Heikki Sivonen // February 05 2016

Mikä yhdistää yritysbrändiä ja Andy Warholia?

Rohkea brändi osaa koreilla markkinoilla.

Se erottuu kilpailijoista jokaisessa brändin kohtaamispaikassa. Visualisoin kuvan, jonka pohjalta suosittelen arvioimaan oman yrityksen viestintää, markkinointia ja yritysidentiteettiä. Kuva löytyy artikkelin lopusta, mutta sitä ennen ajattelepa seuraavaa:

Kuulet radiosta uuden biisin. Se iskee sinuun heti. Rytmi on tarttuva ja melodia viihdyttävä. Tunnistat artistin ja sinusta tuntuu kuin olisit kuullut kappaleen aiemminkin. Kappale jää heti soimaan päähäsi. Saatat ajatella että uusi Coldplay kuulostaa niin takuuvarmalta coldplaylta.

Radiokanavat tuntevat tämän ilmiön ja hyödyntävät sitä rakentaessaan soittolistoja. He pyrkivät vastaamaan odotuksiisi tarjoamalla tietyn genren musiikkia. Jos RadioRock lataisi radioaalloille 90-luvun eurodancea, riski että päätät vaihtaa kanavaa, on arvatenkin suuri. Ristiriita odotusten ja tarjoaman välillä saa asiakkaat äänestämään jaloillaan.

Siksi maailman menestyneimpien kaupallisten artistien kappaleet kuulostavat albumilta toiseen lähes identtisiltä. Siksi radiokanavat toistavat samalta kuulostavia kappaleita – saadakseen sinut pysymään kanavalla. Tuttuuden tunne hallitsee peliä. Genrestä erottuvilla kappaleilla on kaksi vaihtoehtoa: ne eivät joko menesty tai sitten niistä tehdään menestyviä. Radiokanavat rakentavat menestyskappaleita eräänlaisenhampurilaismallin avulla; uusi kappale soitetaan samankaltaisten tuttujen kappaleiden välissä.

Menestyksekäs brändi on oiva yhdistelmä erottuvuutta ja tuttuuden tunnetta.

Kun toimiala on kylläinen, myös sitä hallitsevien firmojen yritysidentiteetit ovat vakiintuneet. Suurelle yleisölle tuttuuden tunne on voimakkain, mikäli kaikki muistuttavat mahdollisimman paljon toisiaan. Ongelma on vain se, että uusien yritysten on vaikeaa päästä markkinoille pelaamalla toimialan vanhoilla brändisäännöillä.

Kun arvioit yrityksesi brändiä, mieti mikä piirre saa yrityksesi vastaamaan asiakkaiden odotuksiin. Mikä luo heille sen tuttuuden tunteen, joka kiinnittää sinut toimialalle? Entä miten erotut? Miten onnistut erottumaan kilpailijoista, jotta resonoisit radikaalisti kentällä? Hyödynnä tätä brändiajattelua, sillä se on tehnyt mm. Andy Warholin teoksesta Untitled from Marilyn Monroe (1967) yhden maailman kuuluisimmista taideteoksista.

Sitten se lupaamani kuva erottuvan brändin ulottuvuuksista:

erottuva-brandi

More from Heikki Sivonen