Jonna Huomo // April 20 2016

Meni metsään…. ihan puihin…

”Mitä minä nyt tuonnekkin kirjoittelemaan. Ihan eri ympyrät.”

Tämä päässäni aloin kirjoittamaan teille. Ja juuri nuo ajatukset isona liikeelle panevana voimana. Olen viimeisen parin vuoden ajan mennyt usein sinne mikä tuntuu pelottavalle tai kummalliselle. En oikein osaa selittää. Intuition ja pienenpienen ”uhman” ohjaamana olen kulkenut mielestäni aina oikeisiin suuntiin. Ehkä en nytkään ihan metsään mene.

Tai siis menen.

Kerron Sinulle metsästä. Luonto ja metsä ovat suuresti aliarvostettuja aarteita ja aarteita!

Jos ei tunnu olevan aikaa millekkään hyvinvointijutulle, käväise metsässä tai vaikka puistossa. Luontoympäristllä on valtava terveyttä edistävä vaikutus. Luonnon elvyttävän fiiliksen tuntee moni, Sinäkin varmasti.

20 minuuttia luonnossa oloa, riittää laskemaan pulssia ja jopa verenpainetta. Lihakset rentoutuvat ja mieli tyyntyy. Pidempi luontoaika ja metsälääkkeen nauttiminen boostaavat vastustuskykyäsi. Riittää että on luonnon vaikutuksen alaisena. Erityistä harjoitetta ei tarvita. Mitään erityistä ei tarvitse tehdä.

En toki olisi mikään Läsnäololähettiläs jos en käyttäisi läsnäoloharjoituksia viedessäni asiakkaani metsään. Metsän terveysvaikutukset ja ohjatut harjoitukset triplaavat vaikutukset.

Ihan eri oloisia ihmisiä kävelee kohti metsää, kuin sieltä takaisin. Metsäytetyn ihmisen katse pehmenee, silmät kirkastuvat, ryhti oikenee, kasvot hehkuvat ja koko olemus jotenkin selkeytyy. Ihminen on kaunis aidoimmillaan.

Metsässä tulee enemmän omaksi itsekseen. Roolien merkitys häipyy, olennaisen havainnoiminen helpottuu. Luonnon terveysvaikutusten äärellä hengitys tasaantuu ja sitä tulee tietoisemmaksi kehostaan, ajatuksistaan, hengittämisestään ja olemisestaan. Tiedän ja näen tämän mindfulnessohjaajana, metsäterveysvalmentajana, tyterveyshoitajana ja ennen kaikkea ihmisenä.

Ihminen läppärinsä äärellä saattaa unohtaa itsensä. Ainakaan ainainen istuminen ei kuulemma tee ollenkaan hyvää, puhuvat sen tappavan. Pienoista liioittelua sanoisin….

Mutta jotta minimoisit terveyttä uhkaavien stressihormonien vaikutuksen, saisit ilmastoitua ruuhkaiset aivot ja hellisit itseäsi hyvällä ololla, suosittelen yhdeksi tehokkaaksi lääkkeeksi metsän. Mindfulness tehostaa metsäkäynnin varsinaiseksi terveyspommiksi. Tietoista hengitystä puuhun nojaten tai sammalmättäällä istuen…

Tervemenoa metsään, voimautumaan! Koska ELÄMÄ ON NYT.

Istu Sinulle sopivaan paikkaan.
Sulje kevyesti silmät.
Tunne istumisesi tässä.
Huomaa että hengität.
Kuuntele ympärillä kuuluvia ääniä. lintujen laulu….puiden humina….
Lepää hetki hengityksesi rytmissä, aaltomaisessa, hyvää tekevässä liikkeessä.
Anna hengityksen olla niin vapaa kuin se tällä hetkellä haluaa.
Istu hetki ja huomaa se mitä on.
Herättele sitten kehoa venyttelyillä ja pienellä liikkeellä.
Avaa viimeisenä, hitaasti silmät.
Tähän uuteen hetkeen, jota ei ole vielä koskaan ollut.
Fiilistele.

More from Jonna Huomo