Minna (Minni) Miettinen // September 05 2016

Matkaketju tulee – koko Suomi yhdellä klikkauksella

Tämä on meille valtava mahdollisuus, mutta myös iso haaste. Mikäkö? Se, että me VR:llä lähdemme reippaalla asenteella ja tiukalla aikataululla kehittämään kansainvälisen vertailun kestävää kotimaista palvelua, jossa jonain päivänä asiakas pääsee ovelta ovelle yhdellä lipulla yhdistellen eri kulkuvälineitä junan kanssa. Käyntiin lähdetään testaten ja kumppanien kanssa pilotoiden, mutta visiona on Suomi yhdellä klikkauksella. Matka ja kaikki siihen liittyvä kulkee kohta älypuhelimessa jokaisen meistä taskussa. Tämän vuoksi VR ja start upit pistävät hynttyyt yhteen syyskuun puolivälissä (12.9. – 16.9.2016) Helsingin rautatieasemalla viisi päivää kestävässä hackathonissa.

Mikä tästä tekee sitten niin haasteellista? Se, että asiakkaamme ovat jo tottuneet saamaan monet arjen digitaaliset palvelunsa helposti ja käyttäjäystävällisesti. Kansainväliset esikuvat ovat se vertailukohta, joka VR:n pitää omalla palvelullaan saavuttaa.

Valtaosa VR:n lipuista ostetaan jo nyt verkkokaupasta tai mobiilisti. Matkaketjujen pitää pystyä tarjoamaan paljon enemmän: räätälöityjä ja edullisia matkoja sekä lisää reittimahdollisuuksia. Sovelluksella on rakennettava sellaista palvelua, että matkaan käytetty aika ei ole menetettyä aikaa, vaan arvokasta aikaa. Palvelun on vastattava niin työmatkalaisen, sukuloimaan lähtevän kuin lomalaisenkin tarpeisiin ja fiiliksiin.

Suomessa konkreettinen esimerkki toimivasta matkaketjusta on mahdollisuus matkustaa kaukoliikenteen lipulla Kehäradalla lentokentälle. Junamatkan pääteasemaksi voi jo ostohetkellä valita Helsinki-Vantaan lentoaseman ja matka kotiasemalta lentokentälle taittuu yhdellä junalipulla ilman lisämaksua. Heinäkuussa VR:n kaukoliikenteen lipuilla matkustettiin Helsinki-Vantaalle ja sieltä muualle Suomeen reilut 31 000 matkaa.

Matkaketjupalveluihin liittyy paljon sellaisia arvoja, joita kuluttajat juuri nyt arvostavat ja siksi meidän suurena yrityksenä pitää pystyä vastaamaan tähän huutoon. Kaupungistuminen muuttaa tapaamme liikkua. Ekologisuus on yhä merkittävämpi syy monen tuotteen valinnassa. Myös suhteemme omistamiseen on muuttumassa. Auton sijaan rahat halutaankin käyttää palveluihin tai auto otetaan käyttöön vain siksi ajaksi kun sitä tarvitaan. Matkaketjut ja juna vastaavat juuri näihin tarpeisiin.

Siksi matkaketjut. Siksi kansainvälisen vertailun kestävä palvelu. #OveltaOvelle.