Ville Tolvanen // April 16 2015

Matkalla tuntemattomaan

Pohdin miksi muutokset markkinoilla, kilpailijoiden toiminnassa ja asiakkaiden käyttäymisessä näyttävät tulevan suomalaisille yrityksille pääosin yllätyksenä.

Ihmettelen miksi organisaatioiden on niin vaikea uudistua ja uusiutua. Ilahduttavia poikkeuksiakin on toki runsaasti tarjolla.

Haluan itsekin uudistaa ja uusiutua. Osana päivittymistä lähdin mukaan Certified Foresight Professional – ohjelmaan. Jauhan aivan tarpeeksi itse strategioista, johtamisesta ja markkinoinnista, joten kaipasin aivoilleni ärsykettä uudenlaisesta näkökulmasta. Lähdin samalla tekemään yhteistyötä ohjelman kanssa kirjoittamalla kokemuksistani koululaisena.

Tänään on ensimmäinen päivä Turun Kauppakorkeakoululla. Jännittää sopivasti ja juuri oikealla tavalla. Mieli on pirteä, avoin, innostunut ja valmis ottamaan uutta vastaan. Ennakkotyönä saimme pohtia itseämme vaikuttajina ja persoonallisuuksiamme. Innolla odotan millainen joukko Turussa kokoontuu.

Itselleni tyypillisesti olen asettanut koulutukselleni selkeitä tavoitteita. Tai ehkei aivan kristallinkirkkaita, mutta hamuan oman työkalupaketin rakentamista ymmärtääkseni entistäkin paremmin miten digitalisoituminen muuttaa yritysten toimintaympäristöjä. Haaveilen hieman 1080-ajattelun tyyppisestä työkalusetistä jolla voitaisiin mallintaa seuraavan tuhannen päivän aikana yrityksiin vaikuttavia muutoksia. Jää nähtäväksi onnistuuko tällainen.

Kouluttautuminen on arvokas investointi yrittäjälle. Maksan itse koulun maksut ja opiskeluajalla menettämäni tulot. Voisin olla oppimisen sijaan itse jakamassa ja opettamassa. Uskon tämän investoinnin olevan hyvän niin itselleni kuin asiakkailleni.

Matkalla uuteen vaiheeseen pohdin paitsi tulevaisuuttani myös osaamistani ja menneisyyttäni. Kun haastan muutokseen ja uudistumiseen, olenko itse pystynyt parantamaan matkan varrella? Varmasti useampikin koulukaverini sanoisi Villen olevan aivan samanlainen kuin 20 vuotta sitten Kauppakorkeasta valmistuessaan. Joku saattaisi ihmetellä ettet sitten katuojaan päätynytkään vaikka opiskeluaikana saattoi välillä juhlinta muotoutua pääaineeksi. Jotain niistä johtamisen sivuaineistakin jäi käteen.

Haluan tehdä asioista totta. Moni pitää minua visionäärinä, mutta yritän pitää tilastoja asennossa, jotka osoittavat myös tekemisen ja niiden tuloksellisuuden. Enemmän oman tulevaisuuteni pohdinta pyörii mahdollisuuksien ja mahdottomuuksien ympärillä. Mihin minusta olisi parhaimmillaan juuri nyt, mikä on mahdotonta ja mihin ei kannata energiaansa suunnitella. Intohimoinen strategiakonsultti pyörittää ideoita, ajatuksia ja suunnitelmia pyyttämättäkin.

Pohdin kouluun lähtiessäni tuttujeni ja ystävieni tilannetta työelämässä. Aika harva tuntuu olevan tyytyväinen tekemiseensä ja ympäristöönsä. Maailma näyttää kaikki harmaan sävynsä monelle juuri nyt. Silti muutosta on turha odotella. Sitä on rakennettava itse päivä kerrallaan.

Tartu päivään, mikään ei ole kiehtovampaan kuin paremman tulevaisuuden kehittäminen idea, asia ja päivä kerrallaan.

More from Ville Tolvanen