Ville Tapani // February 24 2014

Mikä ihmeen kasvuhakkerointi?

Markkinointiviestinnän viikolla reilu vuosi sitten minulle naurettiin vastatessani kysymykseen “Mitä sä oikein teet?”.

Kerroin olevani Growth Hacker, mutta kerta toisensa jälkeen sain kasan huvittuneita jatkokysymyksiä tästä kummajaisesta. Taisin tuolloin muistuttaa innokasta pikku poikaa, joka kertoo palo silmissään, että minusta tulee isona astronautti tai seuraava Teemu Selänne.

Kiinnostuin Growth hackeroinnista vain muutamia kuukausia aiemmin vieraillessani Piilaaksossa. Siellä huippustartupeissa työskentelevät kaverini puhuivat siitä taukoamatta. Ymmärsin siitä silloin vain, että se liittyy jotenkin markkinointiin. Tuote oli kuitenkin keskiössä ja kaiken mittaaminen vaikutti tärkeältä. Ajattelin, että tämä on siistiä. Rohkaisin itseni ja päätin suunnata kaiken huomioni tälle asialle.

Tuolloin en vielä tiennyt, että tuleva vuosi tulisi sisältämään lukuisia epäonnistumisia, mutta myös äärimmäisen opettavaisia kokeiluita ja keskusteluita maailman johtavien “kasvuhakkereiden” kanssa Berliinissä, Lontoossa, Dublinissa, Kööpenhaminassa, New Yorkissa, San Franciscossa
ja Sao Paolossa – niin ja tietty kasvuhakkereiden kodissa – Redditissä 😉

Nyt noin 16 kuukautta, kolmea Twitter -accountin hyllytystä, 100 000 suomalaista tavoittavan mikromedian rakentamista ja muutamaa onnistunutta rahoituskierrosta myöhemmin tiedän aiheesta jo vähän enemmän.

Mitä se sitten on?

Growth Hacking, vapaa käännös “kasvuhakkerointi”, tarkoittaa laajasti määriteltynä innovatiivista markkinointia niukkojen resurssien vallitessa. Siinä yhdistyvät analyyttisyys, luovuus sekä kokeilunhalu. “Growth Hacking” on eräänlainen joukkoistettu markkinointilaboratorio, hiukkaskiihdytin, jossa hakkerit soveltavat toisten käyttämiä tekniikoita niitä edelleen iteroiden. Mitä nopeammin iteraatiokierros voidaan toistaa, sitä todennäköisemmin löytyy skaalautuvia, toistettavia tapoja kasvattaa liiketoiminta.

Growth Hacking on vastaus kysymykseen:

“Kuinka saada palvelullesi 100 000 käyttäjää kun markkinointibudjetti on 0 euroa sekä kuukausi yrityksen perustamisen jälkeen postiluukkuun pudonnut Adwords -lahjakortti?”

Millainen on kasvuhakkeri?

Tapaamistani kasvuhakkereista valtaosalla on koodaritausta, mutta yhä enemmän joukkoon mahtuu myös kaupallisen taustan omaavia, tosin teknologia-orientoituneita tekijöitä. Kaikkia growth hackereita yhdistäviä tekijöitä ovat halu ja rohkeus kokeilla uusia asioita. Heillä on jokin käsittämätön palo, yrittäjähenkinen draivi tehdä omasta tuotteesta se “seuraava iso juttu”. Heillä on oltava luovuutta löytää ainutlaatuisia tapoja edistää kasvua.

Esimerkki – Case Hotmail

Yksi useiten siteeratuimmista “growth hackeista” on tarina Hotmailin kasvusta. Vuonna 1996, Hotmailin tiimi lisäsi jokaisen sähköpostin loppuun automaattisen signaturen jossa luki: “P.S. I love you”. Tämä toimi, sillä 18 kuukautta myöhemmin heillä oli jo 12 miljoonaa käyttäjää (tuolloin koko Internetissä oli vain noin 20 miljoonaa käyttäjää). Lisätodisteena voidaan pitää yhden Hotmail -tiimin perustajan lähettämää viestiä Intiaan, sillä seurauksella, että 3 viikkoa myöhemmin Hotmaililla oli 300 000 käyttäjää Intiassa.

Mistä tämä maaginen kasvu sitten tulee?

Mistä milloinkin. Toisinaan kyse voi olla jostain tuotteessa olevasta elementistä, kuten Dropboxilla. Toisinaan paras ratkaisu saattaa edellyttää palvelusi liittämistä toiseen palveluun kuten AirBnB:n jo kultiksi muodostunut yhdistyminen Graiglistiin. Täyttääkseen onnistuneen “hacksin” määritelmän, kuten sanotaan, on tempusta synnyttävä hyötyä pidemmällä aikavälillä. Yhtä viraalia postia ei suoranaisesti tähän kategoriaan lasketa. Viraalius on voinut syntyä vahingossa, eikä määrätietoisen testaamisen tuloksena jolloin sen monistaminen on mahdotonta.

Kasvuhakkerointi on fiksuille markkinoijille

Tehokkuutensa vuoksi kasvuhakkeroinnin luonnollinen syntymäpaikka onkin alituisessa resurssipulassa toimivat startupit. Epätoivoisessa tilanteessa startupit ovatkin olleet pakotettuja katsomaan aidan toiselle puolelle etsiessään uusia tai haastaessaan perinteisiä keinoja tavoittaakseen kohdeyleisönsä.

Viime aikoina myös perinteiset markkinoijat ovat kiinnostuneet kasvuhakkeroinnista. He ovat katsoneet ihmeissään startuppien kasvuvauhtia ja miettineet miten ne tekevät sen. Moni tunnettu brändi maailmalla onkin vähitellen valjastanut käyttöönsä kasvuhakkereiden hyväksi todistamia metodeja. Se on kuitenkin vasta alkua. Kontekstuaalisen viestinnän merkityksen kasvaessa myös kasvuhakkeroinnin tarve kasvaa. Enää ei riitä, että nostetaan vain markkinointipanostuksen kokoa. Tulee ymmärtää asiakasryhmän tarpeet ja käyttäytyminen syvällisesti, tieteellisen tarkasti – ja juuri siitä kasvuhakkeroinnissa on kyse.

#muuten tiesitkö, että Piilaakson yksi eniten kysytty osaaminen “data scientistin” ohella on “growth hackkeri”?

Kasvuhakkerointi Suomessa

Kasvuhakkerointi, jona se nykyään tunnetaan on vasta vähitellen rantautumassa Suomeen. Olen listannut alle muutaman ansioituneen kotimaisen kasvuhakkerin.


Jasu Koponen & Jussi Virtanen, Venuu

Kaikki perustuu metriikkaan, ja mitään ei tehdä ennen kuin tiedetään kuinka sen vaikutusta pystytään arvioimaan. Vieraillessani heidän toimistollaan Startup Saunalla olin äimistynyt siitä tarkkuudesta, jolla Venuun “Growth Team” suunnitteli seuraavaa kampanjaa. Jussin käsialaa on mm. tunnettu Cheek Soundboard, joka keräsi päivässä jopa 187,000 kävijää, joista yli 6% valui myös Venuu.fi:hin. Jos väität, että markkinoinnin suurin haaste on mitattavuus, suosittelen kysymään Jasulta ja Jussilta neuvoja ennen kuin päästät lisää sammakoita.


Pekka Mattila, Digivallankumous

Sähköpostimarkkinointi on Suomessa täysin retuperällä oleva markkinoinnin laji, jossa Pekka Mattila ja koko Digivallankumouksen tiimi on Suomessa ehdoton edelläkävijä. Vai oletko itse tehnyt viikossa 15 000 euroa pelkällä e-kirjojen kirjoituksesta kertovalla sähköpostilla? Tuurista ei tässäkään ole kyse. Taustalta löytyy tuntikaupalla A/B -testausta ja iteraatiokierroksia.


Ville Viinikka, Timesulin

Uunituore Digital Data Strategisti Hyper Islandista. Tuoreimmat kuulumiset piti sisällään uusien leadien kasvattamisen 143% alle kahdessa viiikossa. Ville on Skypen ensimmäisen product managerin tuoreen startupinuusin jäsen.


Kaikki edellä mainitut toimijat kuuluvat myös muutama viikko sitten avattuun Growth Hacker Finland – ryhmään Facebookissa. Jos haluat pysyä ajan tasalla markkinoinnin seuraavasta aallosta voit liittyä ryhmään. täältä

Lue lisää:

Growth Hacking is for Smart Marketers – Not Just Startups

5 of the most famous (and effective) growth hacks of all time

Find a Growth Hacker for Your Startup

Growth Hacking 101: Your First 500,000 Users

Seuraa heitä Twitterissä:

@AndrewChen

@SeanEllis

@TomDuenasUribe

Yhteenveto:

Growth Hacking on datan ymmärtämistä, teknologia-orientoituneisuutta, luovuutta sekä uteliaisuutta. Se on jedimäisen rohkeaa markkinointi-asennetta, jollaista jokaisen organisaation tulisi tavoitella.

#growthville #sharingiscaring #growthhack #lean #metrics #startup