Matti Lintulahti // August 21 2014

Miksi hyvät sisällöt ovat entistäkin tärkeämpiä digitaalisena aikana?

Digitaalisuus, automaatio ja robotisaatio muuttavat maailmaa – talouden, yhteiskunnan ja liikkeenjohdon pelisääntöjä – tavoilla ja voimalla, mitä meidän on tänään hankala hahmottaa ja siksi aivan liian helppo aliarvioida. Tässä myllerryksessä markkinointi ja viestintä eivät voi säilyä ennallaan, vaikka moni niin toivoisi.

Markkinointiviestinnän myllerryksessä yksi asia on mielestäni selvää. Hyvät sisällöt kasvavat entistäkin tärkeämmiksi yritysten liiketoiminnan edistäjinä ja menestyksen tekijöinä.

Miksikö? Seuraavien tekijöiden vuoksi:

1. Koska ihmiset eivät osta sitä mitä yritys tekee. Ihmiset ostavat miksi yritys tekee sen mitä tekee.

Tämä Simon Sinekin TED-puheen tiivistys kiteyttää hyvien sisältöjen merkityksen. Digitaalisena aikana kilpailun kiristyessä yritykset, jotka kykenevät vastaamaan miksi-kysymykseen, ovat vahvemmassa asemassa kuin kilpailijat.

Miksi yritys on olemassa? Miksi sen työntekijät haluavat nousta innoissaan aamuisin tekemään mitä ikinä tekevätkin asiakkailleen? Miksi ihmisten tulisi välittää juuri tästä yrityksestä? Miksi yritys valmistaa tuotteitaan ja palveluitaan? Miksi yritys valmistaa tuotteita juuri sillä tavalla miten se niitä valmistaa? Miksi?

Miettikää vaikka Apple ja Nokiaa. Apple on koko ajan systemaattisesti vastannut kysymykseen miksi. Nokia on koko ajan systemaattisesti vastannut kysymykseen mitä ja miten? Apple voitti kilpailun.

Parhaat yritykset luovat hyviä kiinnostavia sisältöjä, jotka kertovat yrityksen merkityksen ja olemassaolon syyn ja jotka vastaavat kysymykseen miksi.

2. Digitaalisessa maailmassa vuorovaikutus, asiakaspalvelu ja asiakaskokemus tapahtuvat ensin sisältöjen ympärillä.

Hyvät sisällöt synnyttävät tarpeen tai herättävät piilevän tarpeen, luovat luottamusta vaihtoehtoisten ratkaisujen etsinnässä, vastaavat kysymyksiin jo ennen kuin kysymyksiä esitetään ja vähentävät epäröintiä.

Suoraan vain kauppaan ja myyntiin tähtäävät yritykset jäävät tässä kilpailussa häviölle, koska ostopäätöksen hetkellä ne ovat jo jälkijunassa. Koska ne eivät ole rakentaneet sisältöjen keinoin vuorovaikutusta ja luottamusta potentiaalisiin asiakkaisiin, niihin luotetaan vähemmän ja epäillään enemmän. Ainoaksi kilpailukeinoksi jää paljon edullisempi hinta.

Haluatko digitaalisena aikana kilpailla vain hinnalla? Tuskin.

3. Digitaalisessa ympäristössä verkkokaupan, hakujen ja löydettävyyden merkitys kasvaa.

Sisällöt, olivat ne sitten verkkokaupan kilpailijoita parempia tuotekuvauksia tai sisältömarkkinoinnillisia oppaita, asiantuntija-artikkeleita, videoita tai kiinnostavia julkaisuja verkkokauppa Net-a-porterin tapaan, ratkaisevat pelin verkkokauppojen ja löydettävyyden välillä.

Parhaimmillaan verkkokauppa rakentaa sisällöllisin keinoin itsestään median. Varusteleka on paitsi Euroopan suurin oman alansa verkkokauppa, myös kiinnostava media. Menestysresepti, jota ei olisi syntynyt ilman hyviä sisältöjä.

More from Matti Lintulahti