Ville Tolvanen // May 09 2015

Mikä erottaa brändin markkinoinnista?

Brändi ja markkinointi sekoittuvat sujuvasti yritysten arjessa.

Huomaan lähes päivittäin käsitteiden ja tavoitteiden sotkeutuvan toisiinsa. Lopputuloksena näyttää useimmiten olevan sillisalaattia, joka ei oikein palvele kumpaakaan. Ajatukseni voisi olla vaikkapa jatkumo suositulle kirjoitukselleni viestinnän ja markkinoinnin leikkirahoista.

Brändi on yrityksen omistajan hallussa olevaa kauppatavaraa. Olet kuullut Nokian lisensoivan nimeään toisille valmistajille. Olet kuullut Allerin lakkauttavan mediabrändejä. Brändi on merkitys, joka on synnytetty ajan saatossa jollekin toiminnalle, yhteisölle tai ihmiselle. Usein brändin sanotaan olevan mielikuva tuotteen tai palvelun arvosta ja laadusta. Brändejä on monenlaisia. Ikea tai Lidl ovat samanaikaisesti kilpailukykyisiä sekä laadulla että hinnalla. Brändi syntyy järjestelmällisestä koko liiketoiminnan kehittämisestä.

Hyvä Brändi syntyy vain yhdistämällä yrityksen kaikki toiminta tuotekehityksestä asiakaspalvelun kautta myyntiin ja markkinointiin halutun brändistrategian mukaiseksi.

Brändistrategia EI ole yrityksen ilme ja slogan vaan kykyä toteuttaa yrityksen strategiaa luovalla tavalla arjessa.

Yrityksen markkinointi on toimenpiteita, jotka tehdään tai jätetään tekemättä yrityksen liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseksi. Markkinointi auttaa yrityksen myyntiä ja asiakaspalvelua lunastamaan asiakkaiden tarpeita erilaisissa kohtaamisissa. Markkinointi auttaa siis saamaan kauppaa aikaiseksi.

Markkinointi on tavoitteellista, mitattavaa ja jatkuvasti kehittettävää toimintaa. Pieni osa markkinoinnista on markkinointiviestintää tai mainontaa. Pelkkä mainonta on aika etäinen asia todellisen brändin synnyttämisessä. Sanotaan että nykymaailmassa mainetta ei voi mainostaa. Markkinoita on myös äärimmäisen vaikea opettaa uusiin asioihin pelkän markkinointiviestinnän varassa.

Maailma ei ole kuten ennen. Ikonibrändejä ei enää synnytetä mainonnan avulla vaan uudet innovaatiot kuten Dyson, Tesla, Airbnb tai Tindr leviät hyvä asiakaskokemuksen ja taidokkaan viestinnän avulla. Digiajassa käyttäjät markkinoivat parhaita brändejä toisilleen.

Missä sitten brändin rakentaminen ja markkinointi kohtaavat? Päivittäinen viestintä ja markkinointitekeminen on hyvää polttoainetta brändin rakentamiseen. Voisimme puhua bränditeoista kuten Finlaysonin taivata tapa hyödyntää julkisuutta ja positioida itseään trendikkääksi sanoutumalla irti Kärkkäisen arvomaailmasta.

Digimaailmassa brändit rakentuvat usein dialogin kautta kuluttajan kanssa. Dialogi voi olla mitä tahansa Coca-Colan sisältömarkkinoinnista luksusbrändien tapaan lanseerata useita mallistoja vuosittain ja käyttää erilaisia inspiraatiomaailmoja tukemaan ja markkinoimaan suunnittelijoiden senhetkisiä ideoita. Dialogi auttaa rakentamaan sillan ja syventämään brändin merkitystä kuluttajalle. Digiajassa low-interest ajattelu joutaa romukoppaan. Mikä tahansa pakasterasiasta ihmiseen voi olla taidokkaasti brändättyä.

On päivän selvää että viestintä- ja markkinointiummetuksesta kärsivät yhteisöt eivät synnytä minkäänlaista brändiä. On turha puhua brändiprojekteista tai brändistä jos ajattelun kehittymistä ei tueta jatkuvalla kommunikaatiolla. Mikä tahansa brändi kylmenee Angry Birdsin tavoin mikäli se ei jatkuvasti tuota uutta ja uusiudu.

Yrityksen myynnin onnistuminen ei tarkoita yrityksen brändin arvon kasvua. Suomessa on ollut useita Elqoteqin tapaisia miljardinluokan yrityksiä, joiden brändillä ei lopulta ole ollut kenellekään mitään arvoa. Suurin osa suomalaisista bränditekeleistä katoaakin yrityskauppojen yhteydessä.

Rakastan yrityksiä, jotka ymmärtävät sekä hyvien brändien, markkinoinnin ja hyvien tuloksien välistä yhteyttä.

Arvosta yli kaiken heitä, jotka saavat asiakaspalvelun, tuotekehityksen, markkinoinnin ja myynnin yhdessä rakentamaan ylivertaista ja erottuvaa brändiä. Kauan eläköön esimerkiksi Elon Musk!

More from Ville Tolvanen