Jari Lähdevuori // October 28 2013

Me olemme Digitalist Network

Jos Digitalist Network olisi lanseerattu vuosikymmen tai pari sitten, olisi se näyttänyt ulospäin siltä, mitä kollektiivin pääsihteeri Ville Tolvanen olisi määritellyt yhteistyössä esimerkiksi mainostoimiston kanssa. Brändi olisi viilattu viimeisen päälle ennen ulostuloa. Persoonan ja position pohdintaan olisi käytetty palaveri toisensa perään. Sloganit ja unohtumattomat copy-kiteytykset olisi täräytetty tavoiteltujen tyyppien muistiin riittävillä toistoilla. Mielikuvan muodostuessa tiimi olisi poksautellut samppanjaa toimistossaan.

Digitalist Network lanseerattiin viime viikolla, eikä se toteuttanut mitään brändinrakennuksen oppikirjoista tuttuja kaavoja.

Kysy pääsihteeriltä Digitalist Networkin tavoitteista tai toimintamalleista ja saat vastaukseksi mitä vaan. Kaikkea muuta kuin viilatun kiteytyksen. Täydellisen epäposition. “Onko Digitalist olemassa yrityksiä vai yksilöitä varten?”, “On!”. “Onko Digitalist vain verkossa vai myös muualla?”, “On!”.  “Onko Digitalist bisnestä, IT:tä vai markkinointia?”, “On!”.

Digitalist Network olemme me.

Brändi syntyy jokaisen digitalistin teoista, ei pääsihteerin ja mainostoimiston suunnittelupöydällä. Lanseeraustilaisuuteen saapuneille 250 digitalistille ei siis esitelty valmista brändiä. Se luotiin tilaisuudessa yhdessä heidän kanssaan.

Kollektiivinen brändin muotoilu aloitettiin heivaamalla Don Draper -malli ropukoppaan. Brändin blueprint, lupaus, ilme ja sloganit loistivat poissaolollaan. Sen sijaan keskityimme viiteen osa-alueeseen, jotka tänä päivänä ovat brändirakennuksen keskiössä.

Social Brand Framework - Kurio 2013

Ensinnäkin brändi tarvitsee olemassa olon oikeutuksen (purpose). Jotain muutakin kuin osakkeenomistajien euromääräiset intressit. Tai digitalistien henkilökohtaiset agendat.

Toisekseen tärkeiden sidosryhmien pitää löytää yhteys (connection) edellä mainittuun olemassa olon oikeutukseen. Työntekijöiden, asiakkaiden, kumppanien ja muiden keskeisten tahojen täytyy tuntea kuuluvansa osaksi brändin tarinaa.

Teot puhuvat enemmän kuin sanat ja siksi brändi tarvitseekin toimintaa kiteytysten sijaan. Sidosryhmien kokema yhteys brändiin pitää muuttaa toiminnaksi kannustamalla ja luomalla oikeanlaiste puitteet. Näin saadaan aikaan brändiä rakentavia tekoja (action).

Jotta teot välittyisivät mahdollisimman laajan joukon kokemuspiiriin, tulee ne taltioida. Tarvitaan todistusaineistoa siitä mitä brändi on (evidence). Ja tässä läpinäkyvyyden ajassa todisteet ovat arvokkaampia kuin ydinviestit.

Sosiaalisen median myötä silmäpareja ei voi ostaa vaan todistusaineistosta täytyy muokata kohderyhmää kiinnostavaa ja jakamiseen kannustavaa sisältöä. Yhdessä kiinnostavuus ja jaettavuus tekevät brändistä osallistavan ja keskusteluihin kannustavan (sociability).

Digitalist Networkin brändiä kiteytettiin näillä osa-alueilla muutaman tunnin aikana yhteisvoimin. Lopputulos esitettiin ohjelman päätteeksi ja löydät sen Slidesharesta.

Mutta tässäkään tärkeintä ei ollut päämäärä, vaan matka. Ja matka on vasta alkanut. Suuntaviivoja tälle matkalle antaa erään paikalla olleen digitalistin ajatus:

Oletusarvona, että kaikki digitalisoitumiseen liittyvät kahvipöytäkeskustelut ovat saaneet alkunsa Digitalistista.

Tervetuloa satojen Digitalistin brändijohtajien joukkoon!

More from Jari Lähdevuori