Joonas Villanen // March 25 2014

Menestys on hetkien summa

Ostokäyttäytyminen on muuttunut valtavasti viimeisten vuosien aikana. Suurin muutos, josta saamme kiittää digimaailmaa, ovat muuttuneet kuluttajien odotukset. Näiden myötä kokemukset ja tarinat ovat parasta mitä voimme tarjota asiakkaillemme. Kokonaiskokemus on hetkien summa ja usein juuri se hetkien väliin jäävä aika jää huomiotta.

Mitä tarkoitan hetkien summalla? 

Käydäänpä asiaa syvemmin läpi. Tässä on esimerkki diginatiivin ostokäyttäytymisestä: Kuluttajan huomio kiinnittyy mainokseen (1). Ennen kuitenkin palvelun tai tuotteen valintaa, kuluttaja lukee toisten kuluttajien kommentteja ja palautetta foorumeista (2). Hän heittää kommentin ja tai kysymyksen Twitteriin (3), katsoo videon tuotteesta YouTubesta (4), käy kiivasta keskustelua Facebook-yhteisöissä sekä kysyy ystäviltään ja perheeltään kokemuksia (4). Ennen viimeistä valintaa kuluttaja hakee vielä viimeiset speksit netistä (6). Jotkut kuluttajat lukevat jopa yrityksen blogit ja some-päivitykset nähdäkseen voivatko tukea brändin missiota, päätöksiä sekä valintoja (7).

Jos haluat rakentaa positiivisen kokemuksen asiakkaillesi et voi enää jättää sosiaalista mediaa huomiotta. Vuorovaikutus tapahtuu hyvän digistrategian myötä, jolla pääset vaikuttamaan ja olemaan läsnä asiakkaan tehdessä “tutkimusta”. Yllä mainitusta tarinasta voimme tunnistaa heti 7 kohtaa, 7 hetkeä, joissa ja joiden välillä voimme rakentaa oman vuorovaikuttavan strategian ja jolla voimme vaikuttaa asiakkaan kokemuksiin asiakkaan tehdessä ostopäätöstä. Voimme sitouttaa asiakkaan osaksi tarinaamme vuorovaikuttamalla oikeissa kanavissa oikeaan aikaan. Se vaatii yrityksiltä päätöksen olla läsnä silloin kuin asiakas niin haluaa, ei silloin kuin me haluamme.

Kriittistä on myös kanavien valinta. Ole siellä missä asiakkaasi ovat. Tervetuloa nykyaikaan, jossa pärjäävät vain ne, jotka auttavat asiakkaansa osaksi brändiä ja sen viestintää. Ei vain kuulijana vaan antamalla oikean mahdollisuuden vaikuttaa tulevaisuuteen. Ymmärrä, että kuluttajat vaativat vuorovaikutusta ja keskustelukumppania. Jos et vuorovaikuta, menetät asiakkaita. 

Digimedia on ihmisten mentaalisen kehityksen tuote, johon meidän kaikkien menestystä janoavien on kehitettävä uutta ja toimivaa strategiaa.

VAIKUTA HETKIEN VÄLILLÄ JA MENESTY

More from Joonas Villanen