Hanna Liimatainen // September 15 2016

Mentoroinnista ja mobiilista

Googlen toimialajohtaja Hanna Kivelä mentoroi kaimaansa Hanna Liimataista, Youtuben ja liikkuvan kuvan parissa työskentelevää kolmekymppistä.

Mitä mentorointi on ja voi olla vuonna 2016?
Ja mitä mieltä naiset ovat mobiilista?

Hanna L:
Suomen yrittäjyyspääkaupungissa Jyväskylässä, ammattikorkeakoulun pienessä yksikössä Tiimiakatemialla opiskellessani keskiössä oli itsensä kehittäminen ja oppiminen. Oli oppimissopimukset, SWOT-analyysit, valmennusohjelmat, vaihtuvat pelipaikat ja Esa Saarisen Pafos-seminaaritkin. Tuli opiskeluaikoina oikein itsensä kehittämisähky, mutta ymmärrys ja tiedot, miksi hommaa kannattaa tehdä, säilyivät. Nyt vuonna 2016 päätin palata asian pariin ja hankkia itselleni mentorin.

Prosessi käynnistyi sillä, että kahlasin verkosta mielenkiintoisimmat naisjohtajat läpi, tietoisesti kuitenkin niin, että he eivät olisi suoraan omasta skenestä. Tiesin Anni Ronkaisen aloittaneen Keskolla Chief Digital Officerina. Pyysin entistä kolleegaani, itseäni vanhempaa, kokenutta media-alan konkaria suosittelijakseni ja lähestyin Annia. Vipuvartena käytin tietysti myös omaa työkokemustani Keskolla ja erästä artikkelia, jossa Anni oli aikoinaan sanonut: ”Jos olisin työurani alkuvaiheissa, ottaisin työyhteisöni ulkopuolelta itselleni kokeneen mentorin. Se nostaa tehokkuutta ja tuottavuutta uudelle tasolle”. Anni kuittasi, että hänellä oli mentoroitavien kiintiö jo täynnä, mutta lupasi vinkata minulle verkostostaan sopivaa tyyppiä.

Hanna K:
Entinen kollegani Anni Ronkainen virtuaaliesitteli minut ja kaimani toisillemme. Olin tutustunut Hannan taustoihin ja ehdotin, että tapaisimme. Tutustuttaisiin, juteltaisiin ja sovittaisiin etenemisestä jos ajatus tuntuisi vielä molemmista hyvältä. Minulla on muitakin mentoroitavia, ja koen sen tärkeäksi asiaksi.

Hanna L:
Googlen toimialajohtaja Hanna Kivelä! Onkohan minulla kaimalle annettavaa? Minä puhun Youtubea ja Hanna johtaa sitä, mikä sen omistaa. Tapasimme ja kerroin avoimesti itsestäni, urastani ja tavoitteistani. Minusta meillä synkkasi, ja sovimme selkeät pelisäännöt mentoroinnille. Sovimme vuoden loppuun kestävästä aikajaksosta, jonka aikana minä tekisin oman Personal ja Professional Development -suunnitelmani.

Hanna K:
Meillä Googlella keskiössä on ihmisten kehittyminen, oppiminen ja sen mahdollistaminen. Suurin osa ajastani menee juuri tähän mahdollistamiseen, uusien alkujen, ideoiden ja taitojen parissa. Haluan, että jokainen meillä aktiivisesti itse ajattelee ja tekee tekoja oman kehittymisen parissa. Oman urani alussa kirjasin tavoitteeni ylös ja nyt palaan säännöllisesti niiden pariin. Tavoitteiden lisäksi on hyvä pohtia sitä millainen tyyppi on ja miten se on suhteessa valintoihin, omaan toimialaan ja tulevaisuuteen.

Hanna L:
En olisi ikinä arvannut, että pääsen katsomaan Hannan henkilökohtaista suunnitelmaa. Siinä vilkkuivat kuvat ja tekstit siitä, millainen lady on kyseessä ja mitä hän tavoittelee. Hannan suunnitelmista näki myös, että tavoitteet, jotka hän oli uskaltanut rohkeasti asettaa, olivat toteutuneet. Lähdin vastaamaan samoihin kysymyksiin. Kuka olen – niin henkilökohtaisella kuin ammatillisella tasolla –, mikä minua määrittää ja mitä osaan? Mitä haluan oppia ja mistä luovun? Mitkä ovat konkreettiset tavoitteeni tänä vuonna, 3 vuoden kuluttua ja 10 vuoden päästä. Erityistä tästä teki se, että Hanna näki nämä tekstinä, kuvina ja esittelin ne perustellen tapaamisissamme. Vasta kun omat ajatukset joutui puhumaan kasvokkain, ne muuttuivat merkityksellisiksi. Nyt olen menossa suunnitelmassani versio nro 3:ssa ja tehtäväni on edelleen rajata ja tarkentaa paperille kirjaamiani asioita.

Hanna K:
Sen lisäksi, että olemme keskustelleet henkilökohtaisesta kehityksestä, olemme vaihtaneet ajatuksia myös tulevaisuuden näkymistä. Näen, että tämän päivän edelläkävijöiden tulisi katsoa tiukasti tulevaan, rohkeasti myös yli Suomen rajojen. Vahvimmin korostuu mobiili, tuo älylaite, joka on jo nyt enemmän läsnä kuin tietokone on ikinä ollut. Mobiili tulee tulevaisuudessa huolehtimaan puolestamme suurimman osan arkemme päivittäisistä asioista. Mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat kaikkeen, ostamisesta tekemiseen? Toinen minne kehottaisin katseet suuntaamaan on markkinoinnin automatiikka, koneoppiminen sekä tietenkin tekoäly. Mielenkiintoisinta on miettiä sitä, että kun tekoäly huolehtii suurimmasta osasta tämän päivän töistä ja haasteista, meille ihmisille vapautuu lisää aikaa ja tilaa. Mitä se tarkoittaa, mikä muodostuu tärkeäksi ja mikä jää meidän ihmisten väliseksi alueeksi? Mitä businessmahdollisuuksia näissä teemoissa on? Näen pelkkiä mahdollisuuksia ja katson positiivisesti tulevaan.

Hanna L:
Olemme vaihtaneet Hannan kanssa ajatuksia siitä, mitä digitaalisuus on tänä päivänä. Olemme henkilökohtaisten asioiden lisäksi puhuneet avoimesti eri toimialoista, mahdollisuuksista ja kyllä, myös niistä rooleista mitä on mahdollista itselleen lunastaa. Tunnistan meissä paljon samaa, tottakai, ja ihailen Hannaa. Kykyä olla selkeä, suora, rempseä ja samalla nähdä ja puhua tulevaa. Hedelmällisintä tässä on ollut se, että Hanna tuntee Googlen, minä omalta osaltani Youtuben ja me keskustelemme yhdessä siitä, mitä tapahtuu kymmenen vuoden päästä.

You know how advice is. You only want it if it agrees with what you wanted to do anyway.
John Steinbeck

Jos kanssakulkijoita mentorointi innostaa alla vinkkilista mistä ja miten kannattaa aloittaa:

  1. Mieti tarkkaan miksi haluat itsellesi mentorin? Onko kyse omasta ammatillisesta kasvusta vai onko kyseessä oman busineksen kehittämiseen liittyvä haaste? Mentorointi sopii henkilökohtaiseen sparraukseen ja yritystoimintaa edistää parhaiten hyvä hallitustyöskentely tai oikein koottu advisor board.
  1. Mieti millaisen tekijän haluat itseäsi mentoroivan? Miltä toimialalta, millaisin kannuksin? Googlaa, lue artikkelit, tsekkaa potentiaalisen mentorin somekanavat. Haasta itsesi rohkeasti, sillä mentori tulee haastamaan ajatuksesi!
  1. Hanki itsellesi suositus: miksi juuri sinua kannattaisi mentoroida. Mieti kuka näkee potentiaalisuutesi parhaiten ja pyydä häneltä suositukset.
  1. Listaa 1–5 asiaa, palvelua, osaamista, mitä annat mentorillesi vastineeksi. Mitä sinä voit tuoda pöytään, mitä opettaa, mitä jakaa?
  1. Tee napakka ja lyhyt hakemus mentorillesi. Kerro lyhyesti missä olet omalla urallasi ja kehityksessäsi menossa ja mitä tavoittelet.
  1. Tavatkaa ja tutustukaa. Nuuskuttelemalla tiedätte synkkaako. Sopikaa sen jälkeen selkeä ajanjakso mentoroinnille, kuinka usein tapaatte ja mitä teette yhdessä.

Hanna Kivelä on Suomen Googlen toimialajohtaja ja juhlii tänään 15.9.2016 Googlen kymmenvuotista taivalta. Hanna Liimatainen on Siliän CEO, vuorovaikutuksen puolestapuhuja ja tekijä, sosiaalisen median ja liikkuvan kuvan ammattilainen.