Tero Ylitalo // January 13 2016

Mielikuva on katsojan silmissä

Hyvä brändinrakentaja,

On tasan kaksi tapaa tehdä enemmän bisnestä. Joko myyt enemmän (volyymi) tai myyt kalliimmalla (hintapreemio).

Ensimmäinen on selviö; tuulipukukansa ajetaan Mammuttimarkkinoille poimimaan keskikäytävän lavoilta kärryt täyteen ale-aarteita. Tämä on klassista nopean syklin kaupankäyntiä, jossa tulokset mitataan päivissä. Tulos tai ulos.

Toisessa mallissa kuvaan astuu mukaan brändi. Kuten Christoffer Nordberg hyvin selkokielisesti asian blogissaan tiivistää,

”brändi on se syy miksi asiakas on valmis valitsemaan juuri sinun tuotteen tai palvelun, vaikka se olisi kalliimpi kuin naapurin tarjoama ns vastaava vaihtoehto”

Chiquita on haluttavampi kuin tarraton banaani.

Brändiä ei loihdita yhdessä yössä. Se on jatkuvaa kehitystyötä, vuoropuhelua asiakkaiden kanssa. He lopulta päättävät ja määrittävät sinut. Jokainen asiakas näkee sinut eri tavalla, ei ole olemassa yhtä ainoaa brändiä. Sinä et voi kertoa millainen brändisi on, mutta voit auttaa asiakkaitasi näkemään sinut oikeassa valossa, kanavasta ja ajasta riippuen.

Elämme nykyään asiakkaiden valitsemien kanavien armoilla. Se vaatii erityistä joustoa, ellei jopa täysin uutta ajattelua brändipoliisin työkalupakkiin. Aiemmin oli tärkeää määritellä logojen suoja-alueet millimetritarkasti, nyt on paljon tärkeämpää mennä kanava ja ympäristö edellä. Brändin rooli on sopeutua ja joustaa, ei toisinpäin. Loistoesimerkkeinä kaksi suosikkiani, Aol.  ja Melbourne

Taktiselle mainonnalle on paikkansa. Mutta pitkä peli, Long Play, vaatii osansa. Se pakottaa asettumaan joka ikisen asiakkaan saappaisiin tai ballerinoihin tai tennareihin tai piikkikorkoihin. Uskalla astua niihin kenkiin, se maksaa itsensä takaisin. Ja se tekee sinusta paljon mielenkiintoisemman.

Niin, onhan vielä kolmas tapa tehdä bisnestä. Myyt enemmän kalliimmalla. Se on onnistuneen brändinrakennuksen lopputulos. Se on se Long Play.

More from Tero Ylitalo