Jyri Paavilainen // May 14 2014

Mikä asiantuntijuudessa oikein maksaa?

Jätin tänä keväänä asiakkaalle tarjouksen sisältömarkkinoinnin myyntiinvientiprojektista. Asiakas nimittäin kaipasi myyntiinsä lisää potkua. Edellisvuonna oli tullut takkiin liki 20 prosenttia liikevaihdosta (joka sekin oli tipahtanut alle puoleen).

Asiakkaan sisällöntuotanto oli jo vauhdissa, joten projekti olisi sisältänyt ensisijaisesti sisällöntuotannon kohdennusta, sisältöjen palastelua ja paketointia, Salesforce-konsultointia (sekä teoriassa että hands-on-mallisesti) sekä sisällön jakamisen suunnittelua. Todistetusti toimivaa tavaraa siis.

Asiakkaan keskikauppa oli kuusinumeroinen. Jättämäni tarjous ei ollut. Sain tarjoukseen vastauksena pyynnön avata tuntihinnoitteluni ja laskelmani projektin läpivientiin vaadittavasta työajasta.

Vastasin, etten hinnoittele tunti- vaan arvoperusteisesti. Normaalisti olisin ottanut vastaavasta projektista tuplahinnan, mutta asiakkaan tilanteen huomioiden olin valmis tekemään poikkeuksen, koska he tarvitsivat apua.

Asiakas kertoi ymmärtävänsä toisaalta, että hinta perustuu arvonlisään, mutta totesi ettei malli oikein toimi freelancereille.

Jos hinnoittelua täytyy siis joka tapauksessa perustella tuntipohjaisesti, ajattelin avata näin julkisesti sisältömarkkinointiprojektin tuntilaskelman (ilman poikkeushintaa, toivottavasti ymmärrettävistä syistä).

Onnistuneen myyntiin ohjaavan sisältömarkkinoinnin käynnistysprojektiin vaaditaan:

  • 3 vuotta päivittäistä journalistista kokemusta, jotta sisältö saadaan muokattua monimutkaisesta jargonista ymmärrettäväksi ja asiakaslähtöiseksi: ~5000 tuntia
  • noin 50 luettua kirjaa psykologiasta ja markkinoinnista sen ymmärtämiseksi, miksi ihmiset toimivat kuten toimivat (á 6h): 300 tuntia
  • verkkosisältöjen kuluttamista modernin markkinoinnin oppimiseksi ja ymmärtämiseksi: ~1000 tuntia
  • kaksi epäonnistunutta sisältömarkkinointilähtöä, niistä oppiminen ja kolmannen, onnistuneen laatiminen (1,5 vuoden työ): ~2500 tuntia
  • Salesforce-järjestelmän ominaisuuksien opettelua ja hyödyntämistä myynnin ja markkinoinnin yhteensovittamiseksi: ~100 tuntia
  • projektin suunnittelu ja läpivetäminen: ~100 tuntia

Yhteensä siis rapiat 9000 tuntia.

Voi toki olla, että jotain on päässyt matkan varrella unohtumaankin.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei suinkaan ole sen esilletuonti, että meikäläiseltä saa sisältömarkkinointiosaamista liki lyömättömään tuntihintaan, vaan tämä:

Jos olet ostamassa asiantuntijapalveluita ihmiseltä, joka tietää mistä puhuu, älä tuijota sitä, minkä verran hän tienaa itse tunnissa.

Tuijota sen sijaan sitä, minkä verran hän tienaa sinulle tunnissa.

More from Jyri Paavilainen