Jari Lähdevuori // March 01 2015

Mekollinen real-time marketing -meininkiä

Kellekään tätä artikkelia internetin välityksellä lukevalla tuskin tarvitsee kertoa Mekosta enempää. Se mekko kuulemma rikkoi internetin.

Samaan aikaan, kun uutismediat ympäri maailman kertoivat kilpaa ihmiskunnan kahtiajakaneesta värien havaitsemiseen liittyvästä erosta, brändit pyrkivät saamaan ilmiöstä kaiken irti omissa some-kanavissaan. Tämä on loistava esimerkki real-time marketing -tekemisestä, jonka ennustetaan olevan tämän vuoden isoimpia some-markkinoinnin trendejä myös Suomessa.

Real-time marketing voidaan ymmärtää monella tavalla, mutta tässä ajassa se yhdistetään etenkin brändien tarttumiseen isoiksi keskustelunaiheiksi nouseviin asioihin. Super Bowl ja Oscar-gaala ovat hyviä esimerkkejä isoista ilmiöistä, jotka luovat miljoonia twiittejä ja tuhansia blogikirjoituksia. Brändit haluavat osaksi näitä keskusteluja ja pyrkivät tuomaan itsensä osaksi tätä ilmiötä. Usein tämä tapahtuu some-tiimien toimesta, koska ilmiöt syntyvät nopeasti ja vaativat reaaliaikaista reagointia, kuten markkinointikeinon nimikin jo kertoo.

TV-spektaakkelit ovat luonnollinen osa real-time marketing -tekemistä. Kaikki tietävät, että helmikuun lopussa puoli planeettaa pöhisee Oscareista. Siihen on helppo varautua ja laatia reaaliaikaisia suunnitelmia. Itse pidän enemmän yllättäviin ilmiöihin liittyvästä real-time marketingista.

Kuka olisi tiennyt hetkeäkään ennen kuin internet räjähti, että sen saisi aikaa sinimusta/valkokultainen mekko? Miten tähän sitten tulisi reagoida omalla viestinnällä, kun kaikki eskaloituu minuuteissa? Miten saada irti kaikki mahdollinen hyvä omalle brändille – ja samalla kurvata kolossaalisten maineriskien ohi kylkeä hipoen? Yllättävät (netti)ilmiöt ovat real-time marketing -ottelun kuninkuuslaji.

Mekkogate osoitti ainakin sen, että kotimaisetkin brändit ovat valmiita ottelemaan.

mekkogate - f-secure

mekkogate - sony playstation

mekkogate - yle elävä arkisto

mekkogate - dna

mekkogate - mtv

mekkogate - op

mekkogate - sonera

mekkogate - veikkaus

mekkogate - solinor

mekkogate - fc inter turku

mekkogate - tampere all bright

Vaikka on selvää, että mekkogate olisi voinut syntyä massamedian kultakaudellakin, ei markkinointi-osastojen ilmiöön tarttumista olisi syntynyt ilman sosiaalista mediaa.

mekkogate - petteri vennelä

 

[Lue myös globaalien brändien #thedress-kommenteista AdWeekistä ja näköhavaintojemme eroista Helsingin yliopiston tutkijan Jukka Häkkisen blogista]

 

More from Jari Lähdevuori