Mikko Marsio // October 10 2013

Mikko Marsio: Toimialat, digitaalisuus ja häpeän tunne

Usein yritys toimii mielestään jollakin toimialalla. Jo perustamistilanteesta lähtien yrityksien on kirjattava ja kerrottava toimialansa kaupparekisterissä. Mitä tarkoittaa toimiala? Wikipedian mukaan ”toimiala on taloudellista toimintaa harjoittavan yrityksen pääasiallisen toiminnan perusteella määräytyvä elinkeinoluokka. Toimialana voi olla vaikkapa metalliteollisuus, vähittäiskauppa tai koulutus.” Kun lukee toimialaluokkia, niin huomaa että se on tuotantoperusteinen tapa jaotella yrityksiä – mitä yritys valmistaa määrittää toimialan.

Mitä on ns. toimialaosaaminen – Tuotannollista teknistä osaamista ja tuotettujen tuotteiden (teknillistä) osaamista. Kun myynti ja markkinointi katsotaan samaan tuotantoputkeen kuuluvana loppupätkän tekemisenä, tuotteiden markkinointi on toimialaosaamista. Mitä pidempään olet samalla toimialalla, sen paremmin osaat edellä mainitut asiat, ja uskot, että toiminta on toimialariippuvaista. Osaamisen väitetään olevan suorastaan ainutlaatuista toimialaosaamista. Ja sitten tuli Internet.

Sanotaan että toimialat muuttuvat ja yhdistyvät. Joku puhuu toimialojen konvergenssista kun kännykässä on kello tai kamera, kun samalla joku toinen tuottaa rannekelloja tai kameroita omina tuotteinaan. Jostain syystä keittiöuunissa olevaa kelloa ei tähän keskusteluun yhdistetä. Lehtitalo mieltää itsensä paperille painetun lehden valmistajaksi: tuottaa artikkeleita, myy mainostilaa, painaa ne paperille, valmistuu lehti jaettavaksi. Sitten joku keksi laittaa uutisia Internetiin luettavaksi, toinen keksi Ipadin ja koko vanha toimialalogiikka meni sekaisin. Samanaikaisesti me kuluttajat olemme koko ajan tehneet samaa eli lukeneet uutisia – Internet on vain muuttanut mistä käsin ja miten nopeasti saamme uutisen haltuumme.

Toimiala-ajattelu ohjaa ihmisiä tuotantolähtöiseen ajatteluun. Internet ei välitä tuotannosta tai toimialoista. Internet on kanava, paikka, media, tiedon välittäjä, kauppa, mainos, tietoa, liiketoimintamallin uudistaja, tapa palvella… mitä vain osaamme sen kuvitella olevan. Kun ajattelee toimiala- eli tuotantolähtöisesti tätä kaikkea on vaikea kuvitella ja hyväksyä – useasti se tuomitaan yhdeksi kanavaksi muiden joukossa. Internet tuntuu vain sotkevan asioita ikävästi.

Joku lehtitalo -toimialan toimittaja oli keksinyt laittaa Verkkokauppa.comin Suomen suurimmat ICT –yritykset listalle. Onko verkkokauppa.com ICT –toimialaa koska a) verkkokauppa on toteutuksena teknologiaa vai b) se myy paljon elektroniikkatuotteita? Miksi kukkakauppa joka perustaa verkkokaupan ei ole sitten ICT –toimialalla? Verkkokauppa.comista voin ostaa myös vaikka legoja.  Lego yritys oli itse muutoin joskus muinaisuudessa mielestään ”rakentamislelujen liiketoiminnassa/toimialalla”. Jo vuosia sitten he vaihtoivat ajattelun – he ovat kilpailussa lasten leikkiajasta. Toimialauskojalle kauhistus, toisinajattelijalle mahtavat digitaalisuuden mahdollisuudet.

Lego on muuten maailman arvokkain leluyhtiö. En ole koskaan kuullut keneltäkään tuntemistani ihmisistä, että ”ostanpa nyt jotain tuolta toimialalta” tai ”käytänpä nyt tuon toimialan palvelua” tai ”kylläpä oli hieno tuon toimialan tuotteen mainos”. Asiakkaina meitä eivät toimialat kiinnosta. Haluamme hyötyä, apua, ajansäästöä, helppoutta ja useasti hyvän hinnan. Kellot, kamerat, palvelut, uutiset ja kaikki arjen tekemisemme nivoutuvat virraksi jota ohjaa elämäntilanteemme, arvostuksemme, kiinnostuksen kohteemme, yms. mutta eivät toimialat. Lasten isänä ymmärrän heti käsitteen ”lasten leikkiaika” ja ymmärrän myös mistä kilpailusta on kyse. Entä otsikossani oleva häpeän tunne – miten se nyt tähän liittyy? Olin vuosia sitten muutaman vuoden konsultoinnissa. Silloinen kollegani sanoi osuvasti johtamisesta ja ihmisten käyttäytymisestä, että perimmäisenä motiivina ihmisillä työssään ja yritysjohtajina on välttää häpeän tunne. Kun toimiala toimii yleisesti uskotulla toimialan logiikalla, on yrityksillä tapana tehdä kalaparvena samoja asioita. On turvallista tehdä samoja asioita. Epäonnistuttaessa voidaan todeta muidenkin tehneen samoin tai syyttää markkinaa. Vältetään häpeä, joka olisi seurannut jos olisi oikeasti yritetty tehdä asioita eri tavoin kuin toiset mutta epäonnistuttu. On parempi epäonnistua muiden kanssa. Useimmat tämän päivän toimialamuutoksista ovatkin lähteneet startup –yrityksistä. Heillä on idea, tahtoa, mutta ei toimialan uskomuksia painolastina.

Tuon itse markkinoille tällä hetkellä digitaalista palvelua henkilövuokraus –toimialalle. Palvelumme on sekoitus pankkimaista itsepalvelua, lentoyhtiömäistä pistepalkitsemismallia, suuren asiakaskannan palveluita ja hallintaa, sopimusliiketoimintaa, pelillisiä elementtejä, HR –toimintaa, Linkedin mallista profiilin hallintaa… ripaus sieltä ja toinen tuolta. Palvelumme rikkoo toimialamme uskomuksia ja toimintatapoja. Asiaa enemmän tutkimalla löytää hämmentäviä yhteensattumia omaan uraani, joka ei ole toimialapohjaista. Tulevaisuus kertoo miten onnistumme.

More from Mikko Marsio