digitalistAdmin // November 11 2016

Matkaoppaina digitaalisen liiketoiminnan tulevaisuuteen

Vahvassa kasvussa olevan Solitan toimitusjohtaja Jari Niska luotsaa pian lähes 500 työntekijän Solitaa ennakkoluulottomasti kohti uusia ja ennen kokemattomia mahdollisuuksia. Solitalaisten unelmana on tehdä sellaista, mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt. Sellaista, mistä työntekijät voivat olla aidosti ylpeitä. Yrityksenä kehittyminen on tuntunut hyvältä, ja on ollut hienoa olla auttamassa asiakkaita digitaalisessa murroksessa, Niska summaa.

Niska kertoo, että jatkuvassa muutoksessa eläminen ja johtaminen on motivoivaa ja inspiroivaa. Työtä tehdään asiakkaita varten. Solita on perustettu vuonna 1996 ja ensimmäisten kahdeksan vuoden aikana Nokia oli suurin asiakkuus. Vuosien 2004 – 2006 aikana yhtiö irrottautui Nokia-yhteistyöstä ja laajensi palvelutarjoamaansa useille eri toimialoille. Tämä on luonut vahvan pohjan nykyiselle menestystarinalle.

Näkemystä ja oppia Think Tank -ryhmien kautta

Tulevaisuudessa Niska uskoo digitalisoitumisen vauhdin vain kiihtyvän. Tarvitaan uudenlaisia tapoja hyödyntää innovaatioita. Niska näkee Solitan eri ekosysteemien ytimessä, törmäyttämässä ideoita, osallistamassa eri toimialojen yrityksiä sekä hakemassa asiakkaiden kanssa kumppaneina uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Vuoden 2013 lopulla Solita kokosi ensimmäisen kerran yhteen suomalaisia vaikuttajia Think Tank .-ryhmäänsä pohtimaan Suomen, suomalaisten yritysten sekä julkishallinnon digitaalista tulevaisuutta. Think Tank -ryhmäläisten näkemyksistä ja kokemuksista kootut oppaat ovat olleet menestys ja mukana olleet vaikuttajat ovat myös aidosti kokeneet saaneensa ryhmästä paljon itselleen. Myös Solita on saanut ryhmistä valtavasti oppia. Think Tank -ryhmät ovat olleet hyvää markkinointia, koska niiden avulla Solitan mielikuva markkinan suunnannäyttäjänä ja ajatusjohtajana on vahvistunut edelleen, Niska summaa.

Kokonaisvaltaisena kumppanina

Solitan tavoitteena on olla asiakkaidensa liiketoiminnan kokonaisvaltainen kumppani. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvin useasti Solita on mukana esimerkiksi asiakkaan uuden palvelun strategiatyöstä toteutukseen ja ylläpitoon asti. Tulevaisuudessa tavoitteena on myös operoida entistä enemmän palveluita yhdessä asiakkaan kanssa. Solitalaisten tehtävänä on olla asiakkaiden digitaalisen liiketoiminnan matkaoppaita tulevaisuuteen, Niska kuvailee.

Hackathonit ovat mukana Solitan palveluvalikoimassa ja Niska näkee niiden toimivan hyvin, mutta ei kaikessa. Ohjelmat ovat hyvin eriluonteisia ja ne voivat kestää vuorokaudesta jopa viikkoonkin. Työskentelytapana Hackathon on intensiivinen lyhytkestoinen tapahtuma, jossa joukko ihmisiä kokoontuu ideoimaan ja rakentamaan esimerkiksi uusia palveluita olemassa olevan datan ympärille.

Yrityksissä digitalisaation hyödyntämisessä on tekemistä jokaisella toimialalla ja työkenttää on vielä jokaisessa yrityksessä. Tärkeää on tunnistaa, missä vaiheessa ja kohdassa eri toimijat ovat digitalisoitumisen S-käyrällä, Niska muistuttaa.

Jari Niskaa haastatteli Digitalistiin Johanna Lehtonen. Solita ja Digitalist järjestävät 23.11. 2016 yhdessä Solita Digitalist Thinkers Forumin

More from digitalistAdmin