos siitä että ranskalaiset luksusmerkit, joita Kiinassa näkyy useampikin, ovat tuoneet tullesssaan digitoimistonsa avukseen rakentaakseen kuluttajakokemustaan sekä markkinoinnillisesti että myynnillisesti.

Olin päivän aikana jo kerennyt viisastella että Suomesta löytyy kyllä digiosaamista mutta päivän päättyessä en ollut asiasta aivan niin varma. Ensinnäkin, tajutakseen mitä vaatii Kiinan markkinoilla pärjääminen niin siellä on oltava itse kehittämässä palvelujaan. Tästä keskeisin oppi on WeChatin uskomaton moniulotteisuus, joka yhdistää näppärästi e-kaupat, brändien markkinointiviestit ja sosiaalisen median; mielestäni tätä on SoMe 3.0.

Meidänkin on osattava jatkossa toimia tässä formaatissa ja otimme aiheen työlistalle. En kyllä tiedä yhtään suomalaista digitoimistoa, jolla on kokemusta WeChatiin kehittämisestä.

Toisekseen, jos suomalaiset asiakkaat eivät vie digitoimistojaan mukanaan uusille markkinoille niin miten sitten rahoittaa oppiminen? Kuluttajatuotteita maailmalle vieviä ja siellä maksimaalista digipresenssiä rakentavia suomalaisia yrityksiä ei kovin montaa ole. Ilman tätä imua, agencyen on siis kyettävä hakemaan kompetenssinsa muualta.

Olisiko sitten teollisuuden IoT vastaava kasvun moottori B2B puolella?

Haen tällä kirjoituksella ajatuksia siitä miten suomalaiset digitalistit, sekä toimistot että asiakkaat, voivat varmistaa maailman vauhdissa pysymisen. Esitänkin siis että tehdään kaikki voitava yhdessä. Toimistojen asiakkaiden on syytä satsata yhdessä oppimiseen ja ottaa agencyt mukaan maailmalle niin saamme kartutettua osaamista ja kokemusta. Toimistojen taas on uskallettava lähteä hakemaan kasvua kauempaa kuin kotimaasta jos sitä ei täältä löydy koska muuten emme pärjää jatkossa.

More from Marko Orenius